Százhalombattán tűzijáték repült egy 8 éves kislány arcának

Publikálás dátuma
2018.01.01. 09:14
Illusztráció/Shutterstock
Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának közleménye szerint december 31. 12 óra és 2018. január 1. 6 óra között a rendőrség országszerte 15 esetben 12 emberrel szemben indított eljárást pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt.

A rendőrség három könnyű sérüléssel végződő balesetről tud. Példaként említették, hogy Százhalombattán, a Szent István téren tűzijáték repült egy 8 éves kislány arcának, aki könnyű sérülést szenvedett. Szolnokon feltehetően egy pirotechnikai terméktől egy németjuhász kutya tappancsa roncsolódott. A rendőrök önkéntes állatvédő segítségével gondoskodtak az orvosi ellátásáról. Szombathelyen anyagi kár keletkezett, miután éjfélkor egy üres lakás ablakába beszorult egy utcáról indított "rakéta", és emiatt meggyulladt egy ablak. Zalaegerszegen szintén egy tűzijátéktermék tört be egy ablakot - olvasható a rendőrségi közleményben.

Szerző

Üzenet a 2018-as évnek

Publikálás dátuma
2017.12.31. 17:20

A kommentelés -  nem minden ok nélkül - egy kissé lenézett műfaj. Most azonban kiemelt szerepet kaphat, minősítse át, és fogalmazza meg eredeti módon: mit vár a következő esztendőtől? 

A magunk részéről a sok közül egyik legszimpatikusabb civil segítő-társulás, a Budapest Bike Maffia kívánságát tesszük ide afféle mottóként: Ne feledjük: nem az újév kell hogy jobb legyen, hanem az ember.

 Annak az A Város Mindenkié nevű civilszervezetnek, amely a lakhatást, mint alapvető emberi jogot szorgalmazza abban az egészen közeli világban, ahol egyes kiválasztottaknak nemhogy csak VAN, de csodás növekedésre is képes a lakhelyük, miközben sokgyerekes családokat is aggályok nélkül dobnak ki az utcára, nem ilyen tömör, de markáns kívánságot megfogalmazó üzenetük van:

És vajon mit üzenne, mit szeretne L.Ritók Nóra, aki azért, hogy segíthessen  hajlandó pokolra szállni, lelkét, fizikai erejét, mentális állapotát kockára tenni másokért. Mert muszáj, mert egyszer odatévedt, és azután már nem volt mit tenni, nem hagyhatta cserben őket, azokat, akiket a legaljasabb módon cserben hagyott az ország. 

Forrás: SZOCSOMA

Forrás: SZOCSOMA

Vagy itt van a SZOCSOMA, a Szociális Csomagküldő Mozgalom, amely idén Jószolgálati díjat kapott. Rájuk is fér egy kis biztatás, elismerés, mert - ahogy Ritók Nóra esetében - nem csak pokoli nehéz és áldozatos a munkájuk, de ők is napi szinten szembesülnek az alig elviselhető nyomorral, az alig elviselhető, lelket tépő társadalmi igazságtalansággal. 

A SZOCSOMA a cigánytelepeken, extratartós mélyszegénységben élők támogatására jött létre. „Ők számomra a leginkább elhanyagolt társadalmi réteg, itt találtam a legtöbb feladatot” – magyarázta Kiss Anikó képzőművész, a mozgalom alapítója, az alapítvány kuratóriumi elnöke, hogy miért volt képtelenség kitérni a feladat elől.  Lehet találgatni, vajon mit kívánna a következő év(ek)re.

A Kalocsa TV felvétele:

És most Önök jönnek. Üzenjenek, ha van kedvük. 

Szerző
Témák
üzenet 2018

Az új év első napjaiban sem várható lehűlés

Publikálás dátuma
2017.12.31. 17:15
Virágzik a hóvirág Pécsen 2017. december 31-én. MTI Fotó: Sóki Tamás
Az új év első napjaiban sem várható lehűlés: néhol a leghidegebb órákban is fagypont feletti, napközben többfelé 10 Celsius-fok körül lesznek a maximumok- derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

A tartós, sűrű köd veszélye miatt a fővárosra és Pest, továbbá három északkeleti megyére figyelmeztetést adott ki Újév napjára a meteorológiai szolgálat. Hétfőn, január elsején a köd feloszlása utána is párás marad a levegő. Csak rövid napos időszakok lehetnek, északkeleten, északon, valamint délnyugaton, nyugaton eső, zápor is kialakulhat. Helyenként megerősödik a szél is. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 5 fok között valószínű. Napközben általában 7-12 fokig, de északkeleten csak 3-6 fokig melegszik a levegő.

Kedden is megerősödik a szél és eleinte többfelé, délután a Dunától keletre lehet eső. A minimumhőmérséklet mínusz 1 és plusz 5 fok között valószínű, a nappali maximumok 3-8 fok között alakulnak.

Szerdán reggel a Tiszántúlon még lehet néhol eső, majd átmeneti szünet után délután nyugat felől egyre többfelé újra elered az eső, az Északi-középhegységben havas eső, hó is lehet. A szél megerősödik, az Alpokalján viharos széllökések is lehetnek. A leghidegebb órákban mínusz 3 és plusz 3, napközben plusz 2-9 fok között alakul a hőmérséklet.

Csütörtökön reggel még több helyen, egyre inkább keleten eshet az eső, az ország északkeleti harmadán havas eső, hó is, napközben már csak néhol lehet zápor, esetleg hózápor. Emellett erős, helyenként viharos lesz a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4, a legmagasabb hőmérséklet 5-10 fok között valószínű.

Pénteken helyenként - főleg reggel, kora délelőtt - ködre is számítani lehet. Elszórtan eső, északkeleten havas eső, a hegyekben havazás is kialakulhat. A minimumhőmérséklet mínusz 3 és plusz 3 fok között várható. Napközben többnyire 6-11, északkeleten 2-5 fokig melegszik a levegő.

Szombaton a szélcsendesebb tájakon - főként északkeleten - tartósabban is megmaradhat a köd, vasárnap napos, illetve a kevésbé szeles tájakon erősebben felhős, ködös időre van kilátás. Csapadék egyik nap sem valószínű. A minimumhőmérséklet szombaton és vasárnap jellemzően mínusz 2 és plusz 5 fok között alakul, de vasárnap a szeles tájakon 6-7 fok körüli értékek is lehetnek. A nappali maximumok mindkét nap 8-13 fok között alakulnak, de a felhős tájakon, illetve az ország északkeleti harmadán csak 3-6 fokig melegedhet a levegő.

Szerző