Az előd és az utód kálváriái

Publikálás dátuma
2017.12.22 06:31
Sem Hollande, sem Macron nem mosolygott őszintén az elnökváltáskor, s a szocialisták helyzete azóta csak romlott Fotó: AFP/Musta
Fotó: /
Emmanuel Macron francia elnöknek sok oka van az örömre, elődje, Francois Hollande viszont nem a legvidámabb évén van túl.

Tegnap igazán víg napja volt Emmanuel Macron francia köztársasági elnöknek. S nemcsak azért, mert megünnepelte 40. születésnapját, hanem mert a parlament csont nélkül fogadta el a költségvetést. Mostanság neki áll a zászló. Ügyesen használja ki a német belpolitika bénultságát, s az EU megújulásának élére állt, amit Angela Merkel kancellár nem is ellenez. A franciák is egyre jobban bíznak benne. Ősz elejére gyors reformjai - köztük a felmondást is megkönnyítő munkaügyi változások - miatt rekord mértékben csökkent a népszerűsége: már csak 30 százalék bízott benne. Ám honfitársai is elámultak azon az eltökéltségen és merészségen, amivel belevetette magát az átalakításokba. A franciák ahhoz sem feltétlenül szoktak hozzá, hogy egy elnök valóra is váltja korábbi ígéreteit. Ezért novemberben már 52 százalék bízott benne. Soha egyetlen államfő népszerűsége sem emelkedett ennyit két hónap alatt.

Macron elődjének, Francois Hollande-nak már kevesebb oka lehet az örömre, s az sem vidíthatja fel különösebben, hogy a francia újságírók őt választották a 2017-es év leghumorosabb emberének. Meglepő döntés, hiszen aligha ez jellemzi őt. Még akkor sem, ha visszavonulása óta mindent megtesz, hogy a figyelem középpontjában maradjon, beszéljenek róla. A vélemények azonban kedvezőtlenek maradtak. Sőt, mondhatni igencsak szomorúak. Két szocialista párti államelnökség után - Mitterrand majd ő maga - a jeles történelmi múltú mozgalom romokban hever, a legfrissebb fölmérések máris esetleges eltűnését jósolják. Néhány hete még az volt a téma, hogy újjáteremtésében, föltámasztásában másokkal együtt Hollande is kész szerepet vállalni, de ez a föltételezés hamar tovatűnt.

Az eredeti elképzelések szerint jövő február közepén kellett volna összeülnie a megújhodás kongresszusának, de elhalasztották április elejére. A kiszemelt régi-új elnök, Cambadélis habozik, vállalja-e? Hetvenedik életévéhez közeledik, a fiatalítás nagyon is esedékes volna, csak nincs kivel, vagy kikkel? A nagy generáció tagjai javarészt eltűntek, hiteles újak nehezen akadnak. Fölmérések készülnek arról, hogy a francia társadalom, a szavazók összessége milyennek látja a Szocialista Párt közvetlen jövőjét. Az eredmény mondhatni tragikus. A megkérdezetteknek a háromnegyede még azt se zárja ki, hogy a pártnak írmagja se marad. Akadnak derűlátóbbak is (51 százalék), akik szerint a krízis csupán átmeneti, alkalmi, de a kisebbség (23 százalék) a végleges eltűnést tartja valószínűnek.

Van azonban ennél még szomorúbb jövőkép is. A Solferino utcai székház - amely az 1980-as évek óta pártközpont is - a vezetőség szeptember végi döntése szerint hamarosan az ebek harmincadjára juthat. A 3 000 négyzetméteres épületnek még föltételezett árát se közölték, vásárlót azonban keresnek. Hasonló sorsra juthatnak a megyei, járási szervezetek otthonai. Egy részük máris kiürült, kényszerből megvált fizetett funkcionáriusaitól, mások önként távoztak, amíg esélyük lehet valahol másutt jövedelemhez jutni. Száznál is több helyi szervezet máris teljesen megszűnt. A legutóbbi, idei nyárközépi parlamenti választások alaposan megkurtították a szocialista frakció létszámát, a hatmillió eurós évi bevétel másfél millióra csappant. Igazán takarékoskodni csakis az elbocsátásokból lehetett. Papíron a Francia Szocialista Párt még mindig mintegy 100 ezer tagot számlál, valójában azonban 32 ezer, miközben három éve, 2014-ben még 126 ezren voltak. November végén, már csaknem a nyomor jeleként, mintegy negyven pártalkalmazott jelent meg a Solferino utcában, a szabad ég alatt, hogy a székházból eladják, amit lehetett.

Abban, hogy idáig jutottak, oroszlánrésze van Francois Hollande személyes politikájának is. Ő emelte a párt élére Emmanuel Macront, s kínálta föl neki az utódlás lehetőségét. Az új francia elnök most joggal ünnepelhetett, s bizonyára nem gondolt egykori pártja sanyarú helyzetére.

