Újra felütötte fejét a sertéspestis

Publikálás dátuma
2018.01.08. 15:54
Nem bírnak velük (Képünk Illusztráció: Philippe Clément/BELGA)
Újra terjed az afrikai sertéspestis a kelet-morvaországi Zlín régióban. A cseh hatóságok további szigorú intézkedéseket helyeztek kilátásba - írja az agrarszektor.hu.

A helyi lakosság az utóbbi napokban legalább hét vaddisznótetemet talált azon a területen kívül, amelyet tavaly nyáron elektromos kerítéssel vettek körül. A zárt terület mintegy 40 négyzetkilométer nagyságú és tucatnyi települést foglal magába. Az állatok feltehetően a járványnak estek áldozatul.

Az állami állategészségügyi felügyelőség elnöke szerint haladéktalanul újabb védelmi intézkedéseket hoznak, hogy megakadályozzák a járvány továbbterjedését. Így egyebek között napokon belül elrendelik a Zlíni régió lakosság által tenyésztett sertéseinek összeírását, esetleg a levágásukat, valamint a lakossági sertéstartás ideiglenes megszüntetését. A hatóságok újra vadászokat küldenek a régióba, hogy az elkóborolt vaddisznókat kilőjék. 

A lezárt terület településein a háztáji tenyésztésben lévő sertések levágását már novemberben elrendelték. Most ezt az intézkedést más településekre is kiterjesztik, kivéve a tenyésztési törvény alapján működő sertéstelepeket. 

A védelmi intézkedésekre eddig mintegy 50 millió koronát (580 millió forint) költött az állam. A zárt területen eddig 567 vaddisznót lőttek ki, közülük 15-nél állapítottak meg afrikai sertéspestist. A régióban elszaporodtak a vaddisznók, a vadászok eddig összesen legalább kétezer állatot lőttek ki. 

Az afrikai sertéspestissel fertőzött első vaddisznókat tavaly június második felében fedezték fel a régióban. Augusztusban a fertőzés gócpontjának számító több mint 40 négyzetkilométernyi területet 73 centiméter magas drótkerítéssel vették körbe, amelybe áramot vezettek. Zdenek Hlustík, a regionális vadászszövetség elnöke akkor úgy nyilatkozott, reményeik szerint a villanykerítéssel és a további óvintézkedésekkel sikerül megakadályoznunk a sertéspestis továbbterjedését. A területet drónokkal ellenőrizik és felügyelik. 

Szerző

Rálőttek az Erdogant bíráló török focistára

Publikálás dátuma
2018.01.08. 14:44
Deniz Naki (Fotó AFP/Patrik Stollarz)
Az autópályán lőttek rá a Németországban született, de kurd származású focistára, Deniz Nakira - írja a Die Welt nyomán a 24.hu. A 28 éves sportoló az A4-es autópályán Düren közelében haladt, a lövéseket a mellé húzódó fekete autóból adták le.

- Összehúztam magam, és jobbra rántottam a kormányt a leállósáv felé. Féltettem az életem – nyilatkozta Naki a Die Weltnek. Az egyik lövés az autó oldalát érte, a másik a kereke közelében csapódott be.

A focista feljelentést tett a rendőrségben. Gyilkossági kísérletnek tekintik az ügyet, megkezdték a nyomozást. Naki előzőleg keményen bírálta a jelenlegi török elnököt, Recep Tayyip Erdogant, és úgy érzi, a támadás hátterében is az állhat, hogy többször felszólalt a kurdok ügyében.

Nakinak korábban bíróság elé kellett állnia, mert a közösségi oldalán a Kurd Munkáspártot éltető üzenetet posztolt, de végül felfüggesztett börtönbüntetéssel megúszta.

A csatár a St. Pauliban és a Padernbornban játszott, szerepelt több német korosztályos válogatottban, tagja volt a 2008-ban Eb-győztes U19-es csapatnak. (Ezen a magyar csapat Gulácsi Péterrel, Koman Vladimirrel és Németh Krisztiánnal a harmadik helyen végzett).

Naki jelenleg a török harmadosztályban szereplő kurd klub, az Amed Sportif Faliyetler játékosa, ahol ő a csapatkapitány.

Szerző

Bannon visszavonta állításait Trump fiáról

Publikálás dátuma
2018.01.08. 12:10
Egy éve még futott a szekér Bannon-nel (Fotó Afp/BRENDAN SMIALOWSKI)
Az amerikai elnök kirúgott tanácsadója azt mondta Michael Wolff botránykönyvében, hogy az elnök fia az oroszokkal tárgyalt a kampány idején. Vasárnapi közleményében már az áll, hogy ez félreértés, valójában az elnök volt kampányfőnökéről beszélt.

Az euronews.hu szerint Steve Bannon meggondolta magát, és visszavonulót fújt. Az amerikai elnök korábbi stratégiai tanácsadója - több napos késlekedéssel - félreértésnek nevezte, hogy ő valaha hazaárulással vádolta volna Donald Trump fiát.

Az augusztusban menesztett Bannon szavait a nemrég megjelent botránykönyv, a "Tűz és düh: Trump Fehér Háza belülről" című riportkötet idézi. A szerző, Michael Wolff szerint Bannon azt állította, hogy az ifjabb Trump az oroszokkal tárgyalt a választási kampány idején.

Steve Bannon közleményében az áll, hogy ő valójában Paul Manafortról beszélt, Donald Trump egykori kampányfőnökéről, aki ellen már vádat emelt az elnökválasztás orosz vonatkozásait vizsgáló különleges ügyész - igaz, nem ezért, hanem ukrajnai ügyletei miatt.

Szerző