Előfizetés

Csőd fenyegeti a csanádpalotai önkormányzatot

A Csongrád megyei kisváros polgármestere adósságrendezési eljárás megindítását kezdeményezte. 

Nyergesné Kovács Erzsébet (független) polgármester, akit tavaly júniusban választottak a 2800 lakosú város vezetőjévé, az MTI-nek elmondta, több évre visszanyúló folyamat, pénzügyi szabálytalanságok sorozata vezetett a jelenlegi helyzethez. , Az önkormányzatnak 90 napon túli lejárt határidejű tartozása is volt már, de a képviselő-testület eddig nem támogatta az adósságrendezést.

Csanádpalota a tavalyi évet 30 millió forintos szállítói tartozással kezdte, majd májusban az államkincstár felfüggesztette a normatív finanszírozást. Külső cég segítségét kellett kérni, és könyvvizsgálót bíztak meg - tudatta az MTI-vel a polgármester, és hozzátette: a képviselő-testület 36 millió forintos hiánnyal fogadta el az önkormányzat tavalyi, 673 millió forintos főösszegű költségvetését.

A polgármester azt is elmondta, hogy az áramszolgáltató kikapcsolási értesítőt küldött és a városnak jelentős étkezési térítésidíj-tartozása is volt. A jövőben kirendelt pénzügyi gondnok felügyelné az önkormányzat gazdálkodását. A képviselők azonban ehelyett arra tettek javaslatot, hogy a kisváros - külterületi szántók értékesítésével - rendezze pénzügyi helyzetét. Végül arról született döntés, hogy fizessék ki a 90 napon túli 6,7 millió forintos lejárt tartozást, majd január 15-ig készüljön likviditási terv, a hónap végéig pedig nagyon szigorú költségvetés - tette hozzá Nyergesné Kovács Erzsébet.

Nemkívánatos személy Romániában a Kárpátia énekese

Publikálás dátuma
2018.01.04. 11:17
Forrás: Facebook, a zenekar oldala
A marosvásárhelyi táblabíróság jogerősen 9 ezer lej (630 ezer forint) pénzbírság kifizetésére kötelezte, és három évre eltiltotta a romániai fellépésektől Petrás János Lászlót, a Kárpátia rockegyüttes énekesét. 

A 2017. december 27-én kimondott ítéletről a Csíki Hírlap számolt be, ezt szemlézte az MTI. A bírósági ítélet szerint az énekes az "emberiesség elleni bűntettekért felelős személyek kultuszát, vagy fasiszta, rasszista, idegengyűlölő eszmék terjesztését" tiltó törvénycikket sértette meg, és tettét nagy nyilvánosság előtt követte el.

A román legfelsőbb ügyészség 2015 decemberében emelt vádat Petrás ellen, aki a Kárpátia 2014. június 6-i csíkszeredai koncertjén az előadott dalok szövegével és a közönséggel folytatott párbeszéddel "felingerelte a hallgatóságot, "hozzájárult a románellenes érzelmeik gerjesztéséhez és felerősítéséhez, és a románok elleni intoleranciára és fizikai erőszakra uszított". 

Az ügyészség szerint a koncerten elhangzott dalokkal Petrás harcra hívta a magyarokat a Magyarországtól elcsatolt területek visszaszerzésére a Krím-félszigeten érvényesített orosz modell alapján. Ugyanakkor fegyveres harcra szólított, hevesen vitatta a trianoni békeszerződés előírásait, elnyomóknak és bocskorosoknak minősítette a románokat. 

A csíkszeredai bíróság tavalyi elsőfokú ítéletének indoklásában az áll, hogy az ügyészség idegengyűlölő, fasiszta, rasszista jellegű csoport létrehozásával is vádolta az énekest, de a bíróság ezt a vádpontot nem találta bizonyítottnak. 

Petrás szerint minden magyarnak joga van kifejteni véleményét Trianonról, a háborús dalokban pedig a magyar katonák hősiességét magasztalták. A zenész úgy értékelte, hogy az elveszített területeket békés eszközökkel lehet visszaszerezni, a harcra való hivatkozás metaforikus jellegű. A "Te bujdosó székely" című dalról azt mondta, hogy ez egy 1920-ban keletkezett népdal, nem az együttes szerzeménye, és ezzel nem a románokat akarta megsérteni, az eredeti szöveget adták elő.

Leszakadt a plafon? - Élő adásban omlott le az ATV díszlete

Publikálás dátuma
2018.01.04. 11:08
Az ATV stúdiójának külső, vezérlő felőli oldala - Forrás: atv.hu

Félbeszakadt az ATV Fórum című betelefonálós műsora csütörtökön délelőtt, mert a műsorvezető mögötti nagyméretű monitor kerete Somos András hátára zuhant. Az adást néhány perces technikai szünet után – mely közben visszahelyezték a díszletet – folytatták.