Csökkenthetik a terrorfenyegetettségi szintet Belgiumban

Publikálás dátuma
2018.01.02. 14:02
Brüsszel karácsony idején - AFP fotó
Hármasról kettes fokozatúra csökkenthetik a terrorfenyegetettségi szintet Belgiumban - közölte a La Libre Belgique című belga napilap Jan Jambon belga belügyminiszter nyilatkozatát idézve.

A belga belügyminiszter a Standaard című flamand nyelvű belga napilapnak nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy a terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) elemzése már a következő hónapokban lehetővé teszi a terrorfenyegetettség szintjének csökkentését. Elmondása szerint ezt az egyre javuló biztonsági környezet, de a költséghatékonyság is indokolja. A négy fokozatú skálán a kettes riasztási szint fokozott rendőri és katonai éberséget jelent. A belügyminiszter hozzátette, a hármas szint várhatóan azonban továbbra is érvényben marad bizonyos nagykövetségek védelme esetében és a nagy tömegeket vonzó helyszíneken.

A 2015 novemberében, Párizsban hét helyszínen elkövetett merényleteket követően hármas, "lehetséges, és valószínű" terrorkészültségi fokozatot rendeltek el Belgiumban, majd a 2016 márciusában, Brüsszelben két helyszínen elkövetett támadásokat követően a legmagasabb, azaz "súlyos és azonnali" fokozatúra emelték a terrorfenyegetettség szintjét az ország egész területén, amelyet később hármas szintre minősítettek vissza.Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett.(MTI)

Szerző

Brexit - A szakértők változatlanul borúlátóak

Publikálás dátuma
2018.01.02. 13:29
Fotó: AFP (ALBERTO PEZZALI/NURPHOTO)
A közgazdászok masszív többsége továbbra is borúlátóan ítéli meg a brit EU-tagság megszűnési folyamatának hatásait a brit gazdaságra.

A Financial Times év eleji felmérésének tanulsága szerint a közgazdászok kétharmada változatlanul borúlátó az Európai Unió és a Nagy-Britannia közötti kilépési tárgyalások második - a Brexit utáni kereskedelmi kapcsolatrendszerről szóló - szakaszának elkezdéséről. Az idei körkérdésre válaszoló 107 szakértő kétharmada azt mondta, hogy ugyanazt vallja a Brexit várható hosszú távú negatív gazdasági hatásairól, mint az előző két évben, és csak nem egészen 20 százalékuk vált derűlátóbbá. A válaszadó közgazdászok fele 1 százalék feletti, de legfeljebb 1,5 százalékos növekedést vár 2018-ban a brit gazdaságban, és alig 5 százalékuk jósolta azt, hogy a brit hazai össztermék (GDP) idei növekedési üteme meghaladja a 2 százalékot.

A borúlátásra leggyakrabban adott indok az a várakozás, hogy a Brexit-tárgyalások továbbra is bizonytalan kimenetele a beruházások visszafogására készteti az üzleti szektort. Ezt legutóbbi országjelentésében a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megállapította. A pénzügyi szervezet december végén Londonban ismertetett éves értékelésében 1,6 százalékra gyengítette a brit hazai össztermék tavalyi növekedésére adott becslését az addigi előrejelzésében szereplő 1,7 százalékról, 2018-ra pedig 1,5 százalékos növekedést valószínűsített.

A prognózis módosításának indoklásában az IMF kifejtette, hogy a nagy-britanniai beruházások növekedési üteme máris elmarad attól a szinttől, amelyet a jelenlegi erőteljes világgazdasági növekedési környezetben várni lehetne. Az IMF megállapítása szerint az Európai Unióval folyó Brexit-tárgyalások jövőbeni fejleményei jelentik az üzleti bizonytalanság egyik fő forrását, ha ugyanis a tárgyalási folyamat elakad, és Nagy-Britannia rendezetlen körülmények között lép ki az unióból, az a befektetési termékek meredek árfolyamzuhanását okozhatja.

A fejlett ipari gazdaságok alkotta Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szintén Londonban ismertetett új, éves országjelentése azt állapította meg, hogy ha a brit kormány az EU-tagság megszűnésének várható időpontjáig, 2019 márciusáig nem jut szabadkereskedelmi megállapodásra az EU-val, és emiatt az unióval folytatott brit kereskedelemre a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályrendszere lép érvénybe, az a brit gazdaság növekedési ütemét már abban az évben 1,5 százalékponttal lassítaná. Ez recessziót is jelenthet, mivel a távlati előrejelzések 2019-re 1,5 százaléknál lassabb növekedést valószínűsítenek a brit gazdaságban. (MTI)

Szerző

Mészárlás Nigériában

Nigériában fegyveresek legalább 14 keresztényt gyilkoltak meg. További tizenketten megsérültek a dél-nigériai Omoku városában történt akcióban – közölte a rendőrség szóvivője az AFP hírügynökségnek. A hívők a szilveszteri éjféli miséről tartottak hazafelé, amikor rájuk támadtak. A tetteseket továbbra s keresik. Omoku abban a Rivers nevű szövetségi államban található, ahol fegyveres bandák fenyegetik a helyi lakosságot.

A hatóságok közlése szerint az ország északi részén mintegy 700 embernek sikerült elmenekülnie. A Boko Haram iszlamista terrorszervezet fegyveresei tartották fogva őket. A szélsőségesek rabszolgaként használták ki őket. Elsősorban földművesekről, halászokról van szó – jelentette be a hadsereg szóvivője. A Boko Haram 2009-ben jelet meg Nigériában. A szélsőségesek merényleteiben mintegy 20 ezren vesztették életüket. Több millióan voltak kénytelenek elmenekülni lakóhelyükről.

Szerző