Előfizetés

Kamerákat szerelnek fel a Fidesz-székháznál

Az Állami Számvevőszék eljárása miatt fáklyás demonstrációt hirdetett a Jobbik a Fidesz székházához a Lendvay utcába. A tiltakozáson több demokratikus ellenzéki párt – LMP, Együtt, Momentum – is jelen lesz, az MSZP és a Demokratikus Koalíció viszont ilyen formában sem vállal közösséget a Jobbikkal.

A rendezvény ma délután öt órakor kezdődik. A helyszínen járva dél körül azt láttuk, hogy a rendőrök kamerákat szerelnek fel a Fidesz székházánál lévő villanyoszlopokra. Az utcában várakozó pár rendőrautón és furgonon kívül a környéken egyelőre nem volt jele különösebb rendőri készültségnek.

Lásd még: Most már védik a demokráciát a Fidesztől

Az Együtt megalkotta választási modelljét

Publikálás dátuma
2017.12.15. 11:28
Fotó: Népszava
Az Együtt megalkotta a konkrét javaslatát, hogy indulhatna a baloldal a választáson jövőre. Minden pártnak lehetne külön listája, és a nyerhetőnek ítélt körzetekben visszalépnének egymás javára - írja az Index. 

A Fidesz a választási rendszer átalakításával komoly feladványt adott a sokszínű baloldalnak. Hiszen az egyfordulós rendszerben a baloldali pártoknak előre, a választások előtt meg kell egyezniük a 106 választókerületben állított jelöltekről.

Az Együtt kidolgozott egy konkrét javaslatot a választókerületek elosztásáról, és ebben az eddig felmerült MSZP-s és DK-s igényeket is igyekeztek figyelembe venni. Ezt a javaslatot Juhász Péterék elküldték, elküldik most a baloldali pártok vezetőinek, még az LMP-nek és a Momentumnak is, amely szintén beszállhat majd a koordinációba.

Fontos leszögezni, hogy ez nem egy végleges helyzet, nem megállapodás, hanem csak egy koncepció.

A lényege a következő:

  • Az Együtt külön listán indulna, és 66 körzetben koordinálni az MSZP-vel és a DK-val.

  • A maradék 40 körzetben mindenki indíthatna jelölteket, így mindenkinek összejönne a listaállításhoz szükséges törvényi feltétel (27 körzetben kell jelölt, 9 megyében és Budapesten is egy-egy).

  • Az Együtt 15, a DK 24, az MSZP pedig 26 választókerületet kapna. Itt a koordinációban résztvevők nem indulnának egymás ellen.

  • Az Együtt például magának kéri a következő körzeteket: Budapest 1. (Belváros-Várnegyed) - Juhász Péter, Budapest 6. (Ferencváros-Józsefváros) - Baranyi Krisztina, Budapest  8. (Zugló) - Szigetvári Viktor, Baranya 2. (Pécs-Komló) - Berkecz Balázs, ezen kívül Miskolcon, Kaposváron, és Nyíregyházán egy-egy körzet.

  • A DK például a következő helyeken indíthatna saját jelöltet (ezt Gyurcsányéknak már jelezték is): Budapest 2. Újbuda, Budapest V. (Terézváros és Erzsébetváros), Budapest 12. (Újpest), ezen kívül Székesfehérváron, Dunaújvárosban és Salgótarjánban is.

  • Az MSZP 26 körzetben indulhatna egyedül, például itt: Budapest 7. (Angyalföld), Budapest 9. (Kőbánya), Budapest 10. (Óbuda-Békásmegyer), Budapest 15. (Pestszenlőrinc), Budapest 16. (Pesterzsébet), ezen kívül Pécs, Miskolc, Ózd, Székesfehérvár, Nyíregyháza egy-egy körzete, illetve mindkét szegedi körzet.

  • Veszprémben a független Kész Zoltán indulását javasolják. A többi 40-ben egymás ellen indulna mindenki (ezekről a körzetekről tehát lemondana a baloldal)

  • Ha az LMP és a Momentum is beszáll a koordinációba, arra is megvan a javaslata az Együttnek.

  • Az LMP javára mindenki visszalépne 5 körzetben, például itt: Budapest 4. (II. kerület) - Ungár Péter, Pest 2. (Budakeszi) - Szél Bernadett, Tolna 1. (Szekszárd) - Hadházy Ákos

  • A Momentum javára pedig 4 körzetben lépne mindenki vissza.

