Cate Blanchett a Cannes-i zsűrielnök

Publikálás dátuma
2018.01.05. 06:47

A kétszeres Oscar-díjas Cate Blanchett vezeti a zsűrit a május 8. és 19. között zajló a 71. Cannes-i Filmfesztiválon. Az ausztrál színésznő az elmúlt években számos alkalommal látogatott el színésznőként, producerként a cannes-i fesztiválra: utoljára Todd Haynes Carol című művének főszereplőjeként szerepelt nemzetközi versenyprogramban. Blanchett szavai szerint – aki egyébként nagy megtiszteltetésnek tartja a zsűrizést – Cannes kulcsfontosságú szerepet játszik abban, abban, hogy összehozza a világot, hogy megünnepeljük a történetet, mely összekovácsolja a legkülönbözőbb embereket. Blanchett felkérése azért is fontos, mert a Weinstein-botrány után a nőkkel szembeni szexuális zaklatások és erőszak elleni kampány egyik arca lett, és csatlakozott a hétfőn elindított Az idő lejárt! (Time's Up!) kezdeményezéshez is, amely a munkahelyükön szexuális visszaélés áldozatául esett nőknek nyújt egyebek mellett jogi támogatást.

Szerző

Cseh Tamás nemesi előneve Bereményi legyen

Publikálás dátuma
2018.01.05. 06:46
Cseh Tamás - Bereményi Géza - A korszakalkotó páros
Egy héten át ünneplik majd Cseh Tamás születésnapját januárban különböző rendezvényeken, melyek közül a Get Closer produkció két koncertjén egy új Bereményi-szám is felhangzik az idén hét éve elhunyt énekes emlékére.

Január 22-én lenne 75 éves Cseh Tamás. Ennek apropóján látható a Get Closer sorozat keretében a Cseh Tamás 75 koncert az évfordulós születésnap előtti napon kétszer is, a MOMSportban. Az emlékkoncert fellépő művészei között szerepel Gryllus Dorka, Jordán Adél, Miczura Mónika, Ónodi Eszter, Tompos Kátya, Thuróczy Szabolcs, Szávai Viktória és Galkó Balázs is, valamint a Vodku fiai elnevezésű zenekar.

Get Closer
A Vodku fiai és barátaik Cseh Tamás, Bereményi Géza és Másik János dalait játsszák majd. Rajtuk kívül fellép Gryllus Dorka, Jordán Adél, Miczura Mónika, Ónodi Eszter, Szávai Viktória, Tompos Kátya, Adorjáni Bálint, Galkó Balázs, Simon Kornél és Thuróczy Szabolcs. Idén harmadik alkalommal lépnek fel, hogy Cseh Tamás születésnapja alkalmával felidézzék, ahogy fogalmaznak: "mind azt a sok jót és szépet, szomorút és néha sötétet, ami nélküle nem lenne. Hogy megünnepeljük az indiánságot, a Balatont, Budapestet, Apa kalapját, szegény Évát, Jánost, Gézát, Tamást."

Galkó Balázs színművész a színpadi kollégán kívül régi barátot is veszített Cseh Tamás személyében. "Sokszor gondolok rá magamban, rendszeresen dúdolgatom a dalait. Azt sem szabad elfelejteni, hogy Cseh Tamás nincs egyedül, ő mindig Bereményivel van együtt. Így jutott eszembe az is, hogy igazán megérdemelne egy nemesi előnevet, és így lehetne Bereményi-Cseh Tamás. Ez így jól csengő név lehetne, sőt, ha két ipszilonnal Bereményy-Cseh Tamásnak hívnánk, akkor már egy kis játékosság is lenne benne, jelezve, hogy nem úgy gondoltuk mi ezt."

Szávai Viktória arra a kérdésre felelt lapunknak, hogy milyen alkalmakkor szokott Cseh Tamást énekelni vagy hallgatni. "Otthoni molyolgatáskor, egyedül, amikor valamiben elmerülök, elmélázok, az apró - csendesebb - tevékenységeim közben szoktam a dalaihoz és a hangjához fordulni. Meglepően sokszor. A zsigereimig hatol két lemeze, a Fehér babák takarodója és az Antoine és Desiré."

Önálló estek a Katonában
Cseh Tamással kapcsolatban a lemezei mellett érdemes szót ejteni a nyolcvanas, kilencvenes évek sikeres színházi produkcióiról is. Hatalmas ismétlés-számmal futott a Katona József Színház műsorán Bereményi Géza szerzőtárssal a Jóslat (1984-től), a 100. éjszaka (1989-től), az Új dalok (1990-től), a Nyugati pályaudvar (1992-től), a Levél a nővéremnek II. (1994-től). Szerző- és előadó-társként Másik Jánossal a Válogatás régi és új dalokból (1995-től), a Telihold dalai (1996-ban). Csengey Dénes alkotótársként az 1986-os Mélyrepülésben vett részt.

Ónodi Eszter különbséget tesz aközött, hogy mikor hallott és mikor hallgatott először Cseh Tamást. Ahogy fogalmaz, a maguk idejében természetesen hallotta a fő nagy számokat a nyolcvanas években, de mivel még valószínűleg túl fiatal volt, így nem került bele a dalok bűvkörébe. Tavaly a Get Closer felkérés okán komolyabban odafigyelve, hosszú munkaórákat ráfordítva adta át magát igazán a számoknak. Bata István, a Vodku fiai zenekar tagja nem először lép fel Cseh Tamás számokkal, így adódik a kérdés, hogy vajon a közönség mire rezonál, mely számokat kéri inkább a visszatapsnál. Vajon a Jobbik részem vagy a Fáskertiné vezeti a népszerűségi listát? "A Fáskertiné mindegyik koncertünkön szerepel a műsorban. Általában előre eltervezzük a ráadás számot is, nem is szoktunk melléfogni vele." A koncerten felcsendül majd egy vadonatúj dal is, Bereményi Géza Cseh Tamás emlékére írta a szövegét.

Fényképregény pályázat
A Corvina Kiadó fényképregény-pályázatot hirdetett Bereményi Géza és Vető János közös műve, az Antoine és Desiré apropóján. A pályázó alkotóknak a Cseh Tamás – Bereményi Géza szerzőpáros valamely lemezéhez kell fényképregényt készíteniük. A világ bármely pontjáról bárki pályázhat, életkortól, nemtől függetlenül. A regény képei lehetnek színesek, fekete-fehérek, fekvők vagy állók, szövegesek vagy szövegtelenek. Terjedelmi korlát nincs. A zsűrit Bereményi Géza és Vető János alkotja, a fényképregényeket jpg formátumban a fenykepregeny@gmail.com e-mailcímre várják január 17-ig.

Nagy Népszava-körkép: sorozatok

Publikálás dátuma
2018.01.05. 06:45

Mit néztünk, hallgattunk, olvastunk 2017-ben? Szakértőket kértünk fel, hogy osszák meg velünk szakmai és személyes élményeiket, összegezzék az évet. Nyolcadik rész: sorozatok
Az év legjobb pilotja

Krigler Gábor, kreatív producer, HBO: Nem nagyon tudok olyat mondani, ami igazán komoly hatással lett volna rám. 2017-ben kezdtem érezni a sok száz bemutatott drámasorozat súlyát. Mivel óriási a választék, rengeteg a jó minőségű sorozat, nagy a fásultság is. Ha muszáj egyet megnevezni, akkor A szolgálólány meséje.

Mátyássy Áron, film- és tévé rendező: Ozark - Az egész sorozat nagyon tetszett, de már az első epizód rettenetesen behúzott. Magával ragadó a szenvtelenség, hogy miközben élet-halál forog kockán, a főhős mindvégig megmarad kicsit fáradt, pragmatikus hivatlanoknak. Fantasztikus casting, szuper rendezés.

Szalóky Bálint, forgalmazó, Mozinet: American Gods. A pilot az egyik legjobb Neil Gaiman-adaptációt vetíti előre: vizuálisan lenyűgöző és szokatlan fantasy, erősen feszegeti a tévés kereteket.

Varga Attila „Sixx”, újságíró-kritikus, index.hu: A Tabué. Zsigeri volt és gyönyörű, éreztem London bűzét, térdig gázoltam a szarban és belekben a piacon, és akkor megjelent Hardy abban a kalapban, kabátban, mordult egyet, és készen voltam. A faszinak olyan elementáris kisugárzása van, hogy mindent elvisz a hátán, ha ő lenne Berényi Miklós, a Barátok köztöt is nézném.

Winnie, blogger, sorozatjunkie.hu: Downward Dog. Sosem hittem volna, hogy egy beszélő kutyás sorozat zseniális lehet, de megérkezett az ellenpélda. Olyannyira elkapott, hogy másodjára is meg kellett néznem. Mi lenne, ha még kutyám is lenne?

Az év legnagyobb pozitív meglepetése

Krigler Gábor: A német minőségi ugrás előszele a drámasorozatok terén. Azért az átlag német sorozat még nyomasztóan rettenetes, de a 4 Blocks, a Babylon Berlin és legfőképpen a Dark már valami komoly minőségi robbanást vetít elő. Igaz, még kevésbé a történetmesélés, sokkal inkább a látvány, rendezés terén. Kérdés, ez mikor fog beérni.

Mátyássy Áron: Stranger Things 2. - Kicsit féltem, de a második évad talán még jobban is tetszett, mint az első. Már ismertem a játékszabályokat, tudtam mire számíthatok - és azt maradéktalanul meg is kaptam.

Szalóky Bálint: Twin Peaks - 3. évad. Nem az első klasszikus, amit újra felráztak, de az elmúlt évadokból az egyetlen, ahol ez indokolt is volt. Egyszerre idézi Lynch fénykorát, hű az eredetihez, és azzal a bizonyos 8. résszel felejthetetlen tévéklasszikust teremt.

Varga Attila: A Fear The Walking Dead és a Mindhunter. Az előbbi, mert kiderült, hogy egy alapvetően szar történetszálat egy színész is meg tud csinálni (Dayton Callie) és amikor az alkotók végre (két évad után) rájöttek, hogy nekik nem kell a The Walking Dead után menni, akkor az egész sorozat akkora tököket növesztett, hogy csak néztem. A harmadik évad második fele jobb volt, mint a TWD utóbbi 4 évada összesen. A Mindhunter meg azért, mert soha nem hittem volna, hogy lehet ennyire izgulni egy olyan sorozaton, amiben SEMMI nem történik. Nagyszerű színészek, jó a forgatókönyv, a hangulat és a főcím verhetetlen, Fincher sötét belsők és depressziós beállítások iránti vonzalma meg tök jól jött.

Winnie: Hogy a Netflix ennyi remek új sorozatot szállított a semmiből: Atypical, Mindhunter, Ozark, GLOW, American Vandal

Az év legfájdalmasabb kaszája

Krigler Gábor: Döntően a fenti indok miatt - súlyos túladagolás minőségi sorozatokból - már évek óta nem rendít meg egyetlen sorozat befejezése sem. Minden megszűnőre érkezik tizenöt másik, nincs idő a gyászra.

Mátyássy Áron: Gipsy - Naomi Watts miatt néztem bele, és vagy hat-hét epizódig bírtam, de annyira erőltetett volt már és szenvelgős, hogy feladtam. Pedig nagyon jó szereposztás volt, Billy Crudup és Sophie Cookson is izgalmas karakterek voltak, de az nem derült ki, hogy miért érdekes ez a történet.

Szalóky Bálint: The Knick: az egyik legizgalmasabb dolog volt a teljes Soderbergh-életműből, az eredetileg tervezett 6 évadból pedig mindössze 2 valósult meg. Sovány vigasz, hogy a 3. évad új szereplőkkel és új korszakban ment volna tovább, azaz a megkezdett történetszál de lezártnak tekinthető.

Varga Attila: A Walking Deadet engedtem el, mert reménykedtem, hogy visszajön az az érzés, ami az első három évadban volt, de amint az AMC rájött, hogy ennél jobb pénzcsinálója egy ideig nem lesz, a történetírás másodlagos lett. Amint egy sorozat elkezdi a rajongók igényeinek megfelelően alakítani a történeteit, engem nem érdekel többé. Sajnálom, persze, de maradok a képregénynél.

Winnie: Mindig azok a legfájdalmasabbak, amiket az ember az egyik évben még imád, utána viszont hirtelen a középszer köszönt rá. A The Last Ship vagy a Life in Pieces ilyen volt.

Pénzcsinálás a sztori rovására - A The Walking Dead az AMC sikere Forrás: AMC

Pénzcsinálás a sztori rovására - A The Walking Dead az AMC sikere Forrás: AMC

A sorozat, amelyet már rég be kellett volna fejezni

Krigler Gábor: Igen kevés, ami valóban érdekes tud maradni három évad után. Négy felett szerintem szinte mindet le kéne zárni. Azért a Homeland hetedik évadát végignézem, ahogy azt is halvány szakmai érdeklődéssel várom, mit tudnak még kihozni a The Affair-ből az előző évados mélyrepülés után.

Mátyássy Áron: Nem tudok ilyet. Egyedül a 24-ből néztem végig az összes évadot - és azt már be is fejezték. Mármint a klasszikusat. És az is már talán kicsit túl volt tolva. A 7. évad még zseniális volt, aztán kicsit mechanikus lett.

Szalóky Bálint: The Walking Dead. Már a fénykorában is ingadozó színvonalú volt, mára minden ötletesség elveszett belőle: ugyanazok a panelek ismétlődnek a legócskább szappanoperákat idéző színészi alakításokkal. És mostanra már a zombik sem adnak semmi pluszt.

Varga Attila: Ha valaki szeret valamit akkor nézze, aki meg nem, az ne nézze. Attól, hogy nekem a TWD rossz lett, más még szeretheti, és 52 millió néző így van vele. De ha egyet mindenképpen mondani kell, akkor az NCIS-sorozatok. Ha ez egyszer bekövetkezik, az amerikai nyugdíjasok felgyújtják a CBS székházát.

Winnie: Nyilván nincs értelme olyanokat mondanom, mint a The Walking Dead vagy a The Big Bang Theory, hiszen ezek a legnézettebbek (de már rég lefelé ívelnek), ám egy olyan sorozatnak, mint a The Blacklist, már rég nem lenne helye a képernyőn.

Big little lies - Hatalmas kis hazugságok

Big little lies - Hatalmas kis hazugságok

Discovery vagy The Orville?

Krigler Gábor: A Star Treket még annak idején talán a Super Channelen láttam, ha jól emlékszem, '91-ben, azóta egy percet sem.

Mátyássy Áron: Big Little Lies. Az a felderítő/kutató munka, amit az emberi kapcsolatok és a hétköznapi tabuk területén végigvitt ez a sorozat, számomra lebilincselőbb, mint az űr meghódításának izgalma. Persze belenéztem a Start Trek Discoverybe, nagyon komoly lendülete volt annak is. Remek sci-fi.

Szalóky Bálint: Egyik sem.

Varga Attila: A Star Trek Discoveryről azt hittem, el lesz kenve, és naiv kis szappant csinálnak belőle, mint az eredeti sorozat vagy az Új generáció volt, erre itt egy kőkemény, látványos, jól felépített, jó karakterekre alapozott dráma. Két rész alatt függő lettem. Nem izgat, hogy "a Klingonoknak nem így kellene kinézniük" vagy, hogy mennyire megy szembe a kánonnal a sorozat.

Winnie: Egyértelmű, hogy Discovery. Bármennyire is retró vagy hommage a The Orville, antitálentum főszereplővel semmi értelme lejárt szavatosságú sztorikat készíteni.