Előfizetés

Vánszorogva csökken az államadósság

Publikálás dátuma
2018.01.08. 06:26

Adós maradt a pénteken esedékessé vált válasszal a Nemzetgazdasági Minisztérium az Együtt írásbeli kérdésére, amelyben azt firtatták: mikor jelenti be a kormány a Széll Kálmán Terv bukását? A parlament honlapján közzétett felvetés nem alap nélküli, mert a 2011-ben nyilvánosságra hozott, majd Brüsszel ellenállása miatt módosított terv szerint már 50 százalék körül kellene lennie az adósságszintnek, de az időközben beadott konvergenciaprogramokban ígért csökkenést se hozta a kormány. Az adósság elleni küzdelem tehát még a kormány számai szerint is elbukott, s így ezermilliárdok „eltűnéséről” kellene számot adnia – állapította meg közleményében az Együtt.

Ungár Péter, az LMP országos elnökségi tagja tegnapi tájékoztatóján azt emelte ki, hogy a paksi bővítéshez felvett orosz devizahitel és az Eurostat előírása szerint az államháztartáson belül elszámolandó Eximbank-adósság is rontja a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított államadósság-rátát, amely ezzel a két tétellel eléri a 80 százalékot közelítő 2009-es szintet.

Kamatemelés réme a hitelpiacon

A devizahitelek drámájához mérhető zavarokat okoznának a gyorsan emelkedő hitelkamatok – hívják fel mind többen a figyelmet az egyre kedveltebbé váló 15-25 éves futamidejű, változó kamatozású jelzálog alapú hitelek veszélyeire. A Magyar Nemzeti Bank múlt év végi stabilitási jelentése szerint az új lakáshitelek 51 százaléka, és a teljes lakáshitel-állomány mintegy 63 százaléka már változó kamatozású. A jegybank is elismeri, hogy a változó kamatozású lakáshitelek becsapósak, mert a valós kockázatok most láthatatlanok. A Portfolio számítása szerint, ha egy átlagosnak mondható 5 százalékos lakáshitel kamata duplájára nőne, 5-25 éves futamidőket figyelembe véve 25-55 százalékkal emelkedne a havi törlesztőrészlet, de egy százalék is 5-10 százalékkal magasabb részletet hozna.

Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke levélben fordult Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez és Matolcsy György jegybankelnökhöz, hogy haladéktalanul lakossági szemléletformáló kampány indítsanak a fenntartható eladósodás formáiról, valamint szorosabban ellenőrizzék a pénzintézetek árazási gyakorlatát.

Kapcsolódó
MNB - Csak óvatosan a karácsonyi hitellel

Könnyítés a bankkártyásoknak

Publikálás dátuma
2018.01.08. 06:22
A kép illusztráció. FOTÓ: Népszava

Az eddigi 45 ezer forintról 15 ezer forintra mérséklődik az az összeg amit a bankkártya-tulajdonosnak kell állnia abból, amit az elvesztett, ellopott plasztikkal annak letiltásáig költöttek – többek között ezt is tartalmazzák  az e hét végén életbe lépő, igaz már tavaly ősszel bejelentett új pénzforgalmi szabályok. Szombattól a bankkártya ellopását, eltűnését bármikor díj-, költség- vagy egyéb fizetési kötelezettségtől mentesen lehet bejelenteni – a letiltási díj viszont marad, sőt azenpenzem.hu szakportál értesülése szerint néhány banknál még emelkedik is. Alacsonyabb lesz a kártyapótlás díja, a bankok legfeljebb a pótlással összefüggésben ténylegesen felmerülő költséget számíthatják fel. Módosulnak az ügyfél-hitelesítés, valamint a kártyaszámláról történő zárolás szabályai is. Az elmúlt két évben a károk majdnem 12 százalékát, 200 millió forintot a kártyabirtokosok viselték.