Így osztanák el a 106 körzetet

1. 15 egyéni választókerületben az Együtt egyedül kíván indulni, és saját jelöltjeink a támogatására kéri a baloldali, liberális és zöldpártokat: Budapest 1. (belváros) Juhász Péter, Budapest 6. (Ferencváros–Józsefváros) Baranyi Krisztina, Budapest 8. (XIV. kerület) Szigetvári Viktor, Budapest 13. (Mátyásföld–Zugló) Vajda Zoltán, Budapest 17. (Csepel–Soroksár) Szabó Szabolcs1, Baranya 2. (Pécs–Komló) Berkecz Balázs, Békés 4. (Orosháza) Bod Tamás, Borsod-Abaúj-Zemplén 1. (Miskolc) civil jelölt, Hajdú-Bihar 3. (Debrecen) Kosztin Mihály, Pest 1. (Érd) Komáromi Zoltán, Pest 5. (Dunakeszi) Vargha Nóra, Pest 9. (Nagykáta) Fejes Györgyi, Somogy 1. (Kaposvár) Kerepesi Tibor, Szabolcs-Szatmár-Bereg 1. (Nyíregyháza) Lövei Csaba, Veszprém 3. (Tapolca–Ajka–Sümeg) Molnár Tibor.

2. 24 egyéni választókerületben a DK egyéni jelöltjeit támogatják: Budapest 2. (Újbuda), Budapest 4. (II. és III. kerület), Budapest 5. (VI. és VII. kerület), Budapest 11. (Újpest), Budapest 12. (Újpalota–Újpest), Budapest 14. (X. és XVII. kerület), Bács-Kiskun 3. (Kalocsa), Békés 1. (Békéscsaba), Fejér 2. (Székesfehérvár), Fejér 4. (Dunaújváros), Győr-Moson-Sopron 1. (Győr), Győr 5. (Mosonmagyaróvár), Hajdú-Bihar 2. (Debrecen), Heves 3. (Hatvan), Jász-Nagykun-Szolnok 2. (Jászberény), Komárom-Esztergom 2. (Esztergom),  Komárom-Esztergom 3. (Komárom), Nógrád 1. (Salgótarján), Pest 2. (Budakeszi), Pest 7. (Vecsés), Pest 11. (Dabas), Somogy 4. (Siófok), Tolna 2. (Dombóvár), Zala 2. (Keszthely).

3. 26 egyéni választókerületben mi az MSZP egyén jelöltjeinek támogatását javasolják:Budapest 3. (XII. kerület), Budapest 7. (Angyalföld), Budapest 9. (Kispest–Kőbánya), Budapest 10. (III. kerület), Budapest 15. (Pestlőrinc), Budapest 16. (Pesterzsébet–Kispest), Baranya 1. (Pécs), Békés 3. (Gyula), Borsod-Abaúj-Zemplén 2. (Miskolc), Borsod-Abaúj-Zemplén 3. (Ózd), Borsod-Abaúj-Zemplén 4. (Kazincbarcika), Borsod-Abaúj-Zemplén 6. (Tiszaújváros), Csongrád 1. (Szeged), Csongrád 2. (Szeged), Fejér 1. (Székesfehérvár), Győr-Moson-Sopron 2. (Győr), Hajdú-Bihar 1. (Debrecen), Heves 1. (Eger), Jász-Nagykun-Szolnok 1. (Szolnok), Komárom-Esztergom 1. (Tatabánya), Pest 8. (Szigetszentmiklós), Szabolcs-Szatmár-Bereg 2. (Nyíregyháza), Szabolcs-Szatmár-Bereg 6. (Nyírbátor), Vas 1. (Szombathely), Veszprém 4. (Pápa), Zala 1. (Zalaegerszeg). 

4. Veszprém 1. (Veszprém) egyéni választókerületben Kész Zoltán független képviselőjelöltet támogatják.

 

Moldova: nagy balhé lesz, ha a Fidesz veszít

Publikálás dátuma
2017.12.15. 11:07
FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
A nyugdíjas kérdés a pártok homokozója lett – mondta Moldova György csütörtökön az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Rónai Egon kérdésére válaszolva.

Az író hozzátette: az országban él pár százezer teljesen lerobbant nyugdíjas, akiket „lesz*rnak.” Szerinte folyamatosan nyílik a társadalmi olló a nyugdíjasok és az aktív dolgozó réteg között, az előbbiek kárára.

A műsorvezető azon kérdésére, hogy miért szavaz annyi nyugdíjas Orbán Viktorra, Moldova azt válaszolta: a nyugdíjasok szívesen várnak prófétákat, és Kádár János is az volt. Az író szerint nagy balhé lesz, ha a Fidesz egyszer elveszti a választásokat.

Moldova György azzal zárta a beszélgetést, hogy ő maga már nem megy el szavazni, mert ez nem az ő ügye. Nekem ott a papír, ha nagyon akarok valamit csinálni – tette hozzá az író.