Ismét Zeman lehet a cseh elnök

Milos Zeman hivatalban lévő cseh államfő valószínűleg megnyeri a januári cseh elnökválasztás első fordulóját - derül ki egy országos felmérés pénteken közzétett eredményéből.

A CVVM közvélemény-kutató intézet december közepén, azaz egy hónappal a január 12-13-ra kiírt elnökválasztás előtt készített országos felmérése szerint a megkérdezettek 32 százaléka Zemanra szavazna. Őt Jirí Drahos, a cseh tudományos akadémia volt elnöke követi 21,5 százalékos támogatással. A harmadik helyen pedig Michal Horácek, vállalkozó és dalszerző áll 10,5 százalékkal. A további hat jelölt egyikének a támogatottsága sem haladja meg a négy százalékot. Az elnökválasztáson az emberek 69 százaléka venne részt.

A győzelemhez a leadott szavazatok több mint felét kell megszerezni. Amennyiben ez az egyik jelöltnek sem sikerül, akkor két héttel később második fordulót tartanak az első körben legsikeresebb két jelölt részvételével. A második fordulóban az győz, aki több szavazatot kap.

Öt éve, 2013-ban az első közvetlen csehországi államfőválasztáson Zeman a második fordulóban nyert Karel Schwarzenberg jobboldali politikussal szemben. Korábban az államfőt a parlament két kamarája választotta Csehországban.

Az eddigi országos felmérések azt jelzik, hogy az első fordulóban nem fog eldőlni a választás, de a legmagasabb támogatást várhatóan Zeman kapja. A sajtó általában úgy véli, hogy Milos Zeman mellett Jirí Drahosnak van a legnagyobb esélye bejutni a második fordulóba, ahol kiegyenlített párharcra van kilátás. Pillanatnyilag nehéz megjósolni, hogy ki lesz a végső győztes.

Zeman számolhat a képviselőházi választási győztes ANO mozgalom, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia mozgalom, valamint a kommunisták és a szociáldemokraták jelentős részének támogatásával. Várható, hogy a többi parlamenti párt és mozgalom hívei, illetve a civil szervezetek a másik jelölt, Zeman ellenfele mellett fognak kampányolni a második forduló előtt.

Szerző

Kivonták az orosz csapatokat Szíriából

Oroszország befejezte csapatainak Szíriából történt részleges kivonását - jelentette be pénteken Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

A védelmi tárca vezetésének tanácskozásán beszélve, a miniszter először ismerte el, hogy az orosz haderő Iszkander típusú rakétákat is bevetett Szíriában. Sojgu elmondta, hogy a szíriai hadműveletben 48 ezer orosz katona vett részt.

Szerző

Karácsony Gergely halk szavú kormányt ígér

Publikálás dátuma
2017.12.22. 15:39
Fodor Gábor, Karácsony Gergely, Kunhalmi Ágnes és Molnár Gyula - MTI Fotó: Mónus Márton
Magyarország tavasszal nem csak a saját zsarnokait küldheti el, de megüzenhetjük Európának, hogy nem egy összeférhetetlen, gyűlölködő nép vagyunk - mondta a budapesti Vörösmarty téren Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, aki a szocialisták, a Párbeszéd és a Liberálisok közös sajtótájékoztatóján vett részt. 

Kunhalmi szerint a Fidesz ma nem hagyja Magyarországnak, hogy kihozza magából azt, ami benne van. A hatalom akadályozza az embereket abban, hogy jó életük legyen, az állam konkrétan az emberekkel szemben áll. Nem siránkozunk, előre tekintünk - szögezte le Kunhalmi -, 3 millió ember el akarja küldeni a Fideszt. Tavasszal megüzenhetjük Európának, hogy azt a fasizálódást és durva jobbra tolódást, ami rossz életet teremt, a magyarok meg tudják változtatni.

Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd Magyarországért közös miniszterelnök-jelöltje olyan ország építésében bizakodik, amelyben a politikának nem az a dolga, hogy állandóan harcoljon és ellenséget lásson. - Az a dolgunk, hogy a politika a jó oktatásról, a jó egészségügyről, magasabb bérekről és nyugdíjakról szóljon. Az a feladatunk, hogy békét hozzunk az ellenzéki táborba, hogy aztán békét hozhassunk Magyarországnak - jelentette ki Karácsony Gergely. - Ajánlatunk az ellenzék közös ajánlata, soha nem fogjuk bezárni az ajtót más közösségek előtt. Választani kell az állandó háború és a béke között. Az örökös ellenségkeresés helyett lehet Magyarországnak egy szelíd, halk szavú kormánya, ami azért dolgozik, hogy Magyarországot visszavigye Európába.

Szerző