Hajdu László nyílt levele Szita Károlynak

Publikálás dátuma
2017.12.27. 20:09
Szimpátiatüntetés Hajdu László mellett - Fotó Népszava/Vajda József
Nyílt levélben válaszolt Hajdu László, a budapesti XV. kerület DK-s polgármestere Szita Károlynak, aki az elmúlt hetekben a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként küldött üzenetet kollégáinak. Hajdu keményen fogalmazott, és azt írta, szó sem lehet semmiféle Soros-ellenes kirohanásról.

Kaposvár polgármestere arra buzdította a településvezetőket, határozatban utasítsák el, hogy a városukban olyan civil szervezetek működjenek, amelyeket Soros György támogat.

Hajdu László most közzétett válaszában azt írta az évekkel ezelőtt ügynökváddal is érintett Szitának, hogy "a Te levelednek semmi köze a mai magyar valósághoz, tele van hazugsággal, üres kormánypropaganda az egész. Nem ezen a hülyeségen múlik a gyerekeink jövője, hanem azon, hogy lesz-e jó oktatás, lesz-e jó munkalehetőség a számukra. És főleg, hogy a politikai elit felhagy-e a félelemkeltéssel és az üres riogatással!"

Hajdu hangot adott annak is, hogy polgármesterként nem fog semmiféle javaslatot beterjeszteni az ügyben a képviselő-testület elé. "Nem ismerek Rád! - írta a levélben. - Úgy látom, Téged is beszippantott a NER és már nem a kaposváriak érdekében, hanem kizárólag fideszes pártkatonaként dolgozol. Budapest XV. kerülete ehhez nem lesz partner."

Hajdu előtt két polgármester már reagált a civilellenes Szita-üzenetre. Wittinghoff Tamás szerint az ötvenes éveket idézte a Szita-levél. "A határozatok, amelyeket a települések elfogadtak, az alaptörvényt is sértik - mondta a Hír TV-nek a budaörsi polgármester. - Egy demokráciában a legtermészetesebb dolog, hogy közügyekkel civil szervezetek foglalkoznak; olyan ügyekre jönnek létre, amelyek egy bizonyos kör érdekét vagy bizonyos csoportok megsegítését szolgálják. Itt olyan sérülékeny csoportokról van szó, amelyeket az állam vagy az önkormányzat nem ér el”. Botka László szegedi polgármester azt mondta a levél kézhez vétele után, hogy „Szita Károly mindig szeretett írni. Most levelet, régebben jelentést. Most migránsokról, régebben pedig a hozzátartozóiról.”

Hajdu László levelének teljes szövege itt olvasható. A válasz elérhető a Facebookon is. 

Szerző

Ujhelyi nem reagálhatott Szájer írására a Magyar Időkben

Publikálás dátuma
2017.12.27. 18:11

Hosszú cikket közölt Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő karácsony előtt a kormánypárti Magyar Időkben az európai közösség jövőjéről, benne a néppárti jobboldal feladatairól. Az írás Ujhelyi István szocialista EP-képviselő szerint számos politikai csúsztatást tartalmazott, ezért küldött a Magyar Idők szerkesztőségének egy válaszcikket, kérve annak valamilyen formájú publikálását. A kormánylap azonban megtagadta a válaszcikk közlését.

- Ezt természetesen a sajtószabadság részeként tudomásul veszem, az indoklásuk azonban olyannyira szánalmas volt, hogy gurgulázva nevettem rajta – írta Ujhelyi a Facebookon. A Magyar Idők rovatvezetője szerint ugyanis a nekik küldött írás nem vitacikk, mert „csak saját aktuálpolitikai paneljeimet puffogtatja benne” Ujhelyi, akinek a publicisztikája „híján van az intellektuális érvelés képességének”, ráadásul a „hangneme is igencsak agresszív”. „Ez így nem fog menni. Legalábbis nem nálunk.” – zárta sorait a Magyar Idők szerkesztője.

Ujhelyi szerint amikor Szájer József arról beszél, hogy megcsappant az „európai közös cselekvés hatékonysága”, vagy hogy a tagállami kormányfők találkozóján „a közös szekér egyre sűrűbben megakadva megy csak”, álságosan elhallgatja – vagy ha úgy tetszik füstfüggöny mögé rejti – a tényt, miszerint éppenséggel Orbán Viktor és a vírusként terjedő illiberalizmusának követői azok, akik rendre botot dugnak a küllők közé.

