Teltház a szállodákban az ünnepeken

Publikálás dátuma
2017.12.16. 10:20
Korcsolyázók a Hotel President Budapest tetőteraszán. MTI Fotó: Mohai Balázs
A karácsony és a szilveszter is kiemelt időszaka lett a magyar szállodáknak, mindkét ünnep idején teltházzal üzemelnek - mondta el Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke.

Az alelnök elmondta, aki nem gondolkodott előre, nehezen juthat szállodai szobához az országban. Ugyanakkor néhány éve, a fővárosban és vidéken is voltak olyan szállodák, amelyek teljesen üresen álltak az ünnepi időszakban.

Hozzátette, ez is jelzi, megváltoztak az utazási szokások, és egyre "trendibb" Magyarországon maradni, amihez hozzájárul az is, hogy jelentősen javultak a szállodák szolgáltatásai és bővültek a szórakozási lehetőségek. Kifejtette, elsősorban vidéken épültek új szállodák, míg Budapesten - a 2008-as világgazdasági válság hatásai miatt - csak most kezdődnek a szállodanyitások.

Szerző

GDP - 4 százalék vagy még több

A kedvező külső környezet és az uniós pénzek által generált beruházások révén jövőre is folytatódhat a magyar gazdaság bővülése. Miként az az esztendő végéhez közeledve már megszokott, a különböző gazdaságkutató műhelyek sorra kiadják várakozásaikat a jövő esztendőt illetően, s ezek mindegyikéből kiolvasható ez a megállapítás. A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet egyébként idénre továbbra is 3,9 százalékos, jövőre pedig 4 százalékos GDP-növekedést, valamint 2017-re 2,3 százalékos, 2018-ra pedig 2,5 százalékos inflációt jósol.

Ennél valamivel optimistábbak a Takarékbank elemzői, akik a 4,0 százalékos 2017-es bővülés mellett tették le a voksot, a jövő évre még ezt is megfejelik a 4,2 százalékos várakozásukkal. Jellemző az ING Bank véleménye, szerintük a rövid távú kilátások kedvezőek, így ha az októberi lendület kitartott a következő hónapokban is, úgy elérhető a 4,2 százalékos GDP-növekedés az utolsó negyedévben. Egy kis szerencsével pedig akár még ennél is kedvezőbb lehet a végső szám, amivel így elérhető lenne az éves szinten mért 4 százalékos gazdasági növekedés is.

Talán a GKI Gazdaságkutatónál a legvisszafogottabbak, ők mind 2017-ben, mind 2018-ban csak 3,8 százalékra taksálják a növekedés ütemét. Az egyre súlyosabb - az egész gazdaságra kiterjedő - munkaerőhiány fékező hatása egyik elemző figyelmét sem kerülte el, s mindannyian azzal számolnak, hogy ennek hatására jövőre még az ideit is meghaladó bérkiáramlás várható. Arról megoszlanak a vélemények, hogy ez az infláció növekedésére milyen hatással lesz, abban azonban konszenzus van, hogy a fogyasztói árindex valószínűleg jövőre sem lépi át a jegybank által felállított 3,0 százalékos küszöböt - vélik az elemzők.

Szerző

Újraosztották az MVM vezetői lapjait

Az MVM Magyar Villamos Művek internetoldalának tanúsága szerint a napokban kikerült a társaság menedzsmentjéből a korábbi vezérigazgató, Csiba Péter, aki ugyanakkor továbbra is ellátja az igazgatóság elnöki tisztjét. Értesüléseink szerint ez is a Moltól érkező Zsuga János októberi vezérigazgatói kinevezésének tovagyűrűző hatása. A változások nem jelennek meg a nyilvános cégkivonatban, ám annál fontosabbak a legnagyobb állami cég napi irányítására nézve. Ismereteink a személyi változások a szervezeti és működési szabályzat minapi átszabásának következményei, amivel számos vezetői szint megváltozott, beolvadt vagy átalakult. Értelemszerűen megszűnt a Malontay Tamás irányította elnök-vezérigazgatói üzleti és stratégiai iroda. Molnár Imre elnök-vezérigazgatói kabinetvezető helyére pedig - vezérigazgatói kabinetvezetőként - Buday Pál került. A kereskedelmi igazgatói poszton az egyik legfontosabb leányvállalat, az energiakereskedelemmel foglalkozó MVM Partner vezérigazgatójává kinevezett Vándor Balázs helyére Pap Gabriella került, aki egyszersmind „M&A vezérigazgató-helyettessé” is vált. A termelési és műszaki vezérigazgató-helyettesi posztot Pekárik Géza tölti be. Csanádi Zsolt jogi és operációs vezérigazgató-helyettes posztja stratégiai és operációssá vált. Bentzik Réka mostantól a kommunikáción és a külügyeken túl a kormányzati kapcsolatokért is felel. Stickl László beszerzési és vagyongazdálkodási igazgató pedig csoportszintű projektigazgató lett. Zsuga János lapunknak adott interjújában elismerte, hogy az MVM stratégiája átalakítás alatt áll.

Tegnap 12 hazai bank 200 milliárd forintos hitelkeretet nyitott az MVM számára. Zsuga János az ünnepségen kifejtette: az összeggel általános céljaik vannak úgy atomenergetikai, mint fosszilis (gázalapú), illetve napenergetikai fejlesztéseikhez. Emellett korábbi hiteleket is kiváltanak vele: az évi ezermilliárdos forgalmú csoport teljes hitelállománya tartósan néhány százmilliárd. A hitel öt éves futamidejű, kamatfelára (a nulla körül álló) Bubor plusz 0,4 százalék. Ezt a részt vevő hitelintézetek ügynöke, az Unicredit Bank elnök-vezérigazgatója, Patai Mihály, illetve az MVM is igen alacsonynak minősítette. Az esemény után Csiba Péter lapunk ama kérdésére, hogy miért távozott a vezérigazgatói székből, lakonikus rövidséggel annyit felelt: a tulajdonos így döntött.

Szerző
Témák
hitel MVM vezetők