Zsebre dugott gyermeklélek

Publikálás dátuma
2017.12.30 06:45
FÉNYEK ÉS JELMEZEK Látványos színpadi show, az előtérben Hajdu Steve és Marinka Móric (lent)
Fotó: /
A kicsiknek feltöltődést kínál az Álomutazó, a Tulipán Tündér Produkció gigászi showja, amelyben sztárszereplőket és fülbemászó dallamokat kínálnak a közönségnek.

Hiába próbáltam két – a mesemusical célcsoportjához korban passzoló – unokahúgomat is elcsábítani az Álomutazóra, a gigaprodukcióra egyiküket sem tudtam elvinni. Így, amikor az animációs- és mesefilmek iránt érzékeny lánybarátommal elfoglaljuk az ülőhelyünket a BOK Csarnokban (korábbi nevén: Syma), úgy érzem, a sok kisgyermekes szülő és a még több kisgyermek között el kell sütnöm egy poént arról, hogy nem tartozik hozzánk lurkó. A kényszeredett megjegyzéssel nem járok messze az igazságtól. Az év végi új színes, szélesvásznú produkció nagyobbrészt az óvodás- és kisiskolásoknak nyújt élményt, nem a gyermektelen fiatal felnőtteknek.

Mint a marsallbot a zsebében, úgy lelke mélyén a legtöbb felnőttben ott lapul a gyermeki én. Csakhogy nem is olyan könnyű azt előhívni. Mielőtt megkezdődne az előadás a Broadway színpadjához hasonlítható méretű fémszerkezeten, az óriáskijelzőn megjelenik Nagyokos, a lehetetlenségig idegesítően beszélő robot, amely az Álomutazó főszereplője, Tomi nevelőjeként közli is a nézőkkel, merre hány méter. „A gyerekek fogadjanak szót a szüleiknek, a szülők meg nekem” – darálja a mesterséges intelligencia, és cseppet sem utánozza meggyőzően az emberi beszédet. Persze, a gyerekek minden felbukkanásakor jót nevetnek, Hajdu Steve pedig annyira átlényegül a teljes elfedést kínáló smink és ruházat alatt, hogy eszünkbe sem jut, hogy őt látjuk. És, ha már látványról esik szó, nem véletlenül kiált fel ámulattal a mellettem ülő vadidegen kislány, hogy „azta, ez nagyon jól néz ki”, akkor, amikor elkezdődik az előadás. A jövőben járunk, a háttérbe felhőkarcolókat és repülő autókat vetítenek, és minden a termelés jegyében zajlik. A tízéves főszereplő, Tomi (Marinka Móric) egy robotra van utalva, Nagyokost pedig úgy programozták be, hogy ne hagyjon a fiúnak egy perc nyugtot sem. A cselekmény karácsonykor játszódik, de a hangulata legfeljebb annyira meghitt, mint Az oroszlán télen szintén „karácsonyozó” királyi párjánál: a kis srác egyedül tölti az ünnepet, amelyből egyperces megemlékezést faragnak. Szenteste iskolába kell mennie, ahol Cosinus tanárnő (Schell Judit) sztahanovista módjára dolgoztatja az apróságokat. Tomi édesapja, a hatékonyság jegyében a legtöbbet alkotó tudós (Stohl András) pedig miközben érzelmei kivesznek, megállás nélkül munkálkodik. Ebben Az ember tragédiája falanszter-színjét idéző utópiában csak akkor lehet változást elérni, amikor Tomi a már nem használt bútorok közül az ággyal ismerkedik meg, örege alvós állatkája, Bárány segítségével. A méretes bégetőnek öltözött Szabó Győző frappáns monológgal kezdi, lejön a színpadról, szemernyit megtáncoltatja és énekelteti a legkisebbeket, és azt kéri, csípjék meg, mert azt hiszi, álmodik. A táncnak pontos koreográfiája van, a színész a szülőknek címezve meg is jegyzi, nyugodtan meglehet örökíteni a pillanatot.

Az Álomutazó, hiába van benne negyedóránként egy dal, hosszú előadás. Talán ezért tér vissza a három álommanó (Falusi Mariann, Keresztes Ildikó, Ábel Anita) megjelenésével egy kivetítő, amely a közönség soraiból egyaránt mutat grimaszolásra kért gyerekeket és kísérőket. A mese látványos, így leköti a célcsoportot (különösen az álomkészítő magánműsora, az álomba vezető út). Habár vannak ismerős dallamok, Falusi Mariann, Zsédenyi Adrienn és Radics Gigi énektudása és hangja hosszú ideig elterel mindenféle borúlátó gondolatot. A főcímdal, amelyet Radics Varga Viktorral énekel, kifejezetten fülbemászó és lendületes. Érti is a közönség, a gyerekek, akik éppen nem azon nevetnek, hogy a szereplők a hatékonyság órán az időpocséklás történetét tanulják, vagy azon, hogy létezik agyturbó, rohannak is a színpadhoz.

