Népszavazási kezdeményezés Gyurcsány ellen

Publikálás dátuma
2017.12.30. 06:10

Még nem bírálta el, de befogadta a Nemzeti Választási Iroda Bencsik András, a Demokrata főszerkesztőjének népszavazási kezdeményezését, amellyel Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökét fosztaná meg szavazati jogától. "Egyetért-e Ön azzal, hogy ne szavazhasson az, aki Magyarország miniszterelnökeként a magyar állampolgárokat megverette, a határon túli magyarok ellen buzdított, és nem viselte ennek következményét?" - hangzik a kérdés. Bencsik szerint ez Gyurcsány kezdeményezésének átdolgozása, a DK elnöke ugyanis népszavazást szeretne arról, hogy a határon túliak szavazhassanak-e a magyarországi parlamenti választásokon. 

Szerző

7-en a 7-ről - Fogadjunk!

Publikálás dátuma
2017.12.30. 06:07
Illusztráció/Shutterstock

Arató András, Klubrádió

Pár évig totóztam, oly régi korban, amikor nem stadionok voltak Magyarországon, hanem futball. Ha a kedvenc csapatom meccse szerepelt a szelvényen, mindig ellene tippeltem, hogy mindenképpen nyerjek. Csakhogy azok nem sorskérdések voltak. Most nem fogadok sem az országgyűlési választások kimenetelére, sem a gázszerelő nevére írt vagyon és tulajdonosának hízására vagy bukására. Az pedig, hogy a Mezőkövesd vagy a Balmazújváros nyeri a bajnokságot, tök mindegy.

Avar János, újságíró

Sohasem fogadok, elvből ellenzem. Ha valamit biztosan tudok, nem illik kihasználni, hogy a másik fél csak hiszi ezt, ha viszont nem vagyok biztos benne, oktalanság volna. Sportfogadást sem kötök, mert miért is választanék az eszem és a szívem között?! Viszont tippelni szoktam, s én nemcsak melléfogásaimat tartom számon.

Bolgár György, rádiós újságíró

Szót! Hát nem lesz így minden sokkal egyszerűbb? A mi örökös vezetőnk helyettünk is végiggondolja, mérlegeli, majd eldönti, hogy mit kell tenni, mi a helyes, mi az erkölcsös, mi a célravezető és mi a hasznos (ez például Mészárosnak milyen jól bejött), mi pedig csak végrehajtjuk. Ő adja a tollat vagy a klaviatúrát a kezünkbe, ő adja a szavakat a szánkba, nekünk az a dolgunk, hogy kimondjuk. Ha kell, bátran, helyette is. Éljen! Tudjukki. És a Párt.

Friss Róbert, újságíró

Mibe?

Horváth István, hírlapíró

Fogadjunk, de csak kis pénzben, mert ez a hét éve itt garázdálkodó rablóbanda a nagyot rögtön elveszi.

Horváth Zoltán, újságíró

Mi az hogy: fogadjunk??? Én sokkal inkább arra biztatnék, hogy ne fogadjunk! Legfőképpen ha valamit nagyon ránk akarnak dumálni! Aztán ne fogadjunk a magyar focicsapatok BL-győzelmére sem! Ne fogadjunk díszsorfalat állva egyetlen politikust sem - sem jobbról, sem balról! Ne fogadjunk polgártársunkká befektetési kötvényekkel hozzánk magukat bevásárolni kívánó vagyonmenekítőket! Ne fogadjunk örökbe átmeneti figurákat! És legfeljebb egyetlen icce borba fogadjunk, hogy a demokratikus ellenzék emberei legalább az utolsó pillanatban ráébrednek, hogy mit is kellene magukkal és egymással - de főleg értünk - tenniük...

Veress Jenő, a Népszava főmunkatársa

Fogadjuk, fogadjuk, hogy rabok tovább nem leszünk! Ez ugyan nem rímel, de stimmel.

Szerző
Témák
újév fogadás

Pici pötty a térképen, de nekünk a hazánk

Publikálás dátuma
2017.12.30. 06:04
AZ ORSZÁG Parányi folt a világűrből: remélt otthonunk (Shutterstock fotó)

Az évek mennek-jönnek, a garabonciás 2017 is elrohant, köpönyegében a tavaly szilveszteri reményekkel. Itt maradtunk megint e haza nélküli országban. A kormánypárt csaknem nyolcéves regnálása alatt nem tudta kitalálni azt a Magyarországot, ahol az egész nemzet jól érzi magát. Kettészakadt a világ errefelé, mind távolabb kerül a hatalom sugallta valóság és a megtapasztalt hétköznap. A többség már csak annyit kíván, hagyja őt békén "a politika". A kormányfő erős középosztályt ígért, de csak klientúrát épített, ami azért baj, mert az öntudatos, autonóm intézményekbe szerveződött középosztály lehetne a demokrácia bázisa. A szabad sajtó maradékát gazdaságilag zsarolják, a létminimumon éldegélőket pedig képtelen megszólítani az ellenzék, amelynek mozgását satuba fogja a hatalom. Mind inkább eltűnünk Európa térképéről, pedig úgyis csak egy pötty lennénk. 2018 nem egy a sok hullámzó év közül. Tavasszal választások lesznek. Talán ez az utolsó esély, hogy megleljük az egész nemzet Magyarországát. Kitaláljuk és végleg eldöntsük, milyen legyen a mi európai országunk, amely mindannyiunk otthona lesz, vagy csúszunk tovább a keleti despotizmusba. Most egy könnyű éjszaka jön. A következő év talán legkönnyebb éjszakájából nehéz reggelre ébredünk. Szükségünk lesz mindenki tiszta, hideg fejére.

Szerző