Az ajatollah visszavág

Publikálás dátuma
2018.01.04 06:32
Kormányzati szervezésben harciasan kiállnak Hamenei mellett Fotó: AFP/Mohammad Ali/Marizad
Fotó: /
Ezrek vettek részt Irán városaiban a hatalom által szervezett demonstrációkon, hat nappal az ellenzéki utcai tiltakozások kezdete után.

Ellentámadásba lendült szerdán az Iráni Iszlám Köztársaság legfőbb vezetője, Ali Hamenei ajatollah: kormányzati mozgósítás nyomán az ő arcképét magasba emelve és iráni zászlókat lobogtatva Iszfahan, Abadan, Horramsar, Kermansah, Ilam, Gorgan, Kum és több más városban biztosították tömegek támogatásukról a teheráni vezetést, és követeltek „halált az amerikai zsoldosokra”. Az állami tévé egyenes közvetítésében azt skandálták, hogy nem hegyják magára vezetőjüket, és az Egyesült Államokat, Izraelt, valamint Nagy-Britanniát vádolták a múlt héten kirobbant zavargások szításával.

Az eredetileg a gazdasági nehézségek, a romló életkörülmények miatt kezdődött, de később politikai hatalomváltást is követelő tüntetések során legkevesebb 21-en vesztették életüket, több száz ember őrizetbe vettek. Irán 2009 óta nem látott ekkora méretű ellenzéki tiltakozási hullámot.

A kormánypárti tüntetések előtt néhány órával Hamenei – akit személyében is támadtak és távozását követelték a tiltakozók - „Irán ellenségeit” vádolta felbujtással. Hamenei állításának mintegy alátámasztásaként a felbujtó azonnal testet is öltött: Borudzserd megyében szerdán egy igazságügyi tisztségviselő a Tasznim hírügynökség szerint azt közölte: őrizetbe vettek egy európai állampolgárt, akit „európai titkosszolgálatok képeztek ki, és aki a lázongókat vezette”. Az őrizetbe vett személy állampolgárságát nem közölték.

Donald Trump amerikai elnök ugyancsak szerdán látta elérkezettnek az időt egy újabb Twitter-üzenetre, amelyben azt közölte: Irán „nagy támogatásban” fog részesülni az Egyesült Államok részéről „a megfelelő időben”. Egy másik alkalommal az elnök azt a fordulatot használta Iránnal kapcsolatban, hogy „itt az ideje a változásnak”. Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete kérte a Biztonsági Tanács összehívását, hogy a nemzetközi közösség biztosítsa támogatásáról az iráni tüntetőket.

„Fel akarjuk erősíteni az iráni nép hangját” - fogalmazott Haley, és ugyanakkor „teljes képtelenségnek” minősítette azokat az állításokat, hogy külföldről ösztönzik az elégedetlenséget.

Megszólalt Genfben Zeid Raad al-Husszein, az Egyesült Nemzetek emberi jogi főbiztosa is. Felszólította Iránt, hogy biztonsági erői szüntessék be az erőszakot, tartsák tiszteletben a tüntetők emberi jogait, a véleménynyilvánítás és a békés gyülekezés szabadságának a jogát.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter viszont azt hangsúlyozta Ankarában: Törökország ellenzi, hogy Benjámin.Netanjahu izraeli kormányfő és Donald Trump amerikai elnök támogatja az iráni kormányellenes tüntetéseket. Ankara számára fontos Irán stabilitása, és reméli, hogy az összecsapások mihamarabb befejeződnek – hangsúlyozta Cavusoglu.

Egy régi név: Pahlavi
„Hol vagy, Reza?” - hangzott fel többször az elmúlt napokban az ajatollahok hatalma elleni iráni tüntetéseken. A megszólított személy, az Egyesült Államokban élő, jelenleg 57 éves Reza Pahlavi a fia a néhai Mohammed Reza Pahlavi iráni sahnak, akit 1979-ben űztek el a Khomeini ajatollah inspirálta iszlám forradalom során. A mostani iráni ellenzéki demonstrációknak nincs kiemelkedő vezető személyisége, és – tekintettel arra, hogy csaknem négy évtized elteltével jórészt feledésbe merültek a sah uralmának árnyoldalai - a monarchisták felvetik, térjen vissza az egykori uralkodó fia.
2018.01.04 06:32

