Előfizetés

Római-parti mobilgát - Vissza a startvonalra

Hargitai Miklós
Publikálás dátuma
2018.01.08. 06:07
Pályázat nélkül nem megy. FOTÓ: NÉMETH ANDRÁS PÉTER

Érvénytelennek találta a Római-parti mobilgát tervezési munkálatainak közbeszerzés nélküli odaítélését a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB). A testület nem csupán 2,5 millió forintos bírság kivetésével reagált a tender-trükkre – ahogyan azt a Tarlós-féle városvezetés előzetesen feltételezte –, hanem a tőle telhető legsúlyosabb lépéssel is: pert indít a tervezési szerződés érvénytelenítése érdekében, amivel voltaképpen visszaküldi a startvonalra az egész tervezési-engedélyezési folyamatot.

Ahogyan arról lapunkban korábban már beszámoltunk róla, a főváros vezetése rendre úgy hoz tízmilliárdos költségvonzatú döntéseket a mobilgátról, hogy a beruházásnak sem nyomvonala, sem engedélyezési terve nincs. A tervek hiánya évek óta akut probléma, a tendereztetés megkerülését mégis az időhiánnyal indokolták. A tervek elkészítését az önkormányzat a Fővárosi Csatornázási Művekre (FCSM) bízta (mondván, hogy a csatornázási cég a főváros többségi tulajdonában áll, vagyis a megbízásához nem kell közbeszerzés), az FCSM pedig szintén pályázat nélkül vonta be alvállalkozóként a Tér-Team Kft.-t.

Az EU-s szabályokat és a magyar adófizetők érdekeit is sértő eljárás miatt Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője szeptemberben a Közbeszerzési Hatósághoz fordult, a hatóság pedig jogorvoslati eljárást kezdeményezett a Közbeszerzési Döntőbizottságnál (KDB), amiről értesítette is Jávort. A politikus már akkor előrevetítette, hogy új közbeszerzés kiírására és a tervek újbóli elkészítésére lesz szükség, amit Tarlós István főpolgármester láthatóan nem vett komolyan.

Tarlós a Magyar Időknek azt nyilatkozta: nem fenyeget semmilyen újratervezés, legfeljebb bírság, és „Jávor Benedek, aki Brüsszelből tesz közzé téves ténymegállapításokat a Facebookon, jobban tenné, ha előtte legalább érdeklődne nálam, a városházán vagy az FCSM-nél”. A tények ugyanakkor nem Tarlós, hanem Jávor álláspontját igazolták. A közbeszerzési hatóság honlapján olvasható döntés szerint „a Döntőbizottság jelen határozatában jogsértést állapított meg, melyre tekintettel pert indít a szerződés érvénytelenségének kimondása és az érvénytelenség jogkövetkezményeinek alkalmazása iránt".

Jávor Benedek lapunknak megerősítette: mivel a főváros és a kormány uniós forrásból szeretné megépíteni a mobilgátat, kénytelenek betartani az EU-s szabályokat. Az EP-képviselő a Facebookon az ügyről azt írta: „a KDB mostani határozata egyfelől bizonyítja, hogy Tarlósék a törvénytelenségtől sem riadnak vissza, csak hogy néhány befektető érdekeit kiszolgálják, másfelől az is látszik, hogy ezt olyan otromba módon csinálják, hogy az még a magyar hatósági környezetben sem megy”.

Újabb diákverés Hetesen

Vas András
Publikálás dátuma
2018.01.08. 06:05
Az iskola gyerekverő tornatanára felfüggesztettet kapott és másfél évig nem taníthat. FOTÓ: Népszava
Az őszi után újabb diákverési botrányra derült fény a somogyi Hetes iskolájában.

Úgy tűnik, a hetesi iskolában egy bírósági ítélet és egy ügyészségi elmarasztalás sem elegendő, hogy megszűnjön a gyerekek fizikai bántalmazása. Mint arról a Népszava többször is írt: tavaly novemberben a kaposvári járásbíróság jogerősen egy év öt hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a somogyi falu Somssich Imre iskolájának napközis tanítóját, emellett 18 hónapra eltiltották a pedagógusi hivatástól a helyettesítő tornatanárként is dolgozó férfit többrendbeli bántalmazás és védekezésre képtelen személy elleni könnyű testi sértés miatt. A tanító éveken át ütötte-verte a rá bízott diákokat. Az eset kapcsán az is kiderült, az iskola igazgatójának is akadt gyermekbántalmazási ügye, emiatt az ügyészség megrovásban részesítette az intézményvezetőt, aki ráadásul megpróbálta eltusolni a diákokat verő kollégája ügyét annak ellenére, hogy több pedagógus folyamatosan jelentette neki az eseteket.

Végül az Emberi Erőforrások Minisztériumához és a rendőrséghez érkezett névtelen feljelentés miatt került a nyilvánosság elé a hetesi eset, amiből azonban nem mindenki okult. Lapunk információi szerint ugyanis az igazgatónak ismét eljárt a keze: helyettesítőként tartott órát a hatodik osztályban, s amikor az egyik gyerek nem fogadott szót, egy könyvvel fejbe vágta, majd a szekrénynek lökte. Úgy tudjuk, a diákot szülei először át akarták íratni egy másik intézménybe, végül azonban megbeszélték az esetet az igazgatóval, s a feljelentéstől is elálltak. Az újabb ügyet azonban már nem sikerült a szőnyeg alá söpörni, a hír eljutott a Klebelsberg Központ (KK) kaposvári tankerületéhez is, s a fenntartó vizsgálatot indított, ennek eredményéről azonban nincs hivatalos információnk. Úgy tudjuk, az intézményvezető tagadta az esetet, az osztályban tanuló gyerekek viszont megerősítették diáktársuk bántalmazását. Tankerületi intézményvezetői körökből úgy értesültünk, a KK most választás elé állította a hetesi igazgatót: vagy saját maga kezdeményezi a felmondását, vagy rendőrségi feljelentést tesznek.

Az igazgató mandátuma amúgy a tanév végén lejárna, s a jogszabály szerint megfelelő támogatás esetén elvileg pályázat nélkül meghosszabbítható lenne a beosztásban. Információink szerint a tantestületen belül szűken ugyan, de megkapta a kétharmados támogatást az újrázásra. A gyerekbántalmazási ügyet kirobbantó pedagógust ezzel szemben a hetesi képviselő-testület egyik tagja a falu elhagyására szólította fel, mivel szerinte szégyent hozott a településre. Úgy tudjuk, a tanár munkahely-váltását a KK is támogatja.

Visszaélni lehet, beszélni nem
Éveken át otthonában használta az Egri Szakképzési Centrum pályázaton elnyert értékes berendezéseit az egyik tagiskola tanára - tudta meg a Magyar Nemzet.
A műszaki cikkek között volt hűtő, mosógép, porszívó és fényképezőgép. Amikor iskolájában keresni kezdték az eszközöket, visszaszállította azokat, majd hónapokkal később a Centrum vezetője egy másik szakképző iskolásba helyezte, ahol hamarosan 200 ezer forintos jutalmat kapott. Régi iskolájában a visszaélés után ez végképp kiverte a biztosítékot, mert egykori tanártársai egy fillér jutalmat sem kaptak.
Közben az RTL Klub megtudta, hogy a nemzetgazdasági tárca alá tartozó Nemzeti Szakképzési Hivatal körlevélben tiltotta meg az iskoláknak, hogy nyilatkozzanak a sajtónak.

Államtitkára védi Kósát

Sarkadi Nagy Márton
Publikálás dátuma
2018.01.08. 06:04

Úgy állt ki Horváth a miniszter édesanyja mellett munkatársán keresztül, hogy éppen csak a főnökéről nem tett említést.

