Előfizetés

Embercsempészettel vádolják a Csíki Sör tulajdonosát

Publikálás dátuma
2018.01.03. 09:39
A Csíki sör bódéja a Millenárison - Forrás: Csíki sör/Népszava
A Magyar Nemzet tudomására jutott: Lénárd Andrást, a magyar kormány által is támogatott székelyföldi sörgyár, a Tiltott Csíki Sört előállító üzem tulajdonosát embercsempészet miatt keresik az Amerikai Egyesült Államokban.

A lap birtokában lévő periratok szerint Lénárd Andrást 2001. január 21-én Champlain település közelében fogta el a rendőrség, amint Kanada és az Egyesült Államok közötti zöldhatáron, két mérföldre a hivatalos határátkelőhelytől autójában három külföldi nőt csempészett az országba. Utóbbiak állampolgársága nem derült ki a periratból, de nevük alapján vélhetően magyarok. Az Erdélyi Átlátszó újságírója elérte egyiküket, aki Facebook-profilja szerint ma is Pécsett él, és az erdélyi portálnak azt mondta: egy amerikai sztriptízbárban táncoltak volna, de nem kaptak vízumot. Így Kanadába utaztak, ahol Lénárd várta őket autóval, hogy a zöldhatáron csempéssze át őket az Egyesült Államokba.

A tettenérés után Lénárdot letartóztatták, a lányok tanúk lettek, ugyanakkor gyanúsítottak is tiltott határátlépés vétségéért. Lénárd ügye súlyosabb bűncselekménynek számít, mivel külföldiek becsempészésével és utaztatásával vádolták meg. A férfi amerikai állampolgárságú menyasszonya februárban kifizette az ötvenezer dollárnyi (13 millió forint) óvadékot. Szabadlábra helyezése után azonban Lénárd András eltűnt az Egyesült Államokból. Ügyvédje 2001. június 13-án arról tájékoztatta a bírót, hogy védence Kanadában tartózkodik, és sem most, sem a jövőben nem kíván megjelenni a bíróság előtt. A bíró azonnal letartóztatási parancsot adott ki a féfi ellen, annak nincs nyoma a periratban, hogy később esetleg ezt visszavonta volna.

Lénárd András azóta Csíkszeredában él amerikai feleségével.Emlékezni nem akar, azt mondta: rég nem járt az Egyesült Államokban, és nem szívesen gondol vissza arra, ami ott vele „évtizedekkel korábban” történt.

Bezárt Budapesten a Székely bolt
Az Aulich utcai Székely Bolt Facebook-bejegyzésben tudatta vásárlóival, hogy bezárja kapuit - vette észer az Index. A posztban nem indokolták a döntést, csak annyit közöltek, hogy végleg bezárnak, és megköszönték a vásárlóknak az eddigi bizalmat. 

Egy kismacska mentése miatt dugult be csúcsidőben az autópálya

Publikálás dátuma
2018.01.03. 08:39
Forrás: AUCKLAND VÁROSI KERÜLETI RENDŐRSÉG
A történet Auckland városában játszódott le, és azzal kezdődött, hogy a kerületi rendőrségnek egy motoros azt jelentette: egy pöttömnyi vörös-fehér macska miatt alakult ki balesetveszélyes helyzet az egyik forgalmas sztrádán - írja a BBC.    

A rendőrség természetesen kivonult,  meg is találták a kismacskát, aki akkor éppen az út mentén, egy betonoszlopnak támaszkodva reszketett. A Maioronak ( Miau? ) elnevezett kis jószág azonban megrémülve a felé közelítő egyenruhásoktól, átszaladt az akkor még forgalmas autópálya három sávján. A rend őrei részint a kismacska testi épsége-, részint a balesetmegelőzés érdekében leállították a forgalmat, és lezárták az autópályát. Az autósok türelmesen várakoztak, többen kiszálltak a járműveikből, (nyitva hagyva azok ajtaját) és drukkoltak a rendőröknek és a cicának. 

Maiorot azonban sehol nem találták. 

Hosszadalmas és türelmes kutatás kezdődött, mígnem valaki az autójából meghallott egy nagyon halk kis nyávogást. 

Maioro félelmében olyan mély, és reményei szerint biztonságos rejtekhelyet keresett, hogy végül csak a műszerfal eltávolításával sikerült őt kibányászni a fűtőventilátor közeléből.

Forrás: AUCKLAND VÁROSI KERÜLETI RENDŐRSÉG

Forrás: AUCKLAND VÁROSI KERÜLETI RENDŐRSÉG

A cica kalandja széles sajtónyilvánosságot kapott Aucklandben, ezért az őt befogadó menhelyen egészen biztosak abban, hogy a kis jószág hamarosan gazdára talál, csak győzzenek majd válogatni a jelentkezők közül. 

Egyébként - jegyzi meg a BBC - nem ez az első alkalom, hogy Új-Zélandon a rendőrségnek ki kell mentenie egy macskát az autópályáról. Tavaly szintén Aucklandban, a déli autópályán találtak egy kiscicát, aki miatt szintén több sávot le kellett zárni. Az a mentés is sikeres volt. 