INFO
Álomutazó - BOK Csarnok.  Alkotók: Illés Gabriella producer, Juronics Tamás rendező, Herendi Gábor vizuál rendező, Vinnai András író, Rakonczai Viktor zeneszerző.

2017.12.30 06:45

Tovább vergődik az Aquarius menekülthajó

Publikálás dátuma
2018.09.25 20:52

Fotó: /
Mareilles-ben sem köthet ki a Földközi -tengeren utolsó, civilek által működtetett menekülteket segítő hajó, az Aquarius. A francia pénzügyminiszter azzal érvelt, hogy azért nem adnak kikötési engedélyt a hajónak, mert koherens menekültpolitikát szeretnének. „Tiszteletben kell tartanunk az európai szabályokat. Szerintem Franciaország kellőképpen kiveszi a részét a menedékkérők befogadásában, tavaly százezeren érkeztek”, mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy ugyanakkor Franciaországnak ragaszkodnia kell elveihez, és menedékjoggal kell védelmeznie a veszélyben lévőket. A menekülthajó kikötését és a rajta lévő menekültek biztonságba helyezését eddig Olaszország, Görögország és Málta is megtagadta, a napokban pedig Panama,a melynek zászlaja alatt hajózott az Aquarius, visszavonta az engedélyt. A portugál kormány tegnap közölte: Franciaországgal és Spanyolországgal megállapodva befogad tízet az Aquariuson tartózkodó 58 bevándorló közül.
Szerző
2018.09.25 20:52

Intő jel: leváltották Merkel bizalmasát a CSU/CDU éléről

Publikálás dátuma
2018.09.25 20:36
Volker Kuder (középen) a CSU/CDU távozó frakcióvezetője, 2018 szeptember 25-én
Fotó: AFP/ John MacDougall
Volker Kauder 13 év után kell elhagyja a frakcióvezetői posztot, utódja a kevésbé ismert Ralph Brinkhaus lesz.
Meglepetésre elveszítette a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag) képviselőcsoportjában kedden tartott frakcióvezető-választást Volker Kauder, az Angela Merkel kancellár bizalmasaként számon tartott politikusnak így 13 év után távoznia kell a tisztségből.    A CDU/CSU-frakcióban 1973 óta először volt egynél több jelölt a frakcióvezetői tisztségre. Volker Kauder kihívója egy kevéssé ismert politikus, Ralph Brinkhaus volt.    A választás után Alexander Dobrindt, a képviselőcsoport CSU-s tagjainak vezetője - a CDU/CSU pártszövetség közös frakciójának második embere - elmondta, hogy a szavazáson a 246 képviselő közül 239 adott le érvényes szavazatot. Ralph Brinkhaus 125 képviselő támogatását nyerte el, Volker Kauderre 112 képviselő szavazott, 2 képviselő tartózkodott - ismertette Alexander Dobrindt.
Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke rövid sajtónyilatkozatában kiemelte: Volker Kauder újraválasztása mellett állt ki, mert nagyon jó volt az együttműködés a frakciót 2005 óta - kancellárságának kezdete óta - irányító politikussal.  Mégis Ralph Brinkhaus kapott több szavazatot, ezért "természetesen gratuláltam, és jó együttműködést kínáltam fel neki" - mondta a pártelnök-kancellár. Arra egyetlen politikai elemző sem számított, hogy a kihívó a titkos választáson legyőzheti a hivatalban lévő frakcióvezetőt, aki minden elődjénél hosszabb ideje volt a pozícióban. Arra viszont előzőleg valamennyi elemző előzőleg felhívta a figyelmet, hogy
a szavazatok megoszlása Angela Merkel tevékenységének megítélését jelezheti, vagyis Volker Kauder esetleges szűk többsége azt jelentheti, hogy számottevő az elégedetlenség a kormányfővel szemben. Ennek alapján Volker Kauder leváltása komoly elégedetlenséget jelezhet.
Ennek alapján Volker Kauder leváltása komoly elégedetlenséget jelezhet. Angela Merkel helyzetének megrendülésére utalhat az is, hogy a pártelnök-kancellár tőle szokatlan módon nyilvánosan kritikával illette kormányának tevékenységét. Egy hétfői sajtónyilatkozatában és egy keddi beszédében - az egyik legnagyobb gazdasági érdekképviselet, a német iparvállalatok szövetségének (BDI) berlini tanácskozásán - egyaránt hangsúlyozta, hogy a hosszúra nyúlt kormányalakítás után a koalíciós pártok túl sokat foglalkoztak saját magukkal, amin változtatni kell, a pártpolitikai viták után vissza kell térni a szakmai munkához. Ralph Brinkhaus 50 éves, pénzügyi szakember, 2009 óta tagja a Bundestagnak, az államháztartási politika területére szakosodott, tavaly óta a 10 frakcióvezető-helyettesi tisztség egyikét töltötte be.Megválasztását a Bundestag több pártja Angela Merkel gyengülésének jeleként értékeli az első reakciók alapján.  
2018.09.25 20:36
Frissítve: 2018.09.25 21:56