Paks 2 - Elindult a lekenyerezés

Publikálás dátuma
2017.12.22. 19:16
Az atomerőmű blokkvezénylő terme. FOTÓ: Molnár Ádám

A papírformától eltérően nem egy orosz cég, hanem egy amerikai-francia konzorcium nyerte Paks 2. első komoly tenderét. Az eredményhirdetés – amellyel gondosan kivárták, amíg az Európai Bizottság dönt a beruházásról – valójában azt jelzi: a kormánynak a vártnál is súlyosabb árat kell fizetnie az uniós jóváhagyás fejében.

Ahogyan arról a Magyar Nemzet beszámolt, az amerikai érdekeltségű GE Hungary Kft. és a francia Alstom konzorciuma nyerte az első nagyobb volumenű közbeszerzést a paksi bővítési beruházásban. Így a GE szállítja a majdani 5-ös és 6-os új blokkok 1200 megawattos turbináit, összesen nettó 793,8 millió euró (mintegy 250 milliárd forint) értékben. A döntés két furcsa elemet is tartalmaz. Egyrészt volt orosz pályázó is, a szentpétervári Szilovije Masini, mégis nyugati cégek kapták az üzletet. Másrészt a fővállalkozó-generálkivitelező szó nélkül tudomásul vette a döntést – annak ellenére, hogy az orosz pályázót kizárták –, ami azt sejteti, hogy valamilyen alku állhat a háttérben.

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője – aki korábban az atomerőmű-építés beruházási tenderének elmaradása miatt uniós eljárást kezdeményezett – a Facebookon úgy kommentálta a lépést: „Mindazoknak, akik meglepődtek, hogy nem orosz cég nyerte a paksi turbina-tendert: pontosan ennek kellett történnie. A Paks 2 körüli nagy megállapodás lényegi eleme, hogy jelentős európai és esetleg amerikai cégeket is beengednek a projektbe. Ezzel vették meg az Európai Bizottság jog határait feszegető hozzájárulását. Már évekkel ezelőtt három cég részvételét valószínűsítettem a beruházásban a megállapodás eredményeként: a Siemens, az Areva Germany és az Alstom. A mostani közbeszerzést, láss csodát, ki nyerte? A GE és az Alstom konzorciuma. Minden a menetrend szerint halad. Az egész korrupt gépezet zavartalanul zakatol.”

Jávor véleménye többnek tűnik összeesküvés-elméletnél. Egyrészt az a tény, hogy a Szilovije Masin-t kizárták, arra utal: az orosz vállalkozás jobb ajánlatot adott az amerikai párosnál – máskülönben elegendő lett volna, ha egyszerűen a a legjobb ajánlat nyer, ehhez kizárásra nem lett volna szükség. Másrészt a Magyar Nemzet is emlékeztetett rá, hogy hónapokon át, többszöri elnapolással húzták a pályázat eredményhirdetését. A lap nem nevezte meg az okot, de a Népszava információi szerint egészen addig múlatták az időt, amíg le nem járt a beruházási tender elmaradásával kapcsolatos európai bizottsági döntés bírósági megtámadhatóságának határideje. Mivel az Európai Unió Bíróságához fordulni vagy egy másik uniós tagállamnak, vagy egy piaci versenytársnak van lehetősége, a háttéralkuval kizárták, hogy a GE vagy az Alstom támadja meg a bírósági döntést, és amikor letelt a határidő, megkötötték azt az üzletet a nyertesekkel, amelynek révén az Orbán-kormány megkezdi a törlesztést a brüsszeli engedékenységért, illetve a Roszatom vetélytársainak háttérbe húzódásért. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy már a kérdéses jogalapú beruházás első nagyobb részlete is jelentős politikai felárral, az indokoltnál drágábban valósul meg a kormány manőverei miatt.

Négyes blokk, plusz húsz év
Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kérelmére húsz évvel meghosszabbította a paksi atomerőmű 4. blokkjának üzemeltetési engedélyét az Országos Atomenergia Hivatal (OAH). A határozat indoklása szerint nincs olyan körülmény és ismert kockázati tényező, amely kizárná a tervezett üzemidőn túli üzemeltetést és veszélyeztetné a hosszú távú biztonságot.

Gyurcsány: sikerült megállapodni az MSZP-vel

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke sikerként értékeli, hogy az elmúlt napokban meg tudtak egyezni az MSZP-vel, amivel szerinte létrejött az ellenzéki megállapodás gerince. 

