Előfizetés

Nem kegyelmez az ÁSZ a Jobbiknak

Publikálás dátuma
2018.01.08. 15:03
Fotó: Tóth Gergő
Nyilvánosságra hozta az Állami Számvevőszék a Jobbik gazdálkodásáról szóló végleges jelentését. A pártnak elvileg 15 napon belül százmilliókat kell befizetnie.

A számvevőszék nem tartotta megalapozottnak a Jobbik észrevételeit, és végleges jelentésében is azt állítja, hogy Vona Gábor pártja több mint 330 millió forint értékben tiltott támogatást (jogi személyektől származó nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást) fogadott el.

Fellebbezési lehetőség nincs. A Jobbiknak elméletileg 15 napon belül be kell fizetnie ezt az összeget, és ugyanennyivel csökken a pártnak járó állami támogatás is. A Jobbik vesztesége tehát összesen több mint 660 millió forint, amit egyelőre csak részben képes pótolni a közelmúltban indított adománygyűjtés.

Az ÁSZ jelentése itt olvasható: 

A Jobbik a kezdetektől tiltakozik az ÁSZ eljárása ellen, és más ellenzéki pártok részvételével tüntetést is szervezett. A Jobbik frakcióvezetője kora délután rendkívüli sajtótájékoztatót tartott. Volner János kijelentette: teljesen törvénytelen az ÁSZ döntése, Orbán Viktor miniszterelnök szerinte el akarja lehetetleníteni az "egyedüli kormányváltó erőt". A Jobbik újult erővel folytatja az adománygyűjtést, hogy el tudjon indulni a 2018-as parlamenti választásokon - jelezte Volner.

A DK nem fizeti be a 16 milliós ÁSZ-bírságot

A Demokratikus Koalíció (DK) nem fizeti be azt a 16 millió forintos bírságot, amit az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tiltott párfinanszírozás miatt vetett ki rájuk - közölte a DK ügyvezető alelnöke.

Molnár Csaba hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy az ÁSZ szerint a piaci ár alatt bérlik az irodáikat, de a hozzájuk eljuttatott határozatból még az sem derül ki, hogy pontosan melyik irodákról van szó.

A kampányfőnök úgy fogalmazott: az Állami Számvevőszék 2017 végére bebizonyította, hogy a Fidesz politikai megrendelésére dolgozik, mert egymás után bünteti milliókra az ellenzéki pártokat. A választás előtt néhány hónappal el akarják venni az ellenzéknek járó állami támogatás egy jelentős részét - értékelt.

A DK levelet írt a számvevőszéknek, jelezve, hogy törvénytelennek tartja a bírságot, ezért "tőlünk egyetlen egy fityinget nem fognak látni" - mondta Molnár Csaba, hozzátéve, uniós intézményekhez is fordulnak az ügyben. Kilátásba helyezte, hogy egy esetleges kormányváltás után bíróság elé állítják az Állami Számvevőszék elnökét, Domokos Lászlót és "társait".

A DK azt szeretné, ha az Együtt-tet is be lehetne vonni az ellenzéki együttműködésbe, erről hétfőn is tárgyalni fognak - reagált arra a felvetésre, hogy az MSZP Bangóné Borbély Ildikót akarja indítani abban a csepeli körzetben, ahol négy éve az Együtt politikusa, Szabó Szabolcs nyert.

Az MSZP és a DK között egyértelmű megállapodás született arról, hogy a korábbi győzteseket újra elindítják egyéni körzetükben. A megállapodás során a DK azt is képviselte, hogy Szabó Szabolcs és a függetlenként a parlamentbe kerülő Kész Zoltán is induljon újra, és "ebben nem volt vita a felek között" - emelte ki az alelnök.

Azt is megjegyezte: ha Szabó Szabolcs korábban győzni tudott Csepelen, akkor a logika is azt diktálja, hogy ő induljon újra.
Molnár Csaba összegzésként azt mondta, bízik benne, hogy a szocialisták megértik, nem lehet olyan konstrukciót létrehozni, amelyben a fideszes Németh Szilárd megszerzi azt a mandátumot, amelyet 2014-ben "közösen" elvettek tőle.

Megszakította útját egy Emirates gép Budapesten

Publikálás dátuma
2018.01.08. 14:04
Shutterstock illusztráció.
Budapesten szakította meg útját az Emirates Dubajból Bostonba közlekedő járata. Az AIRportal.hu információi szerint erre utasrosszullét miatt volt szükség. 

A repülőgép hétfőn fél 12 után néhány perccel szállt le a budapesti repülőtéren. 

A 777-es Boeing ezt követően begurult a számára kijelölt állóhelyre, ahol az AMS Repülőtéri Egészségügyi Szolgálat munkatársai az OMSZ helyszínre riasztott mentőegységével közösen megkezdték a rosszul lett utasok ellátását.