Előfizetés

Patyi András: lejáratnak

Publikálás dátuma
2017.12.17. 11:30
Patyi András ennek az egyetemnek a rektora. FOTÓ: Népszava
Patyi András szerint szervezett kampány indult a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és személye ellen. Az NKE rektora az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: az egyetem minden hivatalos vizsgálatnak örömmel áll elébe, mert "nincs takargatnivalónk, és mert így kiderül az igazság".

Patyi András megjegyezte: mindez nem tántorítja el őket attól, hogy folytassák sokirányú oktatási tevékenységüket, kutatásaikat, a magyar közigazgatás versenyképességének növelését célzó fejlesztéseiket. Folytatódik az NKE Ludovika Campusának fejlesztése is, megkezdik a szárnyépület és az egykori vívóklub helyreállítását, az Orczy-parkban márciustól csónakázni lehet majd a tavon, és lakossági sportparkot is építenek.

Az uniós fejlesztési projektekkel kapcsolatban politikai támadás érte a magyar közigazgatás, honvédelem és rendvédelem felsőoktatási alapintézményét - jelentette ki a rektor. Hozzáfűzte: "hosszú ideig azt hazudták", hogy az egyetem ellen uniós vizsgálat folyik, miközben sem az egyetem, sem ellene nem indult eljárás. Az uniós szervek mindössze kérdéseket tettek fel, ezekre kimerítő választ adtak, és azóta ennek az ügynek nincs is folytatása.

Hadházy Ákos az utóbbi időben rendkívül intenzíven támadja az egyetemet - mondta a rektor. A közelmúltban az LMP nyilvánosságra hozta azoknak a közszereplőknek a listáját, akikkel szemben büntetőeljárást akarnak kezdeményezni, és ezen ő is szerepel, mint az NKE rektora és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke. Nemcsak a támadások száma, hanem "a minden szakmaiságot nélkülöző, otromba mivoltuk is felháborító" - közölte a rektor. Azt sem veszik figyelembe, hogy az NKE nem egyedül, hanem legalább ötven együttműködő partnerrel - köztük 15 egyetemmel - használja fel az uniós forrásokat. Ezek miatt a "tudományos közösség elleni támadásnak tartja" Hadházy Ákos vádaskodásait - tette hozzá.

Arra reagálva, hogy az NKE "felesleges kutatásokra" költ, a rektor kiemelte: negyven emberből álló tudományos testület pályázati alapon, azaz nyilvános, átlátható módon 211 pályázatból 161-et hagyott jóvá, vagyis ötvenről gondolták úgy, hogy azok nem járulnak hozzá a "közszolgálati tudás növeléséhez". A támogatott kutatások elindultak, olyan témákban például, mint a digitális kormányzás, az innovatív közigazgatás vagy a kiberbiztonság.

Az uniós projektek keretében mintegy 80 ezer kormány-, köz- és állami tisztviselő továbbképzésére nyílik lehetőség. A "túlározottság" vádjával kapcsolatban a rektor megjegyezte: a fejenként átlagosan mintegy 900 eurós költség nagyjából fele annak, mint amennyiért európai cégek vállalják ugyanezt. Kiemelte azt is: az NKE a fejlesztési munkákat nem szervezte ki külsős cégeknek; a projektekben az NKE, valamint más állami és nem állami felsőoktatási intézmények, továbbá kormányhivatalok munkavállalói működnek közre valós szerződések alapján.

Patyi András szerint támadói jól láthatóan összekapcsolják két posztját, hiszen a kiszivárgott listán is úgy szerepel, mint az NKE rektora és az NVB elnöke, aki "megakadályozza a népszavazásokat". Felidézte: az LMP több, a paksi bővítésről szóló népszavazási kérdést szeretett volna hitelesíttetni. Ezeket az NVB, tehát nem Patyi András, hanem a testület többnyire egyhangúlag utasította el, az utóbb bíróságon megtámadott döntéseknél pedig a Kúria is nekik adott igazat. Így az, hogy "Patyi András tagadta meg a népszavazási kérdések hitelesítését, szimpla hazugság" - fogalmazott a rektor. A vádaskodókat azonban nem az igazság érdekli, hanem az NVB-t, mint a választások lebonyolításáért és tisztaságáért felelős központi szervet és az NKE-t mint állami egyetemet akarják lejáratni - jelentette ki. Az NKE rektora szerint mindez azt jelzi, hogy nem a tényeket, a valóságot akarják megismerni, céljuk nem az értékközvetítés, hanem a "hecckampány".

Megjegyezte: a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet szokták a "kormány, illetve a miniszterelnök kedvenc egyetemének" hívni, holott másutt is vannak campusépítések, több tízmilliárd forintos fejlesztések, és több főiskola lett egyetem az elmúlt években. Kitért arra is, ahogyan az orvosképzés "betegközeli", "kórházközeli", ily módon az NKE is lehet "közigazgatás-közeli, honvédelemközeli, kormányzat közeli", hiszen ezekre a pályákra készítik fel a hallgatókat.