Véres ruhákra hivatkozva rendelték el az Aquarius lefoglalását

Publikálás dátuma
2018.11.20 21:51

Fotó: AFP/ MAUD VEITH / SOS MEDITERRANEE
Az Orvosok határok nélkül rágalmazási hadjáratnak nevezte a vizsgálatot.
Veszélyes hulladékkezelés vádjával a szicíliai Catania ügyészsége elrendelte az Orvosok határok nélkül (Msf) és az Sos Mediterranée nem kormányzati szervezet Aquarius nevű közös hajójának a lefoglalását kedden. Az ügyészség szerint az Aquarius veszélyes, fertőző hulladékot tett az olaszországi partokra, megszegve az ezek tárolására és feldolgozására vonatkozó szabályokat, és ezzel egészségügyi vészhelyzetet teremtett. Az olasz pénzügyőrség és rendőrség utóbbi két évben végzett vizsgálata szerint az Aquarius mintegy 24 ezer kilogramm, egészségügyi szempontból veszélyes és fertőző hulladékot szállított Olaszországba: arról a hulladékról van szó, amelyet a hajóról minden egyes érkezés után az olaszországi kikötőkben hagytak hátra, vagyis többnyire fertőzésveszélyes, véres ruhadarabokat, amelyeket a beteg, sebesült migránsok viseltek. Ezeket a ruhaneműket speciális tárolókban kellett volna partra helyezni, elszállítani és megsemmisíteni. Ehelyett az NGO-k – a költségeket megtakarítva – normális háztartási hulladékként tüntették fel őket egyszer sem jelentve be a hatóságoknak, hogy az egészségre veszélyes hulladékról van szó. Az olasz hatóságok szerint 44 esetben bizonyítható, hogy az Aquariusról veszélyes hulladék jutott be Olaszországba. Az ügyészség 24 személy ellen indított vizsgálatot, köztük vannak az Msf és az Sos Mediterranée olasz, francia, holland, német és más nemzetiségű felelősei, valamint az Aquarius ukrán kapitánya. Ezen kívül 460 ezer eurós bírságot szabtak ki a két NGO-ra. Az olasz hatóságok az Aquarius telefonbeszélgetéseinek lehallgatásával és elektronikus levelezésének ellenőrzésével készek bizonyítani, hogy a két NGO „rendszeresen, előre kitervelten távolította el a hajóról az illegális hulladékot”. Olasz adatok szerint az Aquariustól Olaszországba szállított több mint 21 ezer emberből több mint ötezer betegként érkezett: Tbc-sek, rühesek, bárányhimlősek, gyulladásos betegségben szenvedők, nyílt sebeket viselők voltak közöttük. Ruháik mind az olaszországi kikötők hulladéktárolóiba kerültek bármilyen elővigyázatossági lépés nélkül. Az ügyészi vizsgálatot Carmelo Zuccaro cataniai ügyész vezeti, aki 2015 óta vizsgálja az NGO-k mentési műveleteinek szabályosságát. Zuccaro ügyész vetette fel elsőként, hogy a földközi-tengeri NGO-k az embercsempészekkel összejátszva mentés helyett az illegális bevándorlást segítik.
Az Msf kedden Rómában tartott sajtótájékoztatóján az NGO „rágalmazási hadjáratnak” nevezte az olasz ügyészség újabb vizsgálatát hangsúlyozva, hogy ennek célja az Msf orvosi-mentési szolgálatának „bűncselekményként” való feltüntetése. Hangsúlyozta, hogy az Aquariust az olasz egészségügyi szervek mindig átvizsgálták, és az esetleges fertőzésveszély megelőzése az olasz hatóságok hatáskörébe tartozott. A szervezet hozzátette, hogy az Aquariusnak jelenleg libériai felségjelzése van, de ezzel nem tudnak mentési munkát végezni.
2018.11.20 21:51

Több mint negyven ember meghalt egy kabuli robbantásban

Publikálás dátuma
2018.11.20 20:41

Fotó: AFP/ HAROON SABAWOON / ANADOLU AGENCY
A merényletben 83-an megsérültek.
Legalább 43 ember életét vesztette és 83-an megsérültek, amikor öngyilkos merénylő robbantott Kabulban. A merényletet az Uranus rendezvényépületben, vallástudósok találkozóján követték el, az eseményt Mohamed próféta születése napjának alkalmából rendezték – írja a BBC. A merénylet elkövetőjeként eddig egy terrorszervezet sem jelentkezett.
2018.11.20 20:41
Frissítve: 2018.11.20 20:41