Miért rejtőznek nappal a baglyok?

Publikálás dátuma
2017.12.11. 06:17
Fotó: Shutterstock

A baglyok többsége bonyolult "kéregmintázatú" rejtő tollazattal rendelkezik, holott erre éjszakai vadászként nem lenne szükségük. Az álcázásra a nappali pihenés időszakában van szükségük. A nappal aktív madarak ugyanis nagy ribilliót csapva zaklatják, támadják a baglyokat. Ellenben ha mozdulatlanul üldögélnek beleolvadnak a környezetükbe.

Kevesen tudják, hogy bár a baglyok nagyon karakteres arckifejezéssel rendelkeznek, egy fajtájuknak sincs szemöldöke, és szemüket sem tudják mozgatni - írja a Wikipédia. Ez látásukat azonban nem befolyásolja, amely hallásukhoz hasonlóan kitűnő. A madarak közül egyedül ők látják a kék színt, és az infravörös tartomány sem okoz gondot számukra.

Magyarországon tizenkét fajuk található meg, a legismertebbek közé tartozik az uhu, az erdei fülesbagoly, a macskabagoly és a kuvik.

Szerző
Témák
bagoly Mozaik Mozaik

Nézze meg a kéthetes zsiráfcsikót (fotók)

Publikálás dátuma
2017.12.07. 12:59
Fotók: MTI/Czeglédi Zsolt
Bemutatták a Debreceni Állat- és Növénykert kéthetes recés zsiráfcsikóját (Giraffa camelopardalis reticulata). 

A Szilveszter és Emma frigyéből világra jött recés zsiráf mintegy 450 napnyi vemhesség után, november 22-én látta meg a napvilágot - közölte a nagyerdei vidámpark és állatkert igazgatója sajtótájékoztatón csütörtökön.

Az állatkert zsiráfházában Nagy Gergely Sándor elmondta: a zsiráfoknál az ellés több kockázattal is jár. A korábban már anyai tapasztalatokat szerző nyolcéves Emma a szerencsés ellést követően nem neveli kicsinyét, ezért az állatápolók végzik a gondozását.

A kéthetes életerős zsiráfcsikó már látható a kifutóban szülei mellett. Születésével 165 egyedre nőtt az európai recészsiráf-állomány. A Magyarországon csak Debrecenben látható recés zsiráfok az európai fajmentő program keretében 2006 óta élnek a Nagyerdő fái alatt.

Szerző

Gyönyörű természet - Vadludak a téli szürkületben (Fotó)

Publikálás dátuma
2017.12.06. 19:59

Varga György, az MTI fotósa örökítette meg azt a pillanatot, amikor a madarak naplementekor útnak indulnak a Kis-Balaton felett Zalavár közelében 2017. december 6-án.

A nálunk telelő vadludak többsége nagy lilik. (Anser albifrons) A madarak osztályának a lúdalakúak (Anseriformes) rendjébe, ezen belül a récefélék (Anatidae) családjába tartozó faj. Észak-Amerikában, Grönlandon, Európában és Északnyugat-Szibériában őshonos. Magyarországon a legnagyobb számban előforduló vadlúdfaj.

Október és március között nyári ludakkal (Anser anser) és vetési ludakkal (Anser fabalis) keveredett csapatai minden jelentősebb vizes élőhelyen megfigyelhetők és időnként közeli rokona a hasonló szinezetű kis lilik (Anser erythropus) is vegyül népes csapataikba. (Wikipédia)

Szerző