Szerző

Erre figyeljen, ha pirotechnikai eszközt vásárol! (Videó)

Publikálás dátuma
2017.12.27. 15:11
Nagy a kínálat és a csábítás Fotó: Népszava
Az egész évben működő árusítóhelyeken felül országszerte csaknem hétszáz helyen lehet szilveszteri pirotechnikai eszközt vásárolni, így mindenki legálisan szerezheti be az év végi ünneplés kellékeit - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) igazgatásrendészeti főosztály rendészeti osztályának kiemelt főreferense szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. 

Cserényi József közölte, a szilveszterkor felhasználható - úgynevezett hármas kategóriájú - pirotechnikai eszközöket árusítani december 28-tól december 31-ig, felhasználni pedig december 31-én 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig lehet. A pirotechnikai termékek hanghatás, veszélyesség és hatóanyag alapján négy kategóriába sorolhatók: az első két osztályba tartozókat egész évben lehet forgalmazni, míg a negyedik kategóriásokat csak képzett szakemberek vásárolhatják.

Az év utolsó napjaiban rendőrhatósági engedéllyel a harmadik osztályba tartozókat lehet eladni magánszemélyeknek korlátozott mennyiségben, három kilogramm hatóanyag-tartalomig. Ezek tárolása és felhasználása veszélyes üzem, mivel jelentős mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak, zajszintjük magas és jelentős látványhatást okoznak - tette hozzá.

Ismertette, hogy a szabályosan működő árusítók forgalmazási engedélyt kapnak, amit jól láthatóan helyeznek ki, termékeik pedig rendelkeznek tanúsítvánnyal és az F3 jelölést tartalmazó tanúsítási számmal, valamint közérthető magyar nyelvű használati utasítással.

Cserényi József hangsúlyozta: magánszemély petárdát nem használhat, mivel már annak birtoklása is szabálysértésnek számít, és 150 ezer forintig terjedő büntetéssel sújtható. Szerda reggelig 227 ember ellen indult pirotechnikai termékkel kapcsolatos eljárás - közölte az ORFK főreferense. 

Bérczi László, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője hangsúlyozta, hogy az illegális árusok termékei veszélyesek lehetnek. Az ideiglenes engedéllyel rendelkező árusokat a katasztrófavédelem folyamatosan ellenőrzi, így vizsgálhatják a szükséges oltókészülékeket, a tárolási körülményeket és a mennyiségi korlátok betartását, hiszen - mint mondta - csak meghatározott mennyiséget lehet tárolni és forgalmazni.

Szilveszteri pirotechnikai eszközöket csak 18 éven felüliek vásárolhatnak. Az év utolsó napján általában 40-50, pirotechnikai eszköz miatti tűzesethez hívják a tűzoltókat országszerte, különösen veszélyesek az erkélyekre érkező vagy az autókat megrongáló rakéták - közölte.

Huszák András, a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálat készenléti osztályának vezetője kiemelte, hogy az illegális utcai elárusítóknál a vásárlói panaszokat nem lehet érvényesíteni, azok szakképesítés hiányában általában nem ismerik a termékeiket, nem garantálják a tárolás és a szállítás biztonságát. Utóbbi azért is veszélyes, mert az átázott termékek működése megváltozhat és kiszámíthatatlan lehet - tette hozzá. 

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy minden pirotechnikai eszköz veszélyes, ha szabálytalanul használják. Az ilyen kellékek a leggyakrabban - csaknem 40 százalékban - a kéz sérüléseit okozzák, a balesetek nem ritkán súlyos roncsolással, akár amputációval végződnek - tette hozzá. Gyakoriak a fejet, arcot érő balesetek is - ezek fele a szem sérülésével jár -, de más testrészek is károsodhatnak felelőtlen használat vagy hibás termék miatt - közölte.

Az Országos Mentőszolgálat az év utolsó napjára megerősített szolgálattal, plusz mentőkocsikkal és irányítókkal készül - közölte.

A rendőrség a police.hu oldalon közzétett egy videót, amelyben a tűzijáték veszélyeire figyelmeztetnek.

Szerző