Nemkívánatos személy Romániában a Kárpátia énekese

Publikálás dátuma
2018.01.04. 11:17
Forrás: Facebook, a zenekar oldala
A marosvásárhelyi táblabíróság jogerősen 9 ezer lej (630 ezer forint) pénzbírság kifizetésére kötelezte, és három évre eltiltotta a romániai fellépésektől Petrás János Lászlót, a Kárpátia rockegyüttes énekesét. 

A 2017. december 27-én kimondott ítéletről a Csíki Hírlap számolt be, ezt szemlézte az MTI. A bírósági ítélet szerint az énekes az "emberiesség elleni bűntettekért felelős személyek kultuszát, vagy fasiszta, rasszista, idegengyűlölő eszmék terjesztését" tiltó törvénycikket sértette meg, és tettét nagy nyilvánosság előtt követte el.

A román legfelsőbb ügyészség 2015 decemberében emelt vádat Petrás ellen, aki a Kárpátia 2014. június 6-i csíkszeredai koncertjén az előadott dalok szövegével és a közönséggel folytatott párbeszéddel "felingerelte a hallgatóságot, "hozzájárult a románellenes érzelmeik gerjesztéséhez és felerősítéséhez, és a románok elleni intoleranciára és fizikai erőszakra uszított". 

Az ügyészség szerint a koncerten elhangzott dalokkal Petrás harcra hívta a magyarokat a Magyarországtól elcsatolt területek visszaszerzésére a Krím-félszigeten érvényesített orosz modell alapján. Ugyanakkor fegyveres harcra szólított, hevesen vitatta a trianoni békeszerződés előírásait, elnyomóknak és bocskorosoknak minősítette a románokat. 

A csíkszeredai bíróság tavalyi elsőfokú ítéletének indoklásában az áll, hogy az ügyészség idegengyűlölő, fasiszta, rasszista jellegű csoport létrehozásával is vádolta az énekest, de a bíróság ezt a vádpontot nem találta bizonyítottnak. 

Petrás szerint minden magyarnak joga van kifejteni véleményét Trianonról, a háborús dalokban pedig a magyar katonák hősiességét magasztalták. A zenész úgy értékelte, hogy az elveszített területeket békés eszközökkel lehet visszaszerezni, a harcra való hivatkozás metaforikus jellegű. A "Te bujdosó székely" című dalról azt mondta, hogy ez egy 1920-ban keletkezett népdal, nem az együttes szerzeménye, és ezzel nem a románokat akarta megsérteni, az eredeti szöveget adták elő.

Szerző

Leszakadt a plafon? - Élő adásban omlott le az ATV díszlete

Publikálás dátuma
2018.01.04. 11:08
Az ATV stúdiójának külső, vezérlő felőli oldala - Forrás: atv.hu

Félbeszakadt az ATV Fórum című betelefonálós műsora csütörtökön délelőtt, mert a műsorvezető mögötti nagyméretű monitor kerete Somos András hátára zuhant. Az adást néhány perces technikai szünet után – mely közben visszahelyezték a díszletet – folytatták.

Szerző

Tállai "trükkjét" másolta volna a fideszes polgármester, de az orrára koppintottak

Publikálás dátuma
2018.01.04. 10:51

Hogy is van az a latin mondás? Amit szabad Jupiternek...?  Akárhogyis, Bonyhád város fideszes polgármestere is a Molhoz fordult a városában tapasztalható magas üzemanyagárak miatt, ő azonban nem volt olyan szerencsés, mint Tállai András NAV-elnök, aki decemberben elérte a mezőkövesdi benzin-rezsicsökkentést – derül ki a város honlapjára feltöltött levelezésből, amit a Magyar Nemzet vett észre.

A történet leginkább hivatali visszaélésként értelmezhető, bár egy ilyen tartalmú feljelentést a mai magyar ügyészség alighanem lazán visszadobna – így fogalmazott lapunk megkeresésére Magyar György ügyvéd annak kapcsán, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal mezőkövesdi illetőségű elnöke, Tállai András maga büszkélkedett el még novemberben a Facebook-oldalán: „állampolgári megkeresésre” egyeztetéseket folytatott a Mol képviselőivel, így a helyi kúton az árak 11, illetve 5 forinttal csökkentek. Az ATV-nek Magyarország miniszterelnöke, első embere, a jogállam legfőbb őrzője úgy reagált a történtekre, hogy gratulált ügyeskedő emberének.

Megirigyelhette ezt, talán az ötletet, talán a kormányfői gratulációt Bonyhád fideszes polgármestere. Filóné Ferencz Ibolya még december 21-én írt levelet a Mol kiskereskedelmi ügyfélszolgálatának, arról érdeklődve: mért drágábbak városában a Mol-töltőállomások, mint a település 30 kilométeres körzetében. Az iratban Tállait - akinek ez ugyebár bejött - másolva, arra hivatkozott, hogy a közösségi oldalakon napi szinten téma az indokolatlanul drága üzemanyagár.

 Csakhogy: Quod licet Iovi, non licet bovi.

Mellélőtt a településvezető, talán nincs ehhez elég közel a tűzhöz. Az ünnepek ellenére ugyanis meglehetősen gyorsan, december 28-án már meg is született a válasz: udvariasan megköszönték az észrevételt, és továbbra is udvariasan  elutasították a kérést. 

Szerző