Újabb tao-milliárdok áramolhatnak Felcsútra

Publikálás dátuma
2017.12.18 12:42
Fotó: Népszava
Fotó: /
Alábecsülték a felcsúti foci jelentőségét az illetékesek. Eredetileg 2,3 milliárd forint támogatásra adta áldását a Magyar Labdarúgó Szövetség. Most kiderült, lesz ott hely további milliárdokra is. 

Az MLSZ első körben 2,3 milliárd forintos tao-támogatást hagyott jóvá A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány számára.

A Magyar Labdarúgó Szövetség időközben azonban módosította a sort az utófinanszírozott jogcímen jóváhagyott támogatási értékekkel, így már 5,4 milliárdra változott az idei összeg - közli MLSZ-forrásokra hivatkozva az mfor.hu.

Ezzel együtt a támogatási rendszer rajtja óta a Felcsúthoz 19,3 milliárd forint vándorolt a tao-révén, amihez ha hozzákapcsoljuk a cégek önszántából, a tao-n kívül adott adományokat, akkor 32,3 milliárd forint a teljes összeg.

Megírtuk: nyilvánosak a tao-pénzek, az erre vonatkozó adatokat ki kell adni. Ezt mondta ki a Kúria abban a perben, amelyet a Transparency International indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzetgazdasági Minisztérium ellen. A civil szervezet szerint a tao-rendszer 2011-es létrehozása óta eltelt időben több mint 360 milliárd forint ment el ilyen támogatásokra.

Az elsőfokú bíróság elutasító döntésében részben adótitokra hivatkozott, részben pedig arra, hogy a kért adatok nem közérdekűek, az átlátható költségvetési gazdálkodáshoz nem szükséges az egyes gazdálkodó szervezetekre lebontva kiadni az adatokat.

A másodfokú bíróság jogerős ítéletében ugyanakkor azzal érvelt, hogy az adótitok nem abszolút korlátja a közérdekű adatok kiadásának, a közpénzek felhasználásának minden formája nyilvános, és ezzel annak is számolnia kell, aki tao-pénzek formájában nyújt támogatást. Erősebb a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jog, mint az adótitok - mondta ki a másodfokú bíróság. Az alperes minisztériumok a jogerős ítélet ellen a Kúriához fordultak felülvizsgálati kérelemmel.

A Kúria a felülvizsgálati kérelmeket elutasította és a jogerős ítéletet helyben hagyta. A Kúria szóbeli indoklása szerint az alaptörvény és több alkotmánybírósági határozat is kimondta: a közpénzek felhasználásának átláthatóságához kiemelkedő közérdek fűződik.

Lásd még: Nyilvános lesz a tao

Szerző
2017.12.18 12:42

Meghalt az Újpest egykori válogatott játékosa

Publikálás dátuma
2019.01.20 09:59

Fotó: Shutterstock/
Rostás Sándor életének 57. évében hunyt el.
Életének 57. évében elhunyt az Újpest FC egykori válogatott játékosa, a bombagóljairól is ismert Rostás Sándor – közölte a klub a Facebook-oldalán. A korábbi középpályás Rostás Sándor ezüst- és bronzérmet szerzett a bajnokságban a lila-fehér csapattal, valamint egy kupagyőzelmet is magáénak mondhatott. Augusztusban a Nemzeti Sportnak beszélt arról, hogy két hónapot kórházban volt. „Kiderült, a súlyos fertőzés mellett akut gyomorfekélyem is van. Lefogytam húsz kilót, az izom eltűnt a combomról, a karomról, és annyi erőm van, mint egy ötéves gyereknek. Nem titkolom, már felkészültem a legrosszabbra” – fogalmazott akkor az egykori válogatott focista. Az újpestiek nyáron véradást is szerveztek neki.
2019.01.20 09:59
Frissítve: 2019.01.20 10:53

Férfi kézi-vb: kikapott az olimpiai bajnoktól a magyar válogatott

Publikálás dátuma
2019.01.20 08:10

Fotó: MTI/ Illyés Tibor
Az együttes szombaton 25-22-re veszített a Herningben hazai közönség előtt játszó dán csapattól az első középdöntős mérkőzésén, így már biztosan nem juthat elődöntőbe.
A magyarok Balogh Zsolt bokasérülése miatt ezúttal is csupán 15 játékost neveztek a keretbe, közülük az ugyancsak sérült Bodó Richárd nem lépett pályára. Az MTI tudósítása szerint ezt a találkozót is jól kezdte a magyar csapat, tartotta a lépést a gyorsabban kézilabdázó ellenfelével, amely egy-két gólosnál nagyobb különbséget nem tudott kialakítani. A játékvezetők két perc alatt négy kiállítást ítéltek egyenlő eloszlásban, ettől némileg megváltozott a játék addigi ritmusa. A fordulópontot az jelentette, hogy a 16. percben pályára lépett a dánoknál Jannick Green kapus, akinek a védéseire alapozva csapattársai tovább növelték a különbséget. Csoknyai István szövetségi kapitány már a szünet előtt pályára küldte az összes bevethető cserejátékosát, akik nem teljesítettek rosszul, de néha látszott rajtuk az összeszokottság hiánya. A német játékvezetők a második félidőben is sokkal jobban tisztelték az olimpiai bajnok és házigazda dánokat, ez számos – meghozott és elmaradt – ítéletükön látszott. A magyarok védekezése az ellenfél gyors akciói miatt sok esetben továbbra sem állt össze, ami rendszerint hazai gólokat eredményezett. Mindezek ellenére a válogatott nagyszerűen küzdött és remekül tartotta magát, az 51. percben csak négy góllal vezettek a dánok. Jannick Green a hajrában is parádézott, mégis csupán három találattal győzött csapata.
A magyarok a meccsen egyszer sem vezettek, legeredményesebb játékosuk pedig Szita Zoltán volt, aki hét lövésből öt gólt dobott. A dánok legeredményesebb játékosa Mikkel Hansen lett, aki 13 kísérletből hét gólt dobott. A magyar kapusok közül Mikler Roland 17 lövésből hármat, Székely Márton 16-ból ötöt védett, míg a túloldalon Green 28-ból 12-t hárított. A két együttes 42. egymás elleni meccsén 21 magyar siker és három döntetlen mellett 18. alkalommal győztek a dánok. A magyar csapat két győzelemmel, két döntetlennel és egy vereséggel zárta a csoportkört Koppenhágában, a középdöntőben pedig vasárnap 18 órától az Afrika-bajnok Tunéziával, szerdán pedig az előző világbajnokságon ezüstérmes Norvégiával találkozik.

