Sötétség délben

Sebes Andor cikke ezzel a címmel jelent meg a lapban. Nem vagyok atomerőmű ellenes, de az a véleményem, hogy eljárt felette az idő. De miért várjunk el egy konzervatív kormánytól, egy elavult energiatermelési módszer híveitől a haladó gondolkodást? A Paks II. tervezett költségvetéséből akár 200, egyenként 15-20 milliárdba kerülő geotermikus erőművet lehetne építeni. Ennek számos előnye volna. Az erőművek nem egy helyen, hanem 200 településen épülhetnének meg, a geotermia hasznosítása éjjel, nappal, télen, nyáron rendelkezésre áll. Teljesen biztonságos, nem kell számolni sugárszennyezéssel, biztonsági kockázattal. Ezt az elektromos energiát, ha helyben állítjuk elő, lényegesen kisebb a hálózat építési, fenntartási költség, illetve a hálózati veszteség. A hazai ipar képes volna a szükséges berendezések túlnyomó többségét előállítani. Nem volnánk kiszolgáltatva semmilyen külföldi államnak. 

Szerző

Napelemlázban ég az ország

Az év első negyedében valamivel több mint ezer, a másodikban közel kétezer „háztartási méretű kiserőmű” csatlakozott a hazai villamosenergia-rendszerhez – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) friss jelentéséből. Ezek 99 – a második negyedévben 100 – százaléka olyan háztetőkre szerelt napelem, amelyek felesleges többlettermelését a hálózat kötelezően megveszi. (Elenyésző számban előfordultak szélerőműves és gázalapú rendszerek is.) Az év elején összesen 20,5 ezer darab ilyen egységet tartottak nyilván országszerte. Ezek beépített teljesítménye 165 megawatt (MW) volt, ami az első negyedévben 7, a másodikban pedig 12 MW-tal bővült. Ezek – a MEKH egy korábbi jelentése tanúsága szerint - rendre meghaladják a 2011-2012-es egész éves növekményt. A telepített berendezések eloszlása országszerte nagyjából egyenletes.

Mondhatni tehát, hogy folytatódik a háztartási napelemes termelőrendszerek robbanásszerű terjedése. Így az idei értékek ismét rekorddöntést valószínűsítenek. Ennek oka a MEKH és más szakértők szerint a rendszerek csökkenő árában, növekvő élettartamában, az így mérsékelhető rezsiköltségben, a fölösleges termelés átvételében és az állami támogatásokban keresendő. Ugyanakkor, miközben a Fidesz mindent megtesz a háztartásinál nagyobb – például az állami MVM által telepített – napelemerőművek elterjesztése érdekében, a háztartásiakhoz ellentmondásosan bizonyul. Termékdíjat vetettek ki rá, igaz, azt most megfelezték. A négy kilowatt feletti háztartási lapokra pedig a MEKH teljesítménydíjat vezetett be. Igaz, ennek mértéke most 0 forint, de később nőhet.

A kormány a földművesek, mezőgazdasággal foglalkozó termelők számára megkönnyítené a legfeljebb fél MW-os napelemtelepek létesítését - közölte a Miniszterelnökséget irányító Lázár János miniszter a múlt heti kormányinfón. Ez az engedélyezési folyamat könnyítését és kedvezményes állami hitelt fed. Emellett a villamosenergia-hálózati cégeket is csatlakozási pontok kialakítására sarkallanák. Intézkedéseik nyomán több ezer ilyen park kialakításában reménykednek. Lázár János emlékeztetett: az év elején a MEKH 2600, hasonló méretű napelemparkra vonatkozó engedélyt adott ki, aminek a fele már létesítés alatt áll. Csak az állami MVM közel 110 MW-nyi rendszert telepít. A kormány célja, hogy az ország a jövőben a villamos energiát részint nukleáris erőműből, részint napelemek segítségével termelje meg. Ennek révén alapvetően az árambehozatalt csökkentenék vagy szüntetnék meg.

Szerző
Témák
napelem

Mészáros a részvénypiacon

A tőzsde bevonásával is rendületlenül gyarapítja vagyonát a kormányfő közeli, újabban bankok felé tekingető barátja.

Meglepő dolgok történnek az utóbbi időben a tőzsdén. A részvények világában kevésbé járatosaknak is feltűnhetett, hogy néhány részvénnyel akkora árfolyam-kilengésekkel kereskednek, hogy a világsajtó is felfigyelt rájuk. Az is meglepő volt, hogy Mészáros Lőrinc sokszoros milliárdos felcsúti polgármester, Orbán Viktor közeli barátja, valamint a gigaüzleteiben vele együtt futó Jászai Gellért, saját tőkéjüket megmozgatva képesek voltak arra, hogy a Budapesti Értéktőzsdén kereskedett érdekeltségeik, a Konzum Nyrt., az Opus (volt Opimus) Global Nyrt. és az Appeninn Nyrt. árfolyamait egymaguk kedvükre alakítsák. Korábban ezt elképzelni sem tudták a piac konzervatív szereplői. Úgy vélték, hogy kétségtelenül gyorsan, egy esztendő alatt szinte a semmiből 100 milliárd forinttal gazdagodott Mészáros Lőrinc, ám ez nem likvid tőke, médiacégekben, ingatlanvállalkozásokban, építőipar cégekben vagy szőlőültetvényekben van lekötve. A felsorolás korántsem teljes körű, hiszen a napról napra tekintélyes mértékben bővülő Mészáros-birodalom, kereszttulajdonlásokkal jócskán tarkított cégeinek száma ma már áttekinthetetlen, hogy tényleges vagyoni helyzetéről ne is beszéljünk. A tőzsdei befektetők 2017-ben mégis azt tapasztalhatták, hogy a Mészáros-birodalmat értékben többszörösen meghaladó olyan társaságok, mint az OTP, Mol, a Magyar Telekom vagy a Richter napi forgalmát, nem is egyszer, meghaladta a Mészáros-papíroké.

