Charles Gati: Baljós beszéd

Megkongatta a vészharangot az elmúlt héten Sigmar Gabriel, a német külügyminiszter. Nem először jelzi egy felelős német vezető, hogy felül kell vizsgálni a német-amerikai, sőt az európai-amerikai kapcsolatokat. Mondanivalója nem újdonság - az amerikaiakat a katonai egyensúly érdekli, a diplomáciában nem bíznak, a finomságokat nem értik -, de a helyzet más, mint volt. A különbség: Trump.

Első gondolatom, mint mindig, a történelem. A második világháború még alig vette kezdetét, amikor washingtoni külpolitikai elemzők már a háború utáni Európáról tanácskoztak. Céljuk az volt, hogy az első világháború utáni helyzet ne ismétlődjön meg. Nem akarták harmadszor is megmenteni Európát szélsőséges ideológiáktól és gonosz, soviniszta politikusoktól. Felismerték a békés német-francia kapcsolatok fontosságát. Elkészült a Marshall-terv vázlata. A jövő az együttműködésé, a későbbi integrációé. Aztán titokban olyan középpártokat is támogattak, mint az olasz vagy a német kereszténydemokrata párt.

Kevésbé ismert, hogy a Marshall-tervet felajánlották a magyar, a csehszlovák és a lengyel kormánynak is. Ám Sztálin közbeszólt: a három ország képviselői nem vehettek részt a terv alapító ülésén. Így csak Nyugat-Európáról mondható el, hogy szabadságát és jólétét Amerika segítségével érte el. Az atlanti szövetség azóta is működésképes, a világpolitika egyik ritka sikere hetven év óta.

Az is igaz viszont, hogy a szövetségnek a problémák özönével kellett megbirkóznia szinte minden évben. Leegyszerűsítve az okokat, arról volt és van szó, hogy az európaiak zöme és az amerikaiak túlnyomó többsége másképp látja a szovjet és újabban az orosz veszélyt, és más megoldást keres. Európában a hangsúly a diplomácián van, Amerikában a katonai feltartóztatáson. Az érdekek és az értékek továbbra is hasonlóak, a vérmérséklet más.

Az ellentétek azonban most mélyebbek, mint valaha. A Körber-Stiftung és a Pew Research múlt heti tanulságos kimutatása szerint a németek 78 százaléka jobb együttműködést akar az oroszokkal, míg Amerikában ez csak 43 százalék. Németország és Amerika kapcsolatát a németek 52 százaléka rossznak minősíti, az amerikaiaknál ez az érték 18 százalék. A németek 88 százaléka egy európai védelmi rendszert támogat, és csak 9 százalék favorizálja az amerikai partnerséget.

Az atlanti szövetség zilált állapotát jelzi az is, hogy a franciák Amerika szerepére aspirálnak a Közel-Keleten, az angolok alighanem lemondják Trump elnök londoni látogatását, és a gyakori ígéretek ellenére a NATO anyagi támogatása továbbra is elsősorban Amerika gondja marad. Az Amerika-ellenes hangulatot Európa nyugati és keleti részén is elmélyíti és szélesíti a hathatós orosz propaganda és Trump elnöksége.

A meccsnek nincs vége. Még van egy kis maradék jóindulat az Atlanti-óceán mindkét partján, de roppant veszélyes év elé néz az atlanti szövetség. A világpolitika lényegéről van szó.

2017.12.13 07:03

A fél országban már nem igazoltathat a rendőr csak úgy

Publikálás dátuma
2018.07.03 16:47
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava/
Tíz megyében és Budapesten megszűnt a szinte örökké tartó fokozott ellenőrzés, amire hivatkozva bárkit kérdőre vonhattak a rendőrök. Kilenc megyében viszont még érvényben van.
Két és fél év után, július 1-től megszűnt a fokozott ellenőrzés Budapesten, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron , Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Tolna, Vas és Veszprém megyékben. Így három napja nincs felhatalmazás arra, hogy a rendőr az igazoltatásnak a törvényben meghatározott okain túl „általános igazoltatás” alá vonja az állampolgárokat. Kilenc megyében még tart a fokozott ellenőrzés.
A Magyar Helsinki Bizottság évek óta küzd a fokozott ellenőrzés észszerű korlátozása érdekében. Elemzésekben és kutatásokban bizonyították be, hogy a válogatás nélküli ellenőrzés nem hatékony, visszaélésszerű jogalkalmazásra ad lehetőséget és sértheti magyar állampolgárok jogait. 2013-ban az alapvető jogok biztosához fordultak, kérve, hogy kezdeményezze a fokozott ellenőrzésre, valamint a ruházat, csomag és jármű átvizsgálására vonatkozó jogszabályi rendelkezések felülvizsgálatát az Alkotmánybíróságnál. Később a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak, mert ügyfelüket, akit semmivel nem gyanúsítottak, szabálysértést, bűncselekményt nem követett el, retorziós jelleggel úgynevezett „éjszakai ellenőrzés keretében” igazoltatták, majd ruházatát is átvizsgálták.
Legutóbb 2018. június 5-én fordultak az ORFK-hoz, hogy megtudják, az országos rendőrfőkapitány milyen adatokra, körülményekre alapította a fokozott ellenőrzés újabb elrendelését az ország egész területére, amit rekordidőre 2018. február 1. és június 30. közti időszakra határozott meg. 
A fokozott ellenőrzés lényege, hogy annak elrendelése esetén a rendőr bárkit igazoltathat, nem kell mérlegelnie az igazoltatás szükségességét alátámasztó körülményeket, amelyre egyébként törvény kötelezné.
Szerző
2018.07.03 16:47

