Ellenzéki segéderőket kap a Jobbik

Publikálás dátuma
2017.12.13 06:04
Népszava fotó
Biztos, hogy LMP-sek és momentumosok is ott lesznek a Jobbik pénteki tüntetésén a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt. Ahogyan arról lapunk is beszámolt, a Jobbik az ellen tiltakozva hirdetett fáklyás demonstrációt, hogy az Állami Számvevőszék összesen több mint 660 millió forintra készül megbüntetni a pártot tiltott kampánytámogatás miatt.

 A szervezetet pénzügyileg lenullázó, ezer sebből vérző eljárást a Jobbik jogsértőnek tartja és gyűjtést hirdetett, hogy indulni tudjon a jövő tavaszi parlamenti választáson. A negyedik nap mérlege szerint eddig majdnem 21,4 millió forint folyt be számlájukra az adományokból.

A Volner János frakcióvezetőnek küldött kérdéseinkre a Jobbik sajtóosztálya válaszolt. Levelükből kiderült, hogy párthovatartozástól függetlenül mindenkit várnak a demonstrációra, aki jogállamban és nem diktatúrában képzeli el a saját és Magyarország jövőjét. Arra a kérdésünkre, felkészültek-e rá, hogy rendbontók is megjelenhetnek a tiltakozáson, a párt hangsúlyozta: a Jobbik rendezvényei – szemben a fideszes eseményeken rendszeresen előforduló rendbontásokkal – eddig mindig fegyelmezetten zajlottak.

A párt „békésen, de határozottan” üzeni a Fidesznek, hogy a magyarok mindig is ragaszkodtak a szabadságukhoz. Nem lesz másként 2018-ban sem, amikor a Fideszre és a „most már leplezetlen diktatúrára” is nemet mondanak.

Juhász Attila politológus, a Political Capital szakmai vezetője szerint a Jobbik számára nem jár különösebb politikai kockázattal a pénteki tüntetés. A pártnak – mondta Juhász – nem erőssége a nagy létszámú rendezvények szervezése: sikernek az számít majd, ha tízezres tömeg lesz a Fidesz székházánál, főként akkor, ha ott megjelennek nem jobbikos közéleti személyiségek, politikusok is.

Ez pedig biztosra vehető. Bár az LMP szervezetten nem készül részt venni az eseményen, Hadházy Ákos társelnök lapunkkal közölte: „tudomásunk szerint lesznek tagjaink a tüntetők között”. Emlékeztetett rá, hogy az LMP határozottan tiltakozott az ÁSZ módszere ellen, és szolidaritását fejezte ki a Jobbikkal. Hadházy több helyen elmondta a sajtóban, hogy a kormány egy újabb vörös vonalat lépett át.

A Momentum Mozgalom kérdéseket tett fel a Jobbiknak, s a válaszoktól teszi függővé a pénteki akció támogatását. Azt tudakolják, hogy a kémkedéssel vádolt Kovács Béla hozott-e be orosz pénzt a pártba, meg azt, hogyan engedhették meg maguknak több ezer plakát bérlését, majd felvásárlását. Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője lapunknak „nyomatékosítani” kívánta, hogy a kérdésekre továbbra is választ várnak a Jobbiktól. Ugyanakkor „természetesen támogatjuk a tiszta választások melletti kiállást, ezért részt fogunk venni a demonstráción” - tette hozzá. A választások felügyelete érdekében a Momentum nyílt levéllel fordult az EBESZ-hez, és – tette hozzá Hajnal – minden tőlük telhetőt megtesznek a tisztességes politikai verseny garantálásáért. A döntés értékelésekor érdemes arra is figyelni, hogy Vona Gábor jobbikos pártelnök nemrég kijelentette, a választás után - ha úgy alakul - részéről elképzelhető a koalíció az LMP-vel és a Momentummal.

Az MSZP és a Demokratikus Koalíció képviselői korábban azt nyilatkozták a Népszavának, hogy bármennyire is elfogadhatatlannak tartják a számvevőszéki eljárást, pártjuk nem tüntet együtt a Jobbikkal.

Még nem tudni, hogy a jobbikos demonstráción kik mondanak beszédet, lesznek-e közöttük más párthoz tartozók. A párt tájékoztatása szerint a „szónokok leszervezése” még folyamatban van.

122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző