Újra ölt a mocsi

Publikálás dátuma
2018.01.03. 15:20
Mocsigombócok Tokióban (Fotó: Shutterstock)
A hagyományos újévi desszert, a csirizszerű rizsből készült gombóc fogyasztása közben többen válságos állapotban kerültek kórházba Japánban.

Az idén egy 50-es és egy 80-as éveiben járó tokiói férfi fulladt meg a mocsitól - írja a hvg.hu. A tokiói tűzoltóság közlése szerint további 13 embert vittek kórházba elakadt gombóccal a torkában.

A gombóc ragadós, csirizszerű rizsből készül. Évről évre sokan kerülnek kórházba, főleg idősek, valamint gyerekek, akik nem tudják jól megrágni a ragacsos újévi édességet. Melynek elkészültét meg tudjuk mutatni. Volt olyan év, amikor 24-en szorultak orvosi ellátásra a mocsi miatt, és arra is akadt már példa, hogy valakinek porszívóval szippantotta ki a torkából az ott ragadt gombócot egy talpraesett családtag.

Szerző

Lezuhant egy orosz katonai helikopter - Két pilóta meghalt

Publikálás dátuma
2018.01.03. 12:25
Illusztráció - AFP fotó

Lezuhant Szíriában egy Mi-24-es orosz katonai helikopter, a gép két pilótája életét vesztette - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium. A katonai tárca szerint a baleset december 31-én történt, a helikopter Hama repülőterétől 15 kilométerre zuhant le. A jármű sebesült technikusát egy Hmejmímből kiküldött mentőosztag evakuálta a helyszínről és szállította kórházba. A közlemény szerint a helikopter műszaki hiba miatt szenvedett balesetet, a járművet lövések nem érték. (MTI)

Szerző

Befagyott szökőkutak, vacogó élőlények - Jeges tél az USA keleti partvidékén

Publikálás dátuma
2018.01.03. 11:34
Fagyos tél New York-ban Fotó: AFP (BEN VON KLEMPERER/CROWDSPARK)
Jeges tél rohanta le az Egyesült Államok keleti partvidékét, és még Floridában is havazhat, ami elég ritka. Németországban szerdán 120 kilométeres sebességgel érkezett meg az orkán. Nálunk közben langyos melegfronttal és napsütéssel csordogál tovább a január. 

Káosz az utakon, befagyott szökőkutak a városban, fagyoskodó emberek mindenhol, írja az NBC News alapján a hvg.hu. Chicagóban negyedik napja 0 fok alatt van a hőmérséklet nappal is, New Yorkban egy égő épület eloltása után mindenhol jégcsapok lógtak a légvezetékeken és a tűzoltók uniformisán. A tévécsatorna hírműsorában bemutattak egy olyan autótulajdonost is, akinek a kocsiján komplett jégpáncél képződött, amit hiába próbált lapáttal megrepeszteni a fagyban. Florida északi részén négy éve nem tombolt téli vihar, ott most havas eső, sőt a havazás sem kizárt.

Németországban szerda reggel csapott le a Burglind névre keresztelt orkán Észak-Rajna-Vesztfáliára. Volt, ahol 120 kilométer/óránál is nagyobb széllökéséket mértek, a tartományban akadozik a közúti és a vasúti közlekedés. Fák dőltek ki, elment az áram, Aachenben 200 vészhívás futott be egy óra alatt a rendőrséghez. Mülheimban és Essenben több utca víz alatt van. Nem járnak a vonatok Aachen és Herzogenrath valamint Aachen és Düsseldorf között. Kölnben akadozik a villamosközlekedés áramellátási problémák miatt.

Mindeközben itthon a melegfrontot szerda este hidegfront váltja, sokfelé eshet, de nem lesz hideg, emelkedik a hőmérséklet, szombaton 12-15 fok lehet a napsütötte országrészeken. 

Szerző