Az amerikai álom fellegvára

Publikálás dátuma
2018.01.03. 06:40
Walk of Fame - 2500 híresség neve olvasható rózsaszín gránitcsillagokba vésve Fotók: Shutterstock
Népessége szerint Los Angeles az Amerikai Egyesült Államok második legnagyobb városa, jelentős gazdasági és kulturális központ, a világ szórakoztatóiparának egyik legjelentősebb városa.

Los Angeles városa számos önálló kerületre oszlik. A legtöbb kerület neve azokból a falvakból származik, amelyeket bekebelezett a növekedése során. Igazi világváros, ahol a Föld egyik legnagyobb és legsokszínűbb közössége él békében, szeretetben. Nem csoda, hogy az emberek ennyire pozitívak, hiszen az év legnagyobb részében reggeltől estig tartó napsütés jellemző a környékre. Ki ne érezné jól magát a pálmafák között, közel az óceán partjához, állandó verőfényes napsütésben?

Az angyalok városát egyben a világ szórakoztatóipari fővárosának is tartják. A belvárostól nem messze lévő Hollywood városrész neve világszerte egyet jelent a filmgyártással. A repülőterén nem nehéz elcsípni egy-egy sztárt, hiszen a hollywoodi színészektől kezdve az ismert zenészekig és politikusokig mindenki megfordul a helyszínen. Épp ezért a lesifotósok egyik kedvenc terepe. Egy ideje kevesebb munkájuk lett, hiszen megnyílt a Private Suite nevű új terminál, amely a gazdagok és híresek repülését teszi stresszmentessé. Ettől függetlenül érdemes résen lenni, hiszen nem biztos, hogy minden celeb kifizeti a nyugalom borsos árát.

A legtöbb turista arról számol be, hogy a városban nem elég csupán egy hetet eltölteni, hiszen ennyi idő legalább kell ahhoz, hogy felvegyük a hely ritmusát, hogy felfedezzük a környéket és hozzászokjunk a távolságokhoz, melyek miatt mindenképp ajánlott autót bérelni. A tájékozódáshoz a GPS elengedhetetlen kellék, és fontos, hogy a napunkat előre megtervezzük, hogy ne a bérelt autóban töltsük időnk nagy részét.

A Downtown Los Angeles belvárosa, hatalmas felhőkarcolókkal és rengeteg útszakasszal, ahol csúcsidőben gyakran araszolnak dugókban az autók. A környék nem kifejezetten a felemelő hangulatáról és a biztonságról ismert. Érdemes odafigyelni értékeinkre, de nem veszélyesebb Budapestnél.

A Sunset Boulevard az egyik leghíresebb utca, mellyel párhuzamos a Santa Monica Boulevard, valamint a Hollywood Boulevard. Utóbbi ismert a Kínai Színházról, ami előtt megtekinthetjük a hírességek láb- és kézlenyomatait. Neves szállodák és vendéglők találhatók itt. Néhány étteremben még azoknak a hírességeknek a fotóit is kirakják, akik már jártak ott. Turistacsalogatóként egész jól működik ez az ötlet. A színház közelében a mérföld hosszú Walk of Fame járdán több mint 2500 legenda neve olvasható a rózsaszín gránitcsillagokba vésve. A Hollywood Boulevard középső részén, a Hard Rock Cafe szomszédságában található a Dolby Theatre. Ez az Oscar-díj átadás helyszíne.

A csillagokon kívül talán még a hírességek házai a legnépszerűbbek, de ezekre a helyekre nem nagyon lehet belesni, mivel hatalmas sövények takarják el az épületeket. A legtöbbször csak kedvelt sztárunk kerítését láthatjuk, de kapható remek térképek, ha valaki inkább sétálva kukkolna.

A legtöbb turista számára a legnépszerűbb helyek közé tartozik Disneyland, ahová a vidámparkon belül már szállodákat is építettek azoknak, akik több napra érkeznek.

A világ legnagyobb, 170 hektáros filmstúdiója, a Universal Stúdió szintén kedvelt turistaközpont. Érdekesség, hogy korábban baromfitenyésztőként üzemelt a hely. Ma már turisták is betérhetnek ide, akik kipróbálhatnak különböző szimulációkat, de még King Kong is eléjük toppanhat. Az egyik legkedveltebb a Vissza a jövőbe speciális effektekkel dúsított időutazás szimulációja, illetve a Jurassic Park dzsungeltúra dinoszauruszokkal.

A strandos, pálmafás tengerparti szakaszok a kaliforniai érzés csúcspontjai. Malibuban élnek a gazdag celebek, akiknek saját partszakaszaik is vannak, és természetesen mesébe illő villáik. A környék legnépszerűbb strandja a Zuma Beach, amelyet hétvégenként több mint 800 000 ember keres fel. A szörf szerelmesei inkább a Surfrider Beach és Malibu Lagoon gyakran látott vendégei.

A környék híres látványossága Santa Monica Pier, mely alternatív hangulatával, festett-lovas körhintájával, karneváli látványosságaival magával ragadja a turistát. Santa Monica híres utcája a Third Street Promenade egy nyüzsgő sétálóutca utcazenészekkel, árusokkal, üzletekkel, bárokkal és kávézókkal.