Felzaklatta a net világát a síró kisfiú videója - "Miért jó az embereknek, hogy ok nélkül bántanak?"

Publikálás dátuma
2017.12.14. 16:23

Egy Tenessy állambeli édesanya próbálja felrázni a kampányszerű érzelmi fellángolásokat kivéve döbbenetesen közömbös társadalmat (társadalmakat ) egy olyan jelenséggel szemben, ami hosszú hosszú évtizedek óta keseríti meg gyerekek életét szerte a világban. Ez pedig az iskolai zaklatás, a gyengék kipécézése, a vadhordai attitűd burjánzása a frusztrált gyerekközösségekben. Hogy nem könnyű ez ellen tenni valamit? Hogy nem könnyű ezt orvosolni?  De mi lehet fontosabb, mint ami a gyerekeinkkel történik? 

A videót, amit az édesanya töltött fel a Facebookra egy poszt keretében, eddig 22 millióan nézték meg, és a legnagyobb sztárok állnak ki a fiú mellett.  Kimberley Jones kisfia, Keaton sírva beszél arról, hogy középiskolás osztálytársai kiközösítik és bántják. A kisfiú arról kérdezi édesanyját, miért bántják őt az iskolában, mi a lényege, miért okoz örömet nekik, hogy ártatlan emberekkel szemben gonoszkodhatnak? 

A gyerek elmeséli, hogy mi is történt vele pontosan. Kinevették, hogy milyen hangja van, azt mondták, hogy neki nincs egy barátja se, aztán a menzán még tejjel is leöntötték és sonkát dobáltak a ruhájára. És senki sem védte meg.

A felvétel láttán jött a szokásos felbuzdulás, ahogy az Euronews írja, létrehoztak egy pénzadományozó alapot, amelyre eddig 29 ezer dollárt adtak össze Keaton jövőbeli tanulmányaira.

És mi lesz a többi gyerekkel? 

Szerző

„Hanuka van, nem érünk rá a Jobbikra”

Publikálás dátuma
2017.12.14. 16:07
Illusztráció - A Népszava fotója 2014-ben készült, a Nyugati téri nyolcágú gyertyatartó felállításakor
A Mazsihisz elmagyarázta, miért nem foglal állást „a Jobbik képeslapküldési szokásainak rendkívül nagy horderejű ügyében”.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleménye így folytatódik:

„Vona Gábor pártpolitikus politikai számításoktól vezetve hanukai képeslapokat küldött ki. Köves Slomó (az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, az EMIH vezető rabbija – a szerk.) pártos politikai számításoktól vezetve visszautasította a képeslapot és a jókívánságot. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége nem vesz részt ebben a szinte már hagyománnyá nemesült, ugyanakkor kissé kiszámíthatóvá vált társasjátékban, mert híveinkkel éppen a Hanukát, a fények és a csodák ünnepét tartjuk, orvosi műszert adományozunk a Bethesda Gyermekkórháznak és közösen gyújtunk gyertyát budapesti és vidéki közösségeinkben, köztük vasárnap Gyöngyösön, görög katolikus és moszlim barátainkkal, szociális projekteket és adományszállítást támogatunk. Mi ugyanis egy vallási felekezet vagyunk.”

Szerző

Milton Friedman nevét veszi fel a Zsigmond Király Egyetem

Publikálás dátuma
2017.12.14. 16:01
MTI Fotó: Mónus Márton

Az egyetem az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: az intézmény új fenntartója, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség arra törekszik majd, hogy az egyetem a magyarországi kutatási és fejlesztési tevékenységet támogató üzleti képzés kiemelkedő szereplője legyen, és a névválasztással is ezt szeretné kifejezni.

Pártos Ferenc, a Zsigmond Király Egyetem elnöke sajtótájékoztatót tart egyetem dísztermében a névváltoztatásról 2017. december 14-én.

Milton Friedman (1912-2006) a XX. század egyik legbefolyásosabb közgazdásza volt. Szülei magyar zsidók voltak, New Yorkban született. 1976-ban kapott Nobel-díjat. Ronald Reagan egykori amerikai elnök és Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök konzervatív-neoliberális gazdaságpolitikájának fő kidolgozója volt. Nézetei nagyban befolyásolták kormányok felfogását a gazdasági fejlődésről, a piacok és a monetáris politika szerepéről, valamint a technológia és az innováció fontosságáról a nemzetközi pénz- és munkaerőpiacok teremtette versenyben. Nézetei nagy befolyással voltak több ország oktatáspolitikájára is.

Szerző