Szilveszteri közlekedés - Merre, hogyan, mivel

Publikálás dátuma
2017.12.31. 09:14
Fotók: Népszava/BKK
Változik a közösségi közlekedési rend az év utolsó napján: ma éjjel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) sűríti az éjszakai járatokat, a MÁV pedig több kocsival indítja az InterCity vonatokat.

A BKK közleménye szerint szilveszter éjszaka az előző évektől eltérően a 2-es, a 3-as és a 4-es metró utolsó szerelvénye éjjel 1 órakor indul a végállomásokról, ezekre a belvárosi megállókban körülbelül negyed 2-kor lehet még felszállni. Egész éjjel 3-5 percenként közlekedik a 4-es és a 6-os villamos. 

Emellett lényegesen sűrűbben közlekednek az éjszakai járatok, néhány vonalon csuklós autóbusszal. A szokásos menetrendjükhöz képest kétszer-háromszor sűrűbben járnak a belvárost elérő 907-es, 908-as, 909-es, 914-914A, 922-es, 923-as, 931-es, 941-es, 950-950A, 956-os, 960-as, 973-as, 979-979A és a 990-es éjszakai buszok, az éjszakánként egyébként néhányszor induló 916-os, 934-es és 940-es járatok pedig egész éjszaka közlekednek.

Január 1-jén a vasárnapi, 2-án pedig az iskolaszünetben érvényes menetrend szerint közlekednek a járatok.


A MÁV közlése szerint az ünnepek alatt várható utasforgalmi igényekhez igazodva és a helyfoglalások figyelembevételével a lehetőségekhez képest az InterCity vonatokhoz pluszkocsikat is kapcsolnak. December 31-én, szilveszterkor az ünnepnapi, január 1-jén a vasárnapi ütem szerint közlekednek, január 2-án, kedden pedig már a munkanapokon megszokott módon indulnak a vonatok.(MTI)

Szerző

Elfogták a szentpétervári robbantás gyanúsítottját

Elfogták az orosz hatóságok azt a férfit, aki a gyanú szerint kitervelte és végrehajtotta a szerdai robbantást egy szentpétervári szupermarketben - tudatta szombaton a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Az FSZB csak annyit közölt, hogy a bűncselekményt az őrizetbe vett férfi minden valószínűség szerint egyedül tervelte ki és hajtotta végre. Az Interfax értesülései szerint a gyanúsított egy 35 éves helyi férfi, Dmitrij Lukjanyenko, a "nacionalista és okkultista" New Age mozgalom követője. A hírügynökség informátora szerint Lukjanyenko kábítószer-élvező. További részleteket nem árult el. A Szentpétervár egyik szupermarketjének csomagmegőrzőjénél végrehajtott merényletben 18 ember sérült meg. 

Szerző

Ahol az autópálya-matrica nem sima pénzbehajtás

A helyszín sajnos nem Magyarország, hanem Szlovákia. Ahol az autópálya-matricákkal rendelkező gépkocsivezetőknek nem kell amiatt nyugtalankodniuk, ha esetleg kifogy az üzemanyag, vagy egyéb gond adódik a járművel, a matrica árában ugyanis benne foglaltatik a segítségnyújtás költsége is: az úgynevezett „autópálya-őrjárat” hívásra a bajbajutottak segítségére siet.

Tíz napos, havi vagy éves elektronikus autópálya-matrica vásárlása esetén a gépkocsivezetők automatikusan igényt tarthatnak az „autópálya-őrjárat” segítségére - írja a Hírek.sk szlovák portál.A szolgáltatást a Ne mzeti Autópálya Társaság (NDS) biztosítja. Tizenhat tökéletesen felszerelt gépjármű áll a gépkocsivezetők rendelkezésére, melyek a 700 kilométer hosszúságú szlovákiai autópálya és gyorsforgalmi út bármely szakaszán, az év 365 napján napi 24 órában bármikor képesek segítséget nyújtani. Ha esetleg kifogy az üzemanyag, a sofőrt elviszik a legközelebbi töltőállomásra, majd az üzemanyaggal vissza az autójához. Defekt esetén a kerékcserénél is segítséget nyújtanak. Az autópálya-őrjárat autói évente több mint 2 millió kilométert tesznek meg, és 16 ezernél is több esetben nyújtanak segítséget, legtöbbször az autópályán történt baleseteknél.

Szerző