Az elmúlt héten a felcsúti polgármester érdekeltségi köre újabb tőzsdei társasággal gyarapodott. Az egykor Járai Zsigmond volt tőzsdeelnök és pénzügyminiszter nevéhez köthető CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. meghatározó tulajdonosai között bukkant fel Mészáros Lőrinc egyik vagyonkezelő társasága. A CIG Pannónia árfolyama a tulajdonszerzést követően meglódult ugyan, de még ennél is feltűnőbb volt, hogy pénteken forgalma, még ha kis mértékben is, de meghaladta a Magyar Telekomét, az Opus Globalé megegyezett vele, míg az Appeninn 3,42 százalékos árfolyam-emelkedést produkált, egy olyan tőzsdei napon, amikor a BUX-indexnek csak 0,11 százalékos emelkedésre futotta. Bár a CIG Pannónia januári közgyűlésének még jóvá kell hagynia Mészárosék tőkeemelését, de a tőzsdei befektetők ezt láthatóan csak formális lépésnek tekintik, s részvény vásárlásaikkal ők máris bizalmat szavaztak a CIG Pannónia jövőjének.

Egészen mostanáig élénken találgatták tőkepiaci körökben, hogy melyik is a kormányhoz közelálló biztosítótársaság. A bankoknál ez aligha kérdéses, hiszen minden jel arra mutat, hogy ezt a szerepet a részben Mészáros érdekeltségébe tartozó MKB, az állami résztulajdonnal rendelkező Erste Bank és az érdekes felállású Gránit Bank tölti be. Ebben az egykor Demján Sándor által birtokolt pénzintézetben van tulajdona a CIG Pannónia Nyugdíjpénztárának és az MKB Nyugdíjpénztárának és az államnak egyaránt, vagyis nem túlzás azt állítani, hogy Mészáros a résztulajdonolt pénzintézetein keresztül már csaknem betette a lábát a Gránit Bankba. Ugyankkor elgondolkodtató, hogy szeptemberben Varga Mihály gazdasági miniszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az állam még idén eladja a Gránit Bankban lévő 36,5 százalékos tulajdonát. Bár a 2017-es évből már csak napok vannak hátra, de a vevő kiléte még ismeretlen. Arra kérdésre azonban, hogy melyik az államhoz közelálló biztosítótársaság most már választ kaptunk: a CIG Pannónia. Bár már korábban is voltak erre utaló jelek, hiszen a Pannónia Nyugdíjpénztárt eddig is az MKB tulajdonosai között tartották számon. Vagyis a kormányhoz közeli társaságok (és részben Mészáros érdeleltségébe tartozók) kereszttulajdonlásainak hálójával állunk szemben, amit megerősít az is, hogy a CIG Pannónia az ugyancsak a Mészáros-birodalom részét képező Konzum-csoportba szállt be. Akad azonban még egy "parlagon" lévő pénzintézet a 100 százalékos állami tulajdonban lévő Budapest Bank (BB), amelyet ígéretei szerint az állam ismét privatizálni akar. Ám itt is kérdéses, hogy kinek.

A Mészáros Lőrinchez - a CIG Pannónia résztulajdonlásának megszerzéséig - köthető társaságok vagyonának értékét 300 milliárd forintra becsülték. Ez most árfolyamértéken "mindössze" 8 milliárd forinttal gyarapodott a biztosítótársaságba történő beszállással. (A tényleges vagyongyarapodásról még korai lenne beszélni.) A Mátrai Erőmű többségének múlt héten bejelentett megvásárlásával további tízmilliárdokkal bővülhet a felcsúti polgármester érdekeltségeinek vagyona. Így összességében már a Mészáros-birodalom is képes arra, hogy az érdekeltségébe tartozó tartozó tőzsdei társaságok árfolyamát mozgassa. Erre alighanem nincs is szükség, hiszen az árfolyam-emelkedésben reménykedő (kis)befektetők abban bíznak, hogy az egykori gázszerelő kapcsolata a kormányfővel továbbra is töretlen marad, s a hátszél miatt a Mészáros-papírok folytatják tőzsdei tündöklésüket.Legalább a jövő tavaszi választásokig.

Szerző