Szíria, az elátkozott állam

Publikálás dátuma
2017.12.29 06:31
Fotó: AFP/Nazeer al-Khatib
Fotó: /
Bár Szíriában már békésebb a helyzet, mint egy éve volt, Aszad elnök megosztó személye miatt még esély sincs az újjáépítésre.

Az Egyesült Államok által irányított katonai koalíció azzal vádolja Bassár el-Aszad szíriai elnököt, hogy kesztyűs kézzel bánik az Iszlám Állammal (IS) fegyvereseivel, legalábbis azokon a területeken, amelyeket a szíriai kormányerők tartanak ellenőrzésük alatt. E régiókban az IS milicistái szabadon mozoghatnak anélkül, hogy letartóztatás fenyegetné őket – állította Felix Gedney brit tábornok, amikor a Pentagonban élőben kapcsolták Bagdadból.

Ryan Dillon amerikai tábornok a Military.com portáljának közlése szerint azt állította, hogy az IS-nek összesen ezer katonája maradt Szíriában és Irakban. Mint mondta, az amerikaiak főleg arra törekednek, hogy megakadályozzák a szélsőséges iszlamisták merényleteit. Előzőleg olyan hírek keltek szárnyra, amelyek szerint Homsz tartományban, a menekülttáborokban rejtőzött el az Iszlám állam több fegyverese is. A szóban forgó al-rukbani menekülttábor a szíriai-jordániai határnál található.

A 2018-as év nagy kérdése az lesz, mi legyen Szíria sorsa. Bár nemrégiben Oroszország és az Egyesült Államok bejelentette: legyőzték az országban az IS-t, s kétségtelen, hogy egy év alatt alábbhagytak a harcok, békéről még távolról sem lehet beszélni. Az Oroszország által támogatott, Bassár el-Aszad elnök fémjelezte kormányerők ellenőrzik a legnagyobb területeket. Az idén olyan jelentős városokat foglaltak vissza, mint Homsz, Aleppo, illetve legutóbb Dair asz-Szur. Decemberben pedig – évek után először - behatoltak a lázadók által uralta észak-szíriai tartományba, Idlibbe is. Aszad helyzete most a legstabilabb a fegyveres konfliktus 2011 márciusi kitörése óta, s ezt kizárólag Oroszországnak, Vlagyimir Putyin orosz elnöknek köszönheti.

Szíriát azonban mindmáig káosz jellemzi. A fegyverek belátható időn belül nem hallgatnak el. Bár már 2012 óta tartanak békekonferenciákat Genfben, a felek azóta tapodtat sem haladtak előre a teljes megbékélés felé vezető úton, pedig több diplomáciai kezdeményezés történt. A konfliktus megoldhatatlannak tűnik. Aszad 2021-ig tartó elnökségének lejártáig biztosan nem hajlandó lemondani, az ellenzék viszont addig nem teszi le a fegyvert, amíg ő ül az elnöki székben. Két éve még látszott esély hatalmának megdöntésére, ez azonban most már szinte teljesen kizárt.

A szíriai elnök sorsa még az utóbbi időben virágzó orosz-török viszonyra is árnyékot vet. Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentette, amíg Bassár el-Aszad az ország elnöke, addig elképzelhetetlen Szíria újjáépítése. Tunéziai látogatásán az Anadolu hírügynökség szerint Aszadot „terroristának” és „damaszkuszi diktátornak” nevezte. Hozzátette, nem lehet a jövőt egy olyan elnökkel tervezni, aki „majdnem egymillió embert mészárolt le”. Mint mondta, elképzelhetetlennek tartja, hogy Aszad legyen az újjáépített Szíria elnöke. Bár a szíriai államfő egykor Erdogan szövetségese volt, a polgárháború kitörése után Ankara a lázadókat támogatta. Törökország azóta kiépítette pozícióit a szomszédos országban. Közben Oroszország egyértelműen Aszadra épít. A szíriai konfliktus is mutatja, hogy hosszabb távon mennyire törékeny Törökország és Oroszország szövetsége.

S hogy mekkora is Ankara befolyása, azt jelzi: az ellenzék bizonyos területeken folytatja harcát a damaszkuszi rezsim ellen. Hiába segíti a szíriai kormányerőket Oroszország és Irán, részint a törökök támogatásának köszönhetően a damaszkuszi hadsereg sosem lesz képes ellenőrzése alá vonni az egész országot. A kormányerők Szíria területének csak mintegy a felét foglalták el. A Damaszkusz közelében lévő Kelet-Gúta a lázadóké, Idlib tartomány pedig az al-Kaidával szövetséges szélsőségeseké. A kurdok lakta területeken a kisebbség viszonylagos autonómiát harcolt ki magának. Ez az enklávé az ország hozzávetőleg egynegyedét teszi ki. Az amerikaiak által támogatott kurd erők, a Szíria Demokratikus Erőinek szövetsége, kiűzte az IS-t az ország északi részéből, köztük Rakkából, amely de facto sokáig a szélsőségesek fővárosa volt.