A rektor kiemelte azt is, hogy a jelenlegi kormány és Orbán Viktor miniszterelnök döntött arról, hogy a honvédelmi, rendvédelmi és közigazgatási képzést kínáló intézményekre pénzt kell költeni. A rendőrtiszti főiskola sokáig az egyik leglepusztultabb intézmény volt, a honvédtisztképzés egykori Üllői úti Bolyai campusát pedig 2008-ban lerombolták és úgy hagyták. "Miféle telekmanipuláció része volt ez; kinek, milyen érdeke fűződött hozzá", hogy egy katonai főiskolai kar épületét, a "földdel tették egyenlővé"? - tette fel a kérdést Patyi András.

Az NKE-ről a rektor elmondta: jövő szeptembertől, húsz év szünet után újra elindítják az egyetemi szintű katonai pilótaképzést. Mindemellett a Ludovika Campus fejlesztésének első nagy üteme is befejezéséhez közeledik: március végére teljesen felújítják az Orczy- parkot, elkészülnek a lovas létesítmények, és a kormány szeptemberi döntését végrehajtva lakossági sportparkot is építenek majd. Megkezdik a szárnyépület - a volt Raoul Wallenberg iskola - belső felújítását, és a vívóterem - ahol korábban a Bárka Színház is működött - visszanyeri eredeti funkcióját. Megújítják az egyetem előtti Ludovika teret is - sorolta.

Mindent megtesznek azért, hogy a VIII. és IX. kerület határán lévő egyetemi komplexum szép részévé váljon a környéknek - emelte ki Patyi András.

Lauda mentheti meg a Nikit

Publikálás dátuma
2017.12.16. 17:45
Niki Lauda FOTÓ: ANDREJ ISAKOVIC / AFP
Miután a Lufthansa közölte, nem veszi meg a Niki-légitársaságot, úgy tűnt, a világ egyik leghíresebb autóversenyzője, az osztrák Niki Lauda által alapított légiforgalmi cég csődbe megy, most azonban két érdeklődő is jelentkezett a húsz utasszállítógéppel közlekedő vállalat megvételére - írja az inforadio.hu.

A Niki-légitársaság utolsó gépe szerdán este landolt és azóta a cég minden utasszállító repülője a földön vesztegel, mert a vállalat csődbe jutott.

A légiközlekedést fenyegető újabb csapást az váltotta ki, hogy a Lufthansa szerdán közölte: az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatósága által támasztott kifogások miatt mégsem vásárolja meg a Niki légitársaságot és ezáltal az időközben csődbe jutott Air Berlin osztrák leányvállalata is fizetésképtelenné vált, aminek következtében a cég mintegy ezer alkalmazottját is a munkanélküliség fenyegeti.

Most azonban mind a cég alapítója, a közismert egykori osztrák autóversenyző, Niki Lauda, valamint a brit utazási vállalat, a Thomas Cook is jelezte, hogy készen áll a csődbe jutott légiforgalmi vállalat megvételére. 

Napelemek aranykora?

Az első fél évben 2850 háztartási méretű kiserőmű (hmke) létesült, beépített teljesítményük több mint 22 megawatt, a berendezések szinte mindegyike napelemes - közölte honlapján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A hmke-rendszerek számáról és kapacitásáról készített jelentés szerint az első negyedévben 1026 berendezés jött létre 7,04 megawatt beépített teljesítménnyel. Közülük 12 földgázt hasznosít, 28 szélenergiára épül, a többi napelemes, átlagos beépített teljesítményük 6,8 kilowatt. 

Területi eloszlásuk nagyjából egyenletes, a legnagyobb új teljesítmény (1739 kilowatt) az Elmű területén létesült - közölték.
A jelentés szerint a második negyedévben 1824 hkme csatlakozott a hálózatra 12,05 megawatt beépített teljesítménnyel. A berendezések kivétel nélkül napelemesek, átlagos beépített teljesítményük 6,6 kilowatt. A teljesítmény a második negyedévben is az Elmű területén emelkedett a legnagyobb mértékben, negyedéves összehasonlításban viszont az E.ON észak- és dél-dunántúli területén volt a legnagyobb arányú a teljesítménybővülés. Kiemelték azt is, hogy az első negyedévhez képest a másodikban 71 százalékkal emelkedett a csatlakozott teljesítmény.

Az első két negyedév adatai alapján a MEKH arra számít, hogy a hmke-berendezések idei teljesítménybővülése felülmúlhatja a tavalyit. Felidézték, hogy 2016 végén majdnem 20,5 ezer hmke csatlakozott a villamosenergia-hálózathoz 165 megawatt beépített teljesítménnyel.

Az új kiserőművekről beérkező adatokat a hivatal mostantól negyedévente közzé teszi - olvasható a jelentésben.