Marosvásárhelyi iskolaügy - A román képviselőház megszavazta az RMDSZ előterjesztését

Megszavazta a bukaresti képviselőház csütörtökön a helyi hatóságok által felszámolt marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról rendelkező törvénytervezetet, amelyet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) terjesztett a parlament elé.

A törvénytervezet szerint az iskola önálló jogi intézményként fog működni azokkal a már korábban elindult osztályokkal, amelyeket - a 2015-ös iskolaalapítás törvényességét megkérdőjelező ügyészségi eljárás nyomán - a tanfelügyelőség a Bolyai Farkas Elméleti Líceumhoz sorolt. A képviselőház ahhoz is hozzájárult, hogy az újraalakuló tanintézmény felvegye az 1948-ban államosított jogelődje által használt "II. Rákóczi Ferenc" gimnázium nevet. A tervezetről a kétkamarás román parlament szenátusa hozza meg a végső döntést. (MTI)

Szerző

Nyíltan vállalt politika az Orbán-oligarchák támogatása

Publikálás dátuma
2017.12.21. 12:47
Robog a vonat - Fotó: Népszava/Molnár Ádám
Orbán Viktor oligarchiáiról közölt terjedelmes cikket a világ vezető gazdasági lapja, a Financial Times. Ebben az egykori századvéges Lánczi András azt mondja, nyíltan vállalt politika a nemzeti vállalkozói réteg támogatása. Ők ugyanis a magyar középosztály csúcsa.

Az Orbán Viktor körül kialakult gazdasági holdudvart mutatja be a Financial Times. A cikk, amelyet Neil Buckley és Andrew Byrne jegyez, az Orbán Viktor oligarchái: egy új elit felemelkedése Magyarországon címmel jelent meg. Ezt szemlézte a 444.hu.

A cikk Lánczi András, a Corvinus egyetem rektorának (aki régi századvéges) szavait idézi, aki nem tagadja, hogy Mészáros Lőrinc, Garancsi István és Tiborcz István volnának a magyar oligarchák.

Ez nyíltan vállalt politika – jelenti ki Lánczi, majd így folytatja: - Bár Orbán soha nem mondta ki, de feltehetően bátorítja vagy engedi, hogy egyes magyar üzletemberek nagyon gazdagok legyenek; hogy ők alkossák a magyar középosztály csúcsát.

Lánczi szerint "a kormánypárt a saját vízióját valósítja meg a nemzeti vállalkozói réteg létrehozásával, és ez nem korruptabb, mint a kommunista időszak államosításai vagy a kilencvenes évek privatizációi voltak." 

Nem az összes Financial Timesnak megszólaló hazai szereplő értett egyet Lánczival: egy névtelenül nyilatkozó vezető bankár szerint ezek a "nemzeti vállalkozók" nem hoznak létre innovatív üzleteket, és miközben a kormány révén gazdagodnak, azok a pályázatok, amelyeken nyernek, messze vannak a tisztességes, nyitott és átlátható viszonyoktól. 

Szerző

Megkezdődött a tartományi választás Katalóniában

Publikálás dátuma
2017.12.21. 10:47
Josep LAGO / AFP
Öt éven belül már harmadszor tartanak helyi parlamenti választásokat Katalóniában, Spanyolország autonóm tartományában. A függetlenségpártiak erősek, de nem várható, hogy többséget szereznek a kormányalakításhoz.

Katalóniában 2006 óta nem tartottak munkanapon választásokat. Valószínűleg ez is hozzájárul a várhatóan igen magas, a felmérések szerint 80-82 százalékos részvételi arányhoz. Legutóbb, két éve ez az arány 75 százalék volt. A  947 település szavazóhelyiségeiben 5 és fél millió szavazásra jogosult adhatja le voksát. 

A választók 135 parlamenti képviselő helyről dönthetnek, de a tét egyben a katalán függetlenségi törekvések folytatásának sorsa is. A közvélemény-kutatások a függetlenségi pártok táborát erősebbnek mutatják, de nem eléggé erősnek ahhoz, hogy a parlamentben megszerezzék a kormányalakításhoz szükséges többséget. Az sem zárható ki, hogy a választások után nem tudnak új kormányt alakítani Katalóniában, és rövid időn belül ismét választásokat kell tartani.

A jogszabályok szerint a választások után az új katalán törvényhozásnak legkésőbb január 23-ig meg kell alakulnia, az új elnököt pedig február 6-ig kell megválasztani.

Az előrehozott parlamenti választások kiírását október 27-én jelentette be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, miután feloszlatta a korábbi helyi törvényhozást, és menesztette a katalán kormányt. Erre a spanyol szenátustól kapott jóváhagyást az alkotmány 155-ös cikke alapján még aznap, hogy a katalán függetlenség kinyilvánításáról fogadott el határozatot a barcelonai parlament.

Szerző