Erdogan kemény intézkedésekkel szorítja ki "az árulókat"

Publikálás dátuma
2017.12.27. 17:00
Erdogan a feleségével Tunéziába látogatott - Fotó AFP/KAYHAN OZER (ANADOLU AGENCY)
A török ügyvédek szervezetei arra figyelmeztetnek, hogy egy új kormányrendelet értelmében büntetlenséget kaphatnak azok, akik a tavalyi puccskísérlettel összefüggésben, a kormány vélt ellenségeivel szemben erőszakot követtek el. 

A török kormány korábban már felmentést adott minden hivatalos személynek, akik részt vettek a puccskísérlet elfojtásában, a vasárnap kiadott dekrétummal ezt a civilekre is kiterjesztik - írja a 24.hu a Reuters jelentésére hivatkozva.

A török ügyvédi kamarák szövetségének vezetője Recep Tayyip Erdogan elnököt szólította meg, azt kérdezve, tisztában van-e azzal, hogy mit tesz. Kíváncsi rá, hogyan előzik meg, hogy az emberek egymást lőjék le az utcán. Szerinte olyan rendelet született, ami lehetővé teszi, hogy büntetlenül lincseljenek és öljenek meg embereket.

Még Abdullah Gül volt elnök, Erdogan politikai szövetségese is aggodalmát fejezte ki, és közölte: reméli, hogy felülvizsgálják a rendelkezést, hogy megelőzzék a későbbi bajokat. Bár a kormány szerint a büntetlenségről szóló rendelkezés csak a kudarcot vallott puccskísérlet éjszakájára vonatkozik, a rendelet szövege nem határozza meg a dátumot.

Eközben a boszorkányüldözés-szerű tisztogatások is folytatódtak, egy másik vasárnapi rendelettel 2756 embert bocsátottak el állásából, azzal vádolták őket, hogy terrorista szervezetekkel tartanak fenn kapcsolatot. A terrorizmusvádat mindenkire rásütik, aki szembehelyezkedik a török kormányzattal. Erdogan szerint a kemény intézkedésekre szükség van, hogy kiszorítsák az „árulókat”. 

Szerző

Tovább dagad a Weinstein elleni tiltakozási hullám

Publikálás dátuma
2017.12.27. 15:57
Dwayne Johnson is szolidáris - Fotó AFP/MATT TOLMACH PRODUCTIONS
A január eleji Golden Globe-díjátadón a legtöbb színésznő fekete estélyiben áll majd ki az ősszel napvilágot látott szexuális zaklatásos botrányok áldozataiért.

A legfrissebb hír, hogy a színésznők mellett a férfiak – többek között Dwayne Johnson, A szikla – is követik a kollégáikat a tiltakozásban -  írja a 24.hu.

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi stylist, Ilaria Urbinati azt erősítette meg, hogy feketében jelennek meg a színészek a Golden Globe-on, legalábbis az ő kliensei mindenképpen. Urbinati olyan hírességekkel dolgozik, mint Dwayne Johnson, vagy a hazai mozikban még nem látható, de igen jó kritikát kapott Szólíts a neveden! című film főszereplője, Armie Hammer, vagy Tom Hiddleston.

A január 7-i Golden Globe lehet az első olyan díjátadó, ahol ennyien összefognak, úgy is, hogy az egyik áldozat, Rose McGowan nemrég kikelt a kampányban résztvevő Meryl Streep ellen. McGowan korábban a Twitteren szólt be a színésznőnek, miszerint eddig boldogan dolgozott Weinsteinnal, és mit sem ér a néma tüntetés, sőt Streep némasága a legnagyobb probléma. Rose McGowan aztán törölte a bejegyzést, Meryl Streep viszont egy nyílt levélben utasította vissza a vádakat, nem tudott a hollywoodi producer módszereiről.

A Harvey Weinstein amerikai filmproducer több évtizedre visszanyúló szexuális zaklatásai nyomán kirobbant botrány tovább szélesedik, Alyssa Milano színésznő október 15-én azt indítványozta a Twitteren, hogy bárki, akit szexuális zaklatás ért életében, írja ki, hogy „me too”, azaz „én is”. A #MeToo gyűjtőcímke alatt megszámlálhatatlan sokaságú bejegyzés sorakozik.

Magyarországon Sárosdi Lilla színésznő Facebook-oldalán számolt be legelőször arról az esetről, amikor egy "meg nem nevezett" színházi rendező és annak barátja zaklatta. Később Marton Lászlót megnevezték, akinek távoznia kellett a Vígszínháztól. A Fővárosi Operettszínház művészeti vezetője, Kerényi Miklós Gábor egy zaklatásos ügy miatt vált meg posztjától. 

Szerző

Ezermilliárd dollárral növelték vagyonukat idén a leggazdagabbak

Publikálás dátuma
2017.12.27. 14:06
Illusztráció/AFP fotó
A világ leggazdagabb emberei idén közel ezermilliárd dollárral növelték vagyonukat. A Bloomberg hírügynökség milliárdos indexében szereplő 500 legtehetősebb ember együttes vagyona 5300 milliárd dollár volt december 26-án, jóval meghaladva az egy évvel korábbi 4400 milliárd dollárt - írja az MTI. 

Az idei lista élére Jeff Bezos, az Amazon.com alapítója került, akinek a vagyona 34,2 milliárd dollárral 99,6 milliárd dollárra emelkedett. 

A korábbi listavezető Bill Gates a második helyre csúszott vissza. A Microsoft alapítójának a vagyona 8,89 milliárd dollárral 91,3 milliárd dollárra nőtt.  Az első tíz leggazdagabb ember közül hat amerikai, három európai és egy mexikói. A legtehetősebb három európai közül a leggazdagabb az 500-as lista negyedik helyén álló spanyol Amancio Ortega. Az Inditex textilipari konszern és a Zara ruházati áruházlánc alapítójának a vagyona idén 3,4 milliárd dollárral 75,5 milliárd dollárra emelkedett.

Az ötszáz leggazdagabb ember közül 38 kínai. Közülük is a leggazdagabb az online kereskedelemmel foglalkozó Alibaba alapítója, Jack Ma, akinek a vagyona 12,1 milliárd dollárral 45,4 milliárd dollárra emelkedett. Jack Ma az 500-as lista 17. helyén áll. A leggazdagabbak közül 159 amerikai, vagyonuk egy év alatt 315 milliárd dollárral 2000 milliárd dollárra emelkedett.

Az ötszáz leggazdagabb listáján 27 orosz is található, mintegy 27 milliárd dollárral nőtt a vagyonuk. Közülük a leggazdagabb az ipari ágazatban érdekelt Alekszej Mordasov, aminek a vagyona egy év alatt 2,53 milliárd dollárral 19,5 milliárd dollárra emelkedett.

Szerző