Az ellenzéki politikus pénteken, pártja fővárosi Blaha Lujza téren tartott étel- és ruhaosztása közben tartott sajtótájékoztatóján semmirekellőnek nevezte azt a kormányt, amelyik az érdeklődés látszatát sem mutatja azokért az emberekért, akik pár ezer forintos ajándékcsomagokért is hajlandók sorba állni. "Ők ebből nem fognak meggazdagodni, tán egy csipettel könnyebb lesz a karácsonyuk" - fogalmazott.

Az egész évet értékelve azt mondta, amit lehetett megtettek, a DK egy olyan stabil, növekvő, európai polgári demokratikus párt lett, amely "alapvetően nyugalmat áraszt".

Gyurcsány Ferenc hangot adott azon reményének, hogy az MSZP-t követően további pártokkal is össze tudnak fogni. Örömét fejezte ki továbbá, hogy a Szolidaritás mozgalommal már meg tudtak állapodni, aminek eredményeként a szervezet vezetője, Székely Sándor parlamenti képviselő lehet. Kiemelte, továbbra is az a vágya, hogy "ez a kormány menjen a csudába és legyen egy demokratikus, új kormánya ennek az országnak, épüljön egy új köztársaság".

Székely Sándor elmondta, Magyarország jelentős része ma jelenleg a lecsúszástól retteg, attól, hogy a mostanihoz hasonló ételosztásokon kell majd beszerezniük maguknak az alapvető élelmiszereket. Hangsúlyozta, azért dolgoznak, hogy a munkáért járó fizetésből mindenki normális életszínvonalat tudjon fenntartani.

Gyurcsány Ferenc kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, a túlnyomó többség nem hiszi el, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) működése nincs "pártos politikával átitatva". "Különösen feltűnő, hogy a választások előtt csak ellenzéki pártokat ellenőriztek, a Fideszt nem" - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy "megteremtődött az ellenzéki együttműködés". "Nem mi akartuk így" - folytatta, hozzátéve, a jelenlegi választási rendszerben az győz, aki az egyéni képviselőhelyek többségét megnyeri, ezért azokban meg kell állapodni. Ismét közölte, több választót hoz, ha minden ellenzéki párt külön listát állít. "Nem fog ez megváltozni az előttünk álló 3-4 hónapban, semmilyen értelemben" - jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc válaszaiban kitért arra is, ha Karácsony Gergely egyik párt listáján sincs rajta, hanem "magát a demokratikus ellenzék jelöltjeként nominálja", akkor az ellen nincs kifogásuk. "Én nem leszek miniszterelnök-jelölt" - fűzte hozzá.

Szerző

Karácsony Gergely halk szavú kormányt ígér

Publikálás dátuma
2017.12.22. 15:39
Fodor Gábor, Karácsony Gergely, Kunhalmi Ágnes és Molnár Gyula - MTI Fotó: Mónus Márton
Magyarország tavasszal nem csak a saját zsarnokait küldheti el, de megüzenhetjük Európának, hogy nem egy összeférhetetlen, gyűlölködő nép vagyunk - mondta a budapesti Vörösmarty téren Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, aki a szocialisták, a Párbeszéd és a Liberálisok közös sajtótájékoztatóján vett részt. 

Kunhalmi szerint a Fidesz ma nem hagyja Magyarországnak, hogy kihozza magából azt, ami benne van. A hatalom akadályozza az embereket abban, hogy jó életük legyen, az állam konkrétan az emberekkel szemben áll. Nem siránkozunk, előre tekintünk - szögezte le Kunhalmi -, 3 millió ember el akarja küldeni a Fideszt. Tavasszal megüzenhetjük Európának, hogy azt a fasizálódást és durva jobbra tolódást, ami rossz életet teremt, a magyarok meg tudják változtatni.

Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd Magyarországért közös miniszterelnök-jelöltje olyan ország építésében bizakodik, amelyben a politikának nem az a dolga, hogy állandóan harcoljon és ellenséget lásson. - Az a dolgunk, hogy a politika a jó oktatásról, a jó egészségügyről, magasabb bérekről és nyugdíjakról szóljon. Az a feladatunk, hogy békét hozzunk az ellenzéki táborba, hogy aztán békét hozhassunk Magyarországnak - jelentette ki Karácsony Gergely. - Ajánlatunk az ellenzék közös ajánlata, soha nem fogjuk bezárni az ajtót más közösségek előtt. Választani kell az állandó háború és a béke között. Az örökös ellenségkeresés helyett lehet Magyarországnak egy szelíd, halk szavú kormánya, ami azért dolgozik, hogy Magyarországot visszavigye Európába.

Szerző