Tovább dagad a Weinstein elleni tiltakozási hullám

Publikálás dátuma
2017.12.27 15:57
Dwayne Johnson is szolidáris - Fotó AFP/MATT TOLMACH PRODUCTIONS
Fotó: /
A január eleji Golden Globe-díjátadón a legtöbb színésznő fekete estélyiben áll majd ki az ősszel napvilágot látott szexuális zaklatásos botrányok áldozataiért.

A legfrissebb hír, hogy a színésznők mellett a férfiak – többek között Dwayne Johnson, A szikla – is követik a kollégáikat a tiltakozásban -  írja a 24.hu.

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi stylist, Ilaria Urbinati azt erősítette meg, hogy feketében jelennek meg a színészek a Golden Globe-on, legalábbis az ő kliensei mindenképpen. Urbinati olyan hírességekkel dolgozik, mint Dwayne Johnson, vagy a hazai mozikban még nem látható, de igen jó kritikát kapott Szólíts a neveden! című film főszereplője, Armie Hammer, vagy Tom Hiddleston.

A január 7-i Golden Globe lehet az első olyan díjátadó, ahol ennyien összefognak, úgy is, hogy az egyik áldozat, Rose McGowan nemrég kikelt a kampányban résztvevő Meryl Streep ellen. McGowan korábban a Twitteren szólt be a színésznőnek, miszerint eddig boldogan dolgozott Weinsteinnal, és mit sem ér a néma tüntetés, sőt Streep némasága a legnagyobb probléma. Rose McGowan aztán törölte a bejegyzést, Meryl Streep viszont egy nyílt levélben utasította vissza a vádakat, nem tudott a hollywoodi producer módszereiről.

A Harvey Weinstein amerikai filmproducer több évtizedre visszanyúló szexuális zaklatásai nyomán kirobbant botrány tovább szélesedik, Alyssa Milano színésznő október 15-én azt indítványozta a Twitteren, hogy bárki, akit szexuális zaklatás ért életében, írja ki, hogy „me too”, azaz „én is”. A #MeToo gyűjtőcímke alatt megszámlálhatatlan sokaságú bejegyzés sorakozik.

Magyarországon Sárosdi Lilla színésznő Facebook-oldalán számolt be legelőször arról az esetről, amikor egy "meg nem nevezett" színházi rendező és annak barátja zaklatta. Később Marton Lászlót megnevezték, akinek távoznia kellett a Vígszínháztól. A Fővárosi Operettszínház művészeti vezetője, Kerényi Miklós Gábor egy zaklatásos ügy miatt vált meg posztjától. 

Szerző
2017.12.27 15:57

Magyarországot bírálta a spanyol külügyminiszter, bekérették a nagykövetet

Publikálás dátuma
2018.09.19 15:36
Josep Borell
Fotó: AFP/ MARCEL ANTONISSE / ANP
A KKM közölte, hogy Josep Borell egy nyilvános fórumon xenofóbiával vádolta meg Magyarországot.
Bekérette Spanyolország budapesti nagykövetét szerdán a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a spanyol külügyminiszter Magyarországot bíráló nyilatkozata miatt – írja az MTI. Magyar Levente, a KKM parlamenti államtitkára újságíróknak elmondta, hogy kedden Josep Borell, a „szélsőbaloldali spanyol kormány külügyminisztere sértő és durva kirohanást” intézett Magyarország ellen egy nyilvános fórumon. Megjegyezte: lehetnek a két ország között nézeteltérések, és ebben „a turbulens európai politikai helyzetben” megfogalmazódnak kritikák az egyes országokkal szemben, azonban ezek hangneme nem lépheti túl a tisztesség és korrekt együttműködés kereteit, ráadásul úgy – tette hozzá –, hogy erre a magyar fél érdemben nem tud reagálni. Az államtitkár elmondása szerint a spanyol külügyminiszter ezen a fórumon xenofóbiával vádolta meg Magyarországot, valamint azzal, hogy a hatalmi ágak nincsenek szétválasztva, nincs sajtószabadság, továbbá pszeudodemokráciának nevezte nemcsak Magyarországot, de a térség többi államát is. Magyar Levente leszögezte: Magyarország visszautasítja a spanyol külügyminiszter állításait, hiszen mindenki meggyőződhet arról, hogy teljes a sajtószabadság, a hatalmi ágak is elkülönülve működnek, és a magyar emberek nem idegengyűlölők. Érthető – tette hozzá –, hogy az Orbán–Salvini-találkozó és a Sargentini-jelentés után Magyarország kiemelt helyen szerepel az európai politikai közbeszédben, és szinte minden kormány valamilyen módon reflektál a magyar politikára, de „ha valaki olyan tónusban teszi ezt, mint Josep Borell, azt a magyar kormány nem tudja elfogadni”. Az államtitkár jelezte azt is: Spanyolországgal kifejezetten felívelőben vannak a kapcsolatok, október végén várják a spanyol külügyminisztert Budapestre.
2018.09.19 15:36
Frissítve: 2018.09.19 15:36

Az orosz Gérard Depardieu már török is lenne, nyilatkozta észak-koreai útja végén

Publikálás dátuma
2018.09.19 14:32

Fotó: Getty Images/ Gareth Cattermole
Nem elégszik meg orosz és algériai állampolgárságával Gérard Depardieu - a francia színész most még egy török dokumentumot is beszerezne. Mindezt az után nyilatkozta, hogy Kim Dzsong Unnal találkozott.
A nemrég még Észak-Koreában tartózkodó színész útlevélhalmozó terveiről Phenjanban beszélt egy török lapnak szeptember 17-én - írja az Euronews.
"Októberben látogatok Törökországba és akkor beszélni fogok Erdogannal is"
- idézte a lap a 69 éves Depardieu-t, aki barátaival járt Kim Dzsong Un-nál.
Depardieu évekkel ezelőtt visszaadta francia állampolgárságát. Az ellen tiltakozott ezzel, hogy az állam komolyabb anyagi felelősségvállalást vár el a tehetősektől, mint a szegényebb állampolgároktól. Ekkor kapta meg az orosz állampolgárságot - Vlagyimir Putyinnal állítólag kifejezetten jó viszonyt ápol. Az orosz állampolgárságon kívül azonban egy algériai útlevele is van még.
2018.09.19 14:32