Tüntetők várták Netanjahut Párizsban

Publikálás dátuma
2017.12.10. 10:08
Benjamin Netanjahu - AFP fotó
A tömegben Izrael-párti tiltakozók is megjelentek, a két csoportot végül sikerült távol tartani egymástól. Közben Tel-Avivban tízezrek tüntettek a kormányzati korrupció ellen.

Netanjahu gyilkos, Macron a bűntársa – kiáltozták Párizsban azok a tüntetők, akik a Köztársaság téren tiltakoztak Benjámin Netanjahu vasárnapi franciaországi látogatása miatt. Sokan képmutatással vádolják a francia elnököt, amiért munkaebéden fogadja az izraeli kormányfőt. - Ez a demonstráció azt bizonyítja, hogy a közvélemény nagyon dühös. Az embereket sokkolta, hogy Macron, miközben sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Amerika Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának, mégis vendégül látja Netanjahut, aki ezt kijárta Trumptól- mondta az egyik tüntető. A palesztinok melletti szombati demonstráción több százan gyűltek össze. A feszültség tovább nőtt, amikor Izrael-párti tüntetők érkeztek a térre. A rendőrök szétválasztották a két tábort. További incidens nem történt - tudósít az Euronews.

 Ítélkező hangokat hallok Trump elnök történelmi kijelentésével kapcsolatban, azzal kapcsolatban azonban nem tapasztaltam semmilyen elítélő reakciót, amikor Izraelre bombákat dobnak, vagy felbujtanak ellene. Nem fogadom el ezt a képmutatást, és ezen a fontos fórumon Izrael igazát fogom hangsúlyozni, félelem nélkül, felemelt fejjel – mondta Benjamin Netanjahu.

Netanjahu távozását követelték a tüntetők Tel-Avivban

Ismét tízezrek vonultak szombat este az utcára Tel-Aviv belvárosában a kormányzati korrupció felszámolását és Benjámin Netanjahu miniszterelnök távozását követelve. A pártoktól független demonstráció szervezői a miniszterelnök távozásáig minden szombat estére hasonló, kizárólag a közösségi médiában szerveződő tüntetést ígérnek. 

A tiltakozók a Rothschild sugárút tenger felőli végétől - ahol az Izrael kikiáltásának emléket állító múzeum áll - vonultak a sugárút másik végéhez, a Habima nemzeti színházhoz. A színház előtti téren felállítottak egy színpadot, de a szónoklatok elmaradtak, mert a rendőrség kikapcsolta a hangosító berendezéseket tápláló generátort, mondván, nem biztonságos. A tömeg egy része ezután Netanjahut bíráló jelszavakat skandálva, a forgalmat megbénítva végigvonult a város több utcáján, majd eljutott a Rabin térig, ahol 1995-ben egy béketüntetésen egy szélsőséges jobboldali fiatal lelőtte az akkori kormányfőt, Jichák Rabint.

A tiltakozó akció a Tel-Aviv melletti Petah-Tikvában, Avicháj Mandelblit államügyész lakásánál több mint egy éve kezdődött tüntetéssorozat folytatása volt. Szombatról szombatra egyre többen tüntetnek a kormányzati korrupció ellen, a korrupt politikusok elleni nyomozást és vádemelést követelve. A legnagyobb, a tel-avivi tüntetéssel egy időben több százan vonultak az utcára más városokban, Naharíjában, Afulában, Haderában, Netanjában, Risón-Lecijónban, Modiinben, Beér-Sevában, Haifában és Jeruzsálemben is. Múlt szombaton a "szégyen menetének" nevezték a szervezők a szintén több tízezres tüntetést, melynek egyik célja a rendőrségi hatásköröket megnyirbáló törvényjavaslat elfogadásának megakadályozása volt. (MTI)

Tüntettek Libanonban is 

Szerző
Frissítve: 2017.12.10. 15:43

Karácsony - 100 milliárdot (!) szórunk el a következő két hétben

Publikálás dátuma
2017.12.09. 10:33
Csillogás, káprázat, tündérország - AFP fotók
Indul az év legforgalmasabb, és ezáltal legidegtépőbb időszaka az üzletekben. Sokan évek óta próbálják rávenni az embereket a visszatérésre a meghittebb ünnep felé, megpróbálva szembenni az őrületesen erős kereskedelmi nyomással, a reklámokkal, akciókkal, a szinte ingyen adjuk-féle hirdetésekkel, és - nem utolsó sorban - az emberi természettel, amelyben nem nehéz felébreszteni a fogyasztási őrület nevű vadállatot. Nem sok sikerrel, igazolja ezt a megállapítást az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) idei becslése, miszerint várhatólag a címben jelzett összeget költik el a magyarok idén karácsonyra, de még az is lehet, hogy ennél is többet. Ja, és ez csak az ajándék. Merthogy az ünnepi asztalra szánt élelmiszerekre szintén körülbelül 100 milliárd forintot fordítanak majd a vásárlók.