Eredmény, középdöntő, 1. forduló, II. csoport:

Dánia–Magyarország 25-22 (15-10) Herning, 15 ezer néző, v.: Schulze, Tönnies (németek) lövések/gólok: 40/25, illetve 38/22 gólok hétméteresből: 4/4, illetve 1/0 kiállítások: 12, illetve 10 perc Magyarország: Mikler - Hornyák 3, Ligetvári 2, Bánhidi 1, Schuch, Nagy L. 2, Bóka 3, cserék: Lékai, Máthé 2, Juhász 4, Sipos, Szita 5, Székely, Ilyés, szövetségi kapitányok: Csoknyai István, Vladan Matics Az első és a második helyezett az elődöntőbe jut, a harmadik az ötödik helyért, a negyedik pedig a hetedik helyért játszhat. A torna győztese kijut a 2020-as tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig részt vehetnek a jövő tavasszal sorra kerülő selejtezőtornákon. 

Matics: A dán kapus nyerte meg a mérkőzést

Vladan Matics szövetségi kapitány szerint Jannick Green kapus nyerte meg Dánia csapatának a magyar válogatott elleni mérkőzést.
„Nagyon jó mérkőzés volt, de nagyon sajnálom a második félidőt, mert Jannick Green megállított minket. Nem a dán védelem, hanem Green. Most ő hozta a hazaiaknak a két pontot”
– nyilatkozta az edző.
Matics hozzátette:
„megpróbáltunk felkészülni rá, de én is játékos voltam, tudom, hogy hiába mond bármit az edző, ha jön a helyzet, néha megáll az ész és megáll a kéz, szóval nem könnyű. Fantasztikus kapusról van szó”.
A kapitány úgy fogalmazott, szerethető csapatuk van, és ma a fiatalokat is lehetőséget kaptak.
„Szita Zoltán, Máthé Dominik, vagy Juhász Ádám teljesítménye azt jelenti számomra, hogy van jövőnk. Persze, van jelenünk is, hiszen holnap jön egy nagyon fontos mérkőzés, amit meg kell nyernünk. Örömhír, hogy van önbizalmunk”
– jelentette ki a szakvezető.
Vladan Matics elmondta, hogy a következő mérkőzésig az orvosi stáb és a masszőrök kapnak főszerepet, a szakmai stáb pedig egész éjszaka videózni fog, majd délelőtt megmutat egy rövid felvételt a játékosoknak. Csoknyai István, a magyarok másik szövetségi kapitánya kiemelte: az első félidőben 25 percig jól tartották magukat, de utána többet hibáztak.
„Bár vereséget szenvedtünk, ez az eredmény akár kedvező is lehet, de holnap Tunézia ellen győznünk kell. Mást kell játszanunk, ám a felkészülést már a dán meccs előtt megkezdtük az afrikaiak ellen”
– közölte.
Bánhidi Bence úgy fogalmazott, okosan „hozták le a mérkőzést”, mert többet játszottak azok, akik eddig kevesebbet voltak a pályán. Hozzátette, próbálták megtörni a dánok tempóját.
„Azt gondolom, jól játszottunk, és remélem, holnap ugyanilyen teljesítménnyel rukkolunk elő, és nyerni tudunk Tunézia ellen. Most igyekszünk regenerálódni, jeges fürdőt veszünk, és fontos, hogy tudjunk egy jót aludni, mert vasárnap az egyik legfontosabb mérkőzés következik”
– nyilatkozta a MOL-Pick Szeged beállója, aki három lövésből egy gólt dobott.
Az irányító Juhász Ádám arra hívta fel a figyelmet, hogy akár a gólkülönbség is számíthat a középdöntő végén, és ez a vereség tisztesnek mondható.
Szita Zoltán, a Balatonfüred 20 éves balátlövője – aki hét kísérletből öt gólt szerzett – pedig arról beszélt: úgy küldték fel őket  apályára, hogy élvezzék a játékot, és csodálatos élmény volt.
„Az első gól után nagyon megkönnyebbültem, úsztam a meccsel, ilyen közegben nem is lehet nem élvezni a kézilabdát. Megpróbáltunk mindent megtenni, ma ennyi sikerült”
– mondta Szita Zoltán.

A csoport állása:

1. Dánia 6 pont/3 mérkőzés (91-70), 2. Svédország 6/3 (95-77), 3. Norvégia 2/2, 4. Egyiptom 1/2 (54-57), 5. Magyarország 1/3 (82-88), 6. Tunézia 0 Az első és a második helyezett az elődöntőbe jut, a harmadik az ötödik helyért, a negyedik pedig a hetedik helyért játszhat. A torna győztese kijut a 2020-as tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig részt vehetnek a jövő tavasszal sorra kerülő selejtezőtornákon.

2019.01.20 08:10
Frissítve: 2019.01.20 08:11