A másik gond Damaszkusz számára, hogy Aszadnak nincs pénze az újjáépítésre, ám ezt a hatalmas forrást a Kreml sem hajlandó odaadni neki. A gazdaság, az egészségügy romokban hever, ám amíg Aszad az elnök, a Nyugat aligha hajlandó segíteni. A harcok tehát folytatódnak, s beláthatatlan, mikor érnek véget.

2017.12.29 06:31

Corbyn egy új Brexit-szavazás mellé áll, ha így döntenek a Munkáspárt kongresszusán

Publikálás dátuma
2018.09.23 13:26
Jeremy Corbyn
Fotó: AFP/ PAUL ELLIS
A politikus arról is beszélt: ha kell, a lázadó tory képviselőkhöz csatlakozva le fogja szavazni May Brexit-terveit.
Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt (Labour) vezetője ígéretet tett arra, hogy támogatni fog egy második Brexit-szavazást, amennyiben a tagok így döntenek a párt éves kongresszusán vasárnap – írja a Politico. A politikus azonban leszögezte: ő még mindig az előrehozott parlamenti választásokat pártolná. Corbynt a Sunday Mirror kérdezte egy interjúban a megismételt referendummal kapcsolatban, miután egy friss felmérésből az derült ki, hogy a Munkáspárt tagjainak elsöprő többsége, 86 százaléka új népszavazást akar. A párt jelenlegi vezetése eddig nem támogatta az erre irányuló kezdeményezéseket, jóllehet a párt korábbi vezetője, Tony Blair volt miniszterelnök szintén kampányt folytat annak érdekében, hogy a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről a választók mondhassanak véleményt. Emily Thornberry, a munkáspárti árnyékkormány külügyminiszter-jelöltje korábban azt mondta, a párt nem hiszi, hogy elérhető működőképes megállapodás a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről azt unióval, és arra készül, hogy ha a kormány mégis a parlament elé terjeszt egy megállapodás-tervezetet, azt leszavazza. Corbyn most kiemelte: a lázadó tory képviselőkhöz csatlakozva le fogja szavazni Theresa May brit kormányfő Brexit-terveit, amennyiben azokat a Munkáspárt nem találja megfelelőnek. A jelenlegi helyzet alapján a brit EU-tagság 2019. március 29-én szűnik meg. Az alsóházi frakciólétszámok alapján a kormány vereségéhez elég lenne, ha mindössze tíz lázadó tory képviselő a megállapodás ellen szavaz, akár a parlamenti pártcsoport keményvonalas EU-szkeptikus szárnyának tagjai közül, akár az EU-párti táborból. A Konzervatív Párt a tavaly nyáron tartott előrehozott választásokon elveszítette addigi csekély alsóházi többségét is, és jelenleg külső eseti támogatással tud csak kormányozni. „Figyelembe véve, hogy Theresa May miniszterelnök kormánya valószínűleg nem tud elfogadtatni a parlamentben semmiféle Brexit-megállapodást, néhány hónapon belül parlamenti választásokat kellhet tartani Nagy-Britanniában” – mondta ezzel kapcsolatban Emily Thornberry.

Egyes felmérésekben már a Labour vezet

A párt éves kongresszusa szerdáig tart, ez – tízezernél is több résztvevőjével és több száz programjával – Európa egyik legnagyobb politikai rendezvénye. Az esemény szlogenje a párt által már a tavalyi választási kampányban is használt jelmondat maradt : „A sokakért, és nem a kevesekért”. Ez azt jelzi, hogy hangsúlyt helyeznek a klasszikus baloldali témákra, a népjóléti intézkedésekre, a leszakadó társadalmi rétegek megsegítésére. A közelmúltban egyébként két, egymástól független közvélemény-kutatás is arra az eredményre jutott, hogy a Munkáspárt nyerne, ha beállna egy megismételt Brexit-referendum mögé. Jeremy Corbynnak a tavalyi előrehozott választásokon ugyan nem sikerült győzelemre vezetnie a Munkáspártot, de az előrejelzésekkel ellentétben szoros versenyre kényszerítették a konzervatívokat. Az erősödés pedig azóta is folytatódik: az egyik legfrissebb felmérés szerint a Labour 41 százalékon áll a toryk 37 százalékával szemben, de más, óvatosabb becslések szerint is legalábbis fej-fej mellett haladnak. 
2018.09.23 13:26
Frissítve: 2018.09.23 13:27

Újfasiszták támadtak meg egy EP-képviselőt Olaszországban

Publikálás dátuma
2018.09.23 10:19
Eleonora Forenza
Fotó: AFP/ FREDERICK FLORIN
A kommunista politikus asszisztensét, Antonio Perillót is bántalmazták, ő kórházba került.
Szélsőjobboldali csoport tagjai támadták meg Eleonora Forenza EP-képviselőt és asszisztensét, Antonio Perillót Olaszországban, a politikus asszisztense kórházba került – írja a Politico. Az Ansa olasz hírügynökség beszámolója szerint a CasaPound nevű újfasiszta politikai szervezet öt vagy hat tagja péntek este, egy Bari városában tartott rasszizmus elleni tüntetésen támadt a demonstrálókra. A kommunista színekben megválasztott Forenza 2014 óta tagja az Európai Parlamentnek, az Európai Egyesült Baloldal frakciójában foglal helyet. 
2018.09.23 10:19