2017.12.22 06:31

Medvét gázolt egy teherautó a román autópályán

Publikálás dátuma
2018.08.19 09:17
A kép illusztráció. Fotó: AFP
Fotó: /
Medvét ütött el egy kisteherautó a romániai A1-es autópályán Nagyszeben közelében - számolt be az Agerpres hírügynökség.
A péntek este történt szokatlan baleset következtében az állat elpusztult, a héttonnás kisteherautó pedig megrongálódott. A gépkocsi utasai nem sérültek meg - közölte az útkarbantartó cég illetékese. Ellenőrizték az autópálya két oldalára épített kerítést - amelynek éppen az a feladata, hogy megakadályozza az állatok bejutását a gyorsforgalmi útra - de nem talált megrongált szakaszt. A szóvivő szerint feltételezhető, hogy a medve egy felkanyarodó úton jutott a pályára. Romániában a Környezetvédelmi minisztérium a közelmúltban fogadta el a medvepopuláció megőrzését szolgáló cselekvési tervet, amely már az állomány túlszaporodására is megoldásokat jelöl ki. 
Szerző
2018.08.19 09:17

Trump most a közösségi médiának ment neki

Publikálás dátuma
2018.08.19 08:22
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: AFP/ Brendan Smialowski
Az elnök szerint a közösségi oldalak diszkriminálják a jobboldaliakat, egyenesen a cenzúra szót használta. A Facebbokot mások is támadják, de épp azért, mert nem teszi átláthatóvá, mi történt a 2016-os elnökválasztási kampányban.
Donald Trump amerikai elnök szombaton több Twitter-bejegyzésben is a közösségi média szerinte diszkriminatív, a jobboldalt hátrányosan megkülönböztető gyakorlatát bírálta. Az elnök nemtetszését fejezte ki jobboldali vagy jobboldalinak tartott személyiségek egyes platformokon történt felfüggesztését, kitiltását. Nem nevezte meg ugyan, hogy kire vagy kikre gondolt, de bejegyzései közvetlenül azután jelentek meg, hogy több oldal is – köztük a Facebook vagy a Spotify – kitiltotta az összeesküvési elméleteiről ismert Alex Jones publicistát. Kedden a Twitter is felfüggesztette a kommentátort, de csak egy hétre. „A közösségi hálók teljes mértékben diszkriminálják a republikánus/konzervatív hangokat – írta Trump, majd megjegyezte, hogy a kormány ezt nem fogja annyiban hagyni. „Sok jobboldali ember véleményét elhallgattatják, miközben másokéval semmit sem tesznek” – közölte, majd egy másik Twitter-bejegyzésben azt hangoztatta, hogy „a cenzúra nagyon veszélyes valami”. Egy harmadik bejegyzésében pedig leszögezte: „nincs még egy olyan hamishír-gyártó, mint a CNN vagy az MSNBC, és én mégsem kérem, hogy hagyjanak fel beteges magatartásukkal”. Trump már júliusban bejelentette: kormánya megvizsgálja a közösségi platformok gyakorlatát, amely szerinte elnyomja, alig láthatóvá zsugorítja konzervatív személyiségek vagy csoportok jelenlétét. Közben az NBC televízió szombaton hosszú riportot közölt arról, hogy a Facebook az elmúlt hónapokban ugyan jelentős lépéseket tett az átláthatóság érdekében, de bizonyos információkat változatlanul visszatart. Így például a 2016-ban, az amerikai elnökválasztási kampány idején a platformon megjelent információk és közlőik kiléte továbbra sem kutatható. A közösségi oldalt működtető vállalat vezetése a múlt hónapban jelentette be, hogy akadémiai kutatóknak lehetővé teszi a hozzáférést az adatbázisához, tanulmányozhatóvá válik számukra, hogy kik, hogyan és mit osztanak meg platformon és így kutathatóvá válik az is, hogyan terjednek a kacsák, álhírek, a kifejezetten dezinformációs céllal megszerkesztett bejegyzések vagy reklámanyagok. A tudósok hozzáférhetnek olyan adatokhoz és cikkekhez, amelyeket legalább hússzor megosztottak, és tanulmányozhatják az adatokat megosztó felhasználók életkorát, nemét és lakhelyét is. A 2017 januárja előtti adatbázishoz azonban a szakemberek nem férhetnek hozzá. „Ezzel a döntéssel nyilvánvalóan azokat a legfontosabb adatokat zárják el a kutatók elől, amelyeket pedig minden szakember látni szeretne” – nyilatkozta az NBC-nek Sarah Oates, a Maryland Egyetem médiatanszékének Oroszországgal és orosz propagandával foglalkozó oktatója. A Facebook vezetői nem kommentálták az NBC riportját és nem nyilatkoztak döntésük okairól sem.
2018.08.19 08:22