Fellélegezhetