Nem a magyarok lakóhajóznak majd

Publikálás dátuma
2018.01.05. 06:04
NYUGATI MODELL - Franciaországban és Írországban régi hagyomány a csatornahajózás FOTÓ: ALIZEE PALOMBA/ONLY FRANCE

Elsősorban nem a magyar, hanem inkább a külföldi utazóközönséget célozza meg a kormány "nyaralóhajó" programja: a Tiszán Kiskörétől Vásárosnaményig, a Bodrogon pedig Tokajtól a szlovák határig közlekednek majd azok a lakóhajók, amelyeket a MAHART Magyar Hajózási Zrt. egyelőre kísérleti jelleggel üzemeltet ezeken a szakaszokon. A kormány 4,6 milliárd forintot szán a programra, ebből 1,6 milliárdért húsz hajót vásárolnak, kijelölik a vízi utakat és tizenöt kisebb kikötőt építenek vagy bővítik a már meglévőket.

Révész Máriusz a kerékpározás és aktív kikapcsolódás fejlesztésével megbízott kormánybiztos egy tokaji sajtótájékoztatón arról beszélt: Franciaországban és Angliában komoly hagyományai vannak az úgynevezett csatornahajó-turizmusnak. Úgy fedeznek fel egy-egy part-menti vidéket az emberek, hogy itt-ott kikötnek, megállnak, megnézik a nevezetességeket, bevásárolnak a helyi termékekből, bemennek egy ottani étterembe, s este megalszanak a kibérelt hajón, a kikötőben megtankolhatnak, vizet vételezhetnek. Van, aki napokat tölt el egy-egy izgalmasabb térségben, mások minél több érdekességet szeretnének felfedezni, ezért szorosabb az útitervük. A kormánybiztos szerint a Tisza-tó, Sárospatak, Tokaj, Szerencs kellő látnivalót, míg az itteni kerékpárurak további túrázási lehetőségeket jelentenek.

15 méternél nem hosszabb, 4-12 személyes, legfeljebb 8 kilométer per órával haladó, jogosítvány nélkül is vezethető hajók közlekednek majd. Az előzetes felmérések szerint ezek nem zavarják meg a tiszai vízi-közlekedést, és nem okoznak gondot a kajakozóknak, kenusoknak, horgászoknak sem. Az előzetes számítások alapján a két folyón mintegy 150-200 nyaralóhajó üzemelhet majd.

Sárospatakon megkérdeztünk több helybélit, vajon milyen idegenforgalmi fellendülést remélnek a nyaralóhajók idetelepítéséről. Megtudtuk: a Bodrog itteni szakászán egy, legfeljebb két kisebb jacht közlekedik rendszeresen, helyi vállalkozóké, akik inkább nyáron, sportolásra használják a vízi járműveket. Akadt, aki szerint a tokaji borvidék profitálhat majd az ideérkező külföldiekből. A legtöbben azt mondták: a magyar családok közül kevesen akarnak majd lakóhajóval közlekedni a hazai vizeken, akinek tetszik ez a nyaralási forma, az most is inkább a francia vagy írországi csatornákat választja. Ám abban majdnem mindenki egyetértett, hogy a térségnek használ majd, hogy a turizmus egy új színfoltja jelenik meg az eddig kevésbé kihasznált hazai folyókon.

(Lásd még: A hajózás lesz az új foci)

Szerző

Handó döntött - Korszakváltás miatt alkalmatlan

Publikálás dátuma
2018.01.05. 06:03

"Nagyon szívesen kitölteném a következő hat évet a Fővárosi Törvényszék elnökeként, és vinném tovább azt a programot, amelyet elkezdtem. Sem fáradt, sem kiégett nem vagyok, fiatalos lendülettel dolgozom. A kinevezőtől (az OBH elnökétől) függ a további sorsom." Alig több mint egy hónapja nyilatkozta ezt a Magyar Nemzetnek Fazekas Sándor. Ám a Fővárosi Törvényszék eddigi elnöke csalódott lehet, hiszen hiába pályázott egyedüliként eddigi pozíciójára, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a pályázatot eredménytelennek nyilvánította. Handó Tünde döntését a HVG írta meg először, majd tegnap néhány óra múlva a bírósági portálra is felkerült, az OBH-elnök indoklásával együtt.

Handó szerint "a 21. század kihívásainak való megfelelés korszakváltást követel az ország legnagyobb bíróságának vezetésében". Az indoklás szerint a Fővárosi Törvényszéken összpontosul a legtöbb ügy az országban, de itt áll rendelkezésre a legtöbb erőforrás is, s hogy a törvényszéki elnök az erőforrásokkal megfelelően gazdálkodjon, hatékony módszerek kialakítására van szükség. "Az elmúlt hat évben a Fővárosi Törvényszék elnöke nem alakított ki ilyen módszereket. Így a törvényszék nem tudott súlya szerint hozzájárulni a bírósági szervezet egészének magasabb színvonalú működéséhez, sem pedig a harmadik hatalmi ág társadalmi megbecsülésének növeléséhez." - írta Handó. Szájer József fideszes politikus felesége szerint a törvényszék problémáinak "2012-től megkezdett felszámolása alapvetően a törvényhozás, a kormányzat és a bírósági központi igazgatás támogatásának az eredménye".

Vagyis Handó a kétharmados törvénygyárnak és a saját, illetve az OBH sikerének nevezte a törvényszék eredményeit. Az OBH támogatására még példát is hozott: "az OBH intézkedéseinek köszönhetően – korábban soha nem látott számú bíró és igazságügyi alkalmazott dolgozhat a központi régió bíróságain". Az "új eljárási törvények, a digitális bíróság, a bírói kar munkafeltételekkel kapcsolatos elvárásai, valamint a jogkereső ügyfelek igényeinek színvonalas kiszolgálása olyan fokozódó kihívásokat jelentenek" Handó szerint, amelyeknek Fazekas nem felel meg, ezért a pályázatot eredménytelennek nyilvánította. Ilyenkor az OBH-elnök új pályázatot ír ki a posztra.

A bírósági portálon szintén nyilvánosságra hozott, Fazekas pályázat január 2-i elbírálási meghallgatásának jegyzőkönyve nem igazolja vissza, hogy Handó elégedetlen lett volna az eddigi elnökkel. "(...) mit érez, mi a pályázatának legerősebb része vagy pontja?" - ezzel kezdte Handó a meghallgatást, majd kitért a hat évvel korábbi "krízispontokra", amelyeket Fazekasnak kellett megoldania. Miután itt is a törvényhozás, a kormány és saját (az OBH) sikereire hivatkozott, Handó tovább firtatta, hogy Fazekas törvényszéki elnökként milyen problémákat oldott meg. Végül szóba került a bírósági igazgatás (OBH) kritikája is.

Hiába támogatta Fazekast az összbírói tanács 75,5 százaléka, hatéves megbízatása január 4-én, tegnap lejárt. Ám a törvényszék nem marad elnök nélkül, Fazekas általános elnökhelyettese, Rosnerné Romenda Zsuzsanna teljes jogkörben viszi viszi tovább az ügyeket.

Szerző

V18 - Indul a technikai gépezet

Publikálás dátuma
2018.01.05. 06:02
FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Jövő héten már az ellenzéki pártok vezetőivel tárgyal a most alakult Válasszunk! 2018 (V18) csoport vezetője. Balázs Péter optimista. Az elemző kevésbé.

– A politikai belépő után most jön a technikai gépezet elindítása – így vázolta a Népszavának Balázs Péter volt külügyminiszter a V18 terveit. Mint megírtuk: a tizenegy volt kormánytag által alapított csoport nem tart kapcsolatot egyetlen párttal sem, nem támogatja egyiket sem, konkurencia sem akar lenni, tagjainak egyetlen célja van: elérni, hogy a választók menjenek el szavazni 2018-ban.

A volt külügyminiszter szerint sikerült erősen kezdeniük, amiben közrejátszott, hogy viszonylagos csöndben törtek be a közhangulatba. Arra a kérdésünkre, hogy hogyan tervezik az üzenetük eljuttatását a választókhoz, Balázs Péter azt mondta: elsősorban a világhálóra és a közösségi oldalakra támaszkodnak. Ezeken kívül több hálózatra is számítanak, a volt külügyminiszter példaként az Andrássy-kört, a Szalay-kört és az Eötvös Károly Intézetet említette.

A csoportban egyelőre tizenegyen vannak – Andor László, Balázs Péter, Bárándy Péter, Bod Péter Ákos, Göncz Kinga, Holoda Attila, Lévai Katalin, Mellár Tamás, Pusztai Erzsébet, Raskó György és Székely Tamás – de nyitottak a további csatlakozók előtt is. – Örömmel látom, hogy sokan jelentkeznek. Nálam főképp szakértők, nemcsak Budapestről, hanem Brüsszelből is – mondta Balázs Péter, hozzátéve: a hazai demokratikus pártokkal is folyamatosan kapcsolatban vannak. A V18 vezetője a jövő hét elején több pártelnökkel is találkozik, és azt fogja hangsúlyozni, hogy nem tőlük veszik el a terepet, hanem csak segíteni szeretnének.

– Annak, hogy Balázs Péter, Bod Péter Ákos, vagy Mellár Tamás megjelenik, és azt mondják a választópolgároknak, hogy menjenek el szavazni, nincs különösebb mobilizációs jellege – vélekedett lapunknak Böcskei Balázs a V18 céljáról. A politikai elemző ugyanis úgy látja, hogy ha az ellenzéki pártok nem tudják a kormányváltó hangulattal, az elégedetlenséggel mobilizálni a választókat, akkor a szakmai-értelmiségi közbeszéden kívül gyakorlatilag ismeretlen szereplők felszólításától sem fognak többen az urnákhoz járulni.

A V18 nem egy új párt, és nem árnyékkormány, de Balázs Péter szerint többen is hajlandóak lennének Karácsony Gergely árnyékkormányában szerepet vállalni.

– Értelmiségi túlmozgás – kommentálta az ötletet Böcskei, aki szerint ennek szintén aligha lehet mobilizációs jellege. Arra a kérdésünkre, hogy mi lehet a V18 jövője, a politikai elemző azt mondta: a nyilvánosság és a politikai helyzet megváltozása miatt már elmúlt az az időszak, amikor az ilyen típusú szerveződéseknek önmagukban relevanciájuk lehetne.

– Valószínűleg hetek múlva is ott fognak tartani, hogy valamelyik tag egy interjúban elmondja a most megfogalmazott gondolataikat – vélekedett Böcskei Balázs.

Szerző