Az év utolsó hónapjának teljes forgalma az üzletekben elérheti az 1050 milliárd forintot, mintegy 4 százalékkal több lehet a tavaly decemberinél, az év végi ünnepekre fordított 200 milliárd forint teszi ki a teljes decemberi költés mintegy 20 százalékát - fejtette ki az OKSZ főtitkára. Vámos György hangsúlyozta: a háztartások fogyasztási kiadásairól, valamint a kiskereskedelmi forgalomról megjelent adatok is azt jelzik, hogy erős év végi forgalomra számíthat a kereskedelem.

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. az MTI megkeresésére közölte: az ünnepi időszakban 5-10 százalékos forgalomnövekedést vár az előző év azonos időszakához képest. Novemberben az édességeknek volt a legkiemelkedőbb a forgalma, elsősorban a Mikulás nap miatt, de megkezdődött a szaloncukrok vásárlása is, ami decemberben még nagyobb szerepet játszik majd. A forgalom jelentős növekedése várható a sütéshez szükséges minden terméknél, megugrik a kereslet a hal, pulyka és az alkoholok, az ünnepeket közvetlenül megelőző napokban pedig szinte minden frissáru termék iránt - emelte ki a Spar.

A CBA Kereskedelmi Kft. decemberben a forgalom 5 százalék körüli emelkedésére számít az előző év decemberéhez képest. Az év utolsó hónapjában jelentősen nő az üzletek forgalma, az év végi időszak adja az üzletek teljes bevételének csaknem 20 százalékát - tájékoztatott Fodor Attila, a társaság kommunikációs igazgatója.Elmondta: tapasztalataik szerint előbb kezdődik az intenzív vásárlási szezon az öt-tíz évvel ezelőttivel összehasonlítva. Ehhez alkalmazkodik a kereskedelem, a CBA üzleteiben novemberben elkezdték árulni az ünnepekhez köthető termékeket, a hónap közepe óta már a hagyományos év végi szezontermékek teljes köre kapható. A csúcsidőszak változatlanul a karácsony előtti egy-két hét, akkor várható a legnagyobb vásárlói roham.

A Tesco-Global Áruházak Zrt. azt közölte, decemberi forgalmuk nagyságrendileg a duplájára nő az év többi hónapjához képest, a vállalat az idén a tavalyihoz hasonló forgalomra számít. Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. a karácsonyi szezonra az egész évre jellemző dinamikus emelkedést várja, és a Lidl Magyarország Bt. is azt jelezte, hogy a karácsonyi ünnepek közeledtével megnőtt a forgalom áruházaiban.

Szerző

Pestises húst koboztak el a határnál

Publikálás dátuma
2017.12.09. 09:18
Fotó: nav.gov.hu
A fertőzött állatok húsának illegális szállításával rövid idő alatt nagy távolságokra eljuthat a vírus.

Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy Ukrajnából származó, a záhonyi határállomáson elkobzott sertéshúsmintában – számolt be róla a Szabolcs Online. A súlyos gazdasági kárral járó betegség terjedésében jelentős szerepe van az emberi felelőtlenségnek, mivel a fertőzött állatok húsának illegális szállításával rövid idő alatt nagy távolságokra eljuthat a vírus. A Nébih újfent felhívja a figyelmet arra, hogy Ukrajnából tilos húst és húskészítményt behozni, a sertéstartó telepeken pedig be kell tartani a járványvédelmi intézkedéseket, különösen az élelmiszer-hulladék (moslék) etetésére vonatkozó tilalmat.

Az afrikai sertéspestis vírusa igen ellenálló, húsban, nem hőkezelt húskészítményben hónapokig, fagyasztott húsban akár évekig fertőzőképes. Emiatt a fertőzött állatokból nyert és illegálisan Magyarországra behozott termékek jelentős kockázatot jelentenek, az egész magyar sertéságazatra nézve végzetes következményei lehetnek. És bár éppen ezért Ukrajnából (mint minden EU-n kívüli országból) húst és húskészítményt behozni még személyes fogyasztásra is tilos, a hatóságok mégis rendszeresen találnak ilyen termékeket a poggyászellenőrzés során. A magyar vámosok az idén eddig 7 tonnát meghaladó mennyiségű ilyen élelmiszert koboztak el az utasok személyes poggyászából. A lap rtesülései szerint az elkobzott tételekből vett mintákat rendre megvizsgálja a Nébih, s most egy ilyen sertéshúskészítményben bukkantak a szakemberek az ASP vírusára.

Szerző
Témák
hús Záhony pestis