Élve találták meg a barlangban rekedt focista fiúkat

Publikálás dátuma
2018.07.02 18:52

Fotó: AFP/ ROYAL THAI NAVY
Kilenc nappal az eltűnésük után bukkantak a thai haditengerészet búvárai a 12 eltűnt gyerekre és edzőjükre.
Magyar idő szerint hétfő kora este érkezett hír arról, hogy életben megtalálták azt a tizenkét, 11 és 16 éves kor közötti thai fiú, és a 25 éves edzőjük, akik kilenc napja tűntek el a thaiföldi Tham Luang barlangban. A tartomány kormányzója, Narongsak Osottanakorn megerősítette a hírt.
A futballcsapat és az edzőjük múlt szombaton indult kirándulásra. A hirtelen jött eső azonban elöntötte a járatokat, és foglyul ejtette őket. A keresésük még aznap este megindult, a hadsereg katonái, a tengerészet búvárai, rendőrök és külföldi önkéntesek érkeztek a helyszínre, számuk idővel meghaladta az ezret. A mentőcsapatok munkáját nehezíti az állandó esőzés, amely folyamatosan víz alatt tartja a helyenként nagyon szűk járatokat, de olyan rész is van, ahol a sáros víz öt méter mélyen lepi a barlangot annak ellenére, hogy több tucat szivattyúval óránként tízezer litert távolítanak el. 
Azt is keresik, hogyan lehet felülről járatot fúrni a tartózkodási helyükre, illetve olyan természetes lefolyót, „kéményt” találni, amin keresztül elérhetők a bajba jutottak. A barlang a bejárati szakasz után egy kilométerrel T alakban kétfelé ágazik, a baloldali ágban néhány száz méter után sejtették azt a „Pattaya Beach” nevű termet, ahol a fiúk lehetnek. A helyet nehéz megközelíteni, mert több rövidebb, teljesen vízzel lepett járaton kell átjutniuk a búvároknak, majd ezek után egy több száz méter hosszú meredek emelkedőn kell felkapaszkodniuk a 20-30 kilogrammos felszereléssel, ami után újabb vizes járat következik. A családok, barátok, az iskolatársak napok óta virrasztanak, imádkoznak a bejáratnál.

A legnagyobb ellenség a reménytelenség lehet

Az esettel kapcsolatban Adamkó Péter a Magyar Barlangi Mentőszolgálat riasztásvezetője a Népszava kérdésére elmondta: bár a mentésben résztvevő amerikai  Navy SEAL emberei felszerelése és az amerikai búvároké is nagyon modern, de ők tengerészbúvárok. Arra vannak felkészítve, tiszta vízben, nyílt tengeren, akár igen nagy mélységekbe merüljenek. Zárt térben, a sáros vízben, ahol látótávolság lényegében nincs, nehezen mozognak. A barlangi mentéshez külön felkészültség kell.  Az, hogy felülről próbálnak lejáratot fúrni, nem példa nélküli, így mentettek meg 2010-ben Chilében 33 bányászt, akiket egy 66 centiméteres átmérőjű, újonnan fúrt járaton keresztül leeresztett kapszulában húztak fel 600 méter mélyből. De ők gyakorlott bányászok voltak, volt elég terük, levegőjük, és a mentők pontosan tudták hol vannak.  A szolgálatnak is volt hasonló esete, 2002-ben 118 óra elteltével sikerült egy vízzel telt barlangból kihozniuk egy bent rekedt kutató búvárt: egy alagutat fúrtak hozzá.  A barlangban rekedteknek általában két ellenségük van, a hideg és a kiszáradás. Előbbi azon a területen, ahol ők vannak nem jelent olyan veszélyt, mint nálunk, ahol 4-10 fok között van a mélyben a hőmérséklet, ott lehet akár 20-25 fok is. A sáros vizet, ha kell, megszűrhetik valamilyen ruhadarabbal. A gondot az élelem hiánya okozhatja, a fényképekről nem úgy tűnik, hogy huzamosabb idejű bent tartózkodásra készültek. Kérdés, hogyan bírták az idáig eltelt kilenc napot. A legnagyobb ellenségük a reménytelenség lehet, hiszen mindeddig semmilyen jelzést nem kaptak arról, hol tartanak a mentésükre tett kísérletek. Azt is csak remélni lehet, hogy együtt van a csapat, menekülés közben nem szakadtak több felé.

2018.07.02 18:52