"Van társadalmi funkcióm is (...) nem szerencsés, ha összekeverik a politikát meg a normális gazdálkodást, illetve az embernek a civil szféráját, és ezt önök már nem először teszik meg" - mondta nekünk telefonban Horváth István, a Kósa Lajos vezetése alatt álló megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli minisztérium államtitkára. A korábbi szekszárdi polgármester - úgy tűnik - a politika és a civil szféra sajátos koktéljának kevergetésétől maga sem tartózkodik. Az államtitkárt ugyanis éppen ezért kerestük: miért nem jelezte politikai beosztását abban a sajtóközleményben, amiben a minisztériumi főnöke családját védte meg.

Az elmúlt hetekben többször írtunk a Kósa Lajos édesanyja érdekeltségébe tartozó Méker Kft.-ről. Ez a cég a közelmúltban ismeretlen forrásból szerzett meg egy mátészalkai sertéstelepet, azóta pedig 123 millió forintot nyert egy állami pályázaton a disznógyár korszerűsítésére. Amikor a minisztert ezzel kapcsolatban kerestük, pontosan azt a választ kaptuk, mint amikor szintén nemrégiben a felesége által hatmillió forintért megvett, ugyanakkor 140 millió forintos eszközállományú másik vállalkozás után érdeklődtünk. Eszerint "nem közszereplő magánemberek magán ügyleteiről" Kósa nem szeretne nyilatkozni - most úgy tűnik, a beosztottja e tekintetben kevésbé finnyás.

A sertéstelep témájában múlt szombaton Gurmai Zita szocialista politikus tartott sajátos sajtótájékoztatót a sertéstelep előtt. A médiaeseményről rövid hírt közlő - amúgy MSZP-közeli - Pesti Bulvár online híroldal ezután kapott e-mailben sajtóközleményt Horváth István szignójával. A közlemény szerint a Kósa anyuka érdekeltségébe tartozó "telep elé szervezett 'demonstráció' csak ürügy", mert Gurmai valójában "megtámadta a sertéstenyésztőket", illetve a Magyarországon sertéstenyésztésből élő sokezer családot "fenyegeti most Gurmai Zitán keresztül a szocialista párt."

A közleményt Horváth a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének elnökeként (MSTSZ) írta alá, és egyébként sem utalt arra, hogy amúgy Kósa Lajosnak hívják a főnökét. Amikor rákérdeztünk, hogy miképpen sikerült éppen ezt az információt kifelejtenie, az államtitkár azt mondta: "a kettő nincs összefüggésben". Az államtitkár észrevétele azért is érdekes, mert a sajtóközleményt a Pesti Bulvár annak a férfinak a címéről kapta, aki a miniszter közvetlen kommunikációs munkatársa. Korábban mi is N. Martinhoz - aki nem közszereplő, és ezért nem írjuk ki a teljes nevét - fordultunk, amikor Kósától kérdeztünk. Horváth ezt azzal magyarázta, hogy nem talált jobb megoldást, mert "éppen munkában volt", amikor felháborodott Gurmain és nekiállt sajtóközleményt fogalmazni.

Hogy egészen pontosan milyen munkában volt Horváth, amikor szigorúan sertésszövetségi vezetőként bevédte a Kósa családot, az nem derült ki pontosan. A férfi annyit mondott, "szombaton nem a minisztériumban vagyok, sőt ráadásul szabadságon is vagyok, hanem magánember (...) , mint gazdálkodó és sertéstartó, van társadalmi funkcióm is, abban is tevékenykedem". A közleményt aláíró mangalicaszövetségi elnök Tóth Péter sem szerette volna kérdésünkre elárulni, hogy pontosan hol és milyen körülmények között írták a szöveget.

N. Martin, akit szintén telefonon értünk el, viszont közvetlen kapcsolatba hozta Kósával a saját szerepét az esetben. "Én a miniszter alatt dolgozom és az államtitkár úr is hozzám tartozik" - így N.

Egyébként az MSTSZ iparági szervezetként nem független az államtól, 2015 óta ugyanis a Földművelésügyi Minisztérium felhatalmazása alapján ők végzik az állatjóléti támogatásra jogosító disznók nyilvántartását. Horváth disznóügyi ténykedésének ráadásul amúgy is van némi köze a kormányzathoz, ugyanis korábban a kormányzati sertésprogram miniszteri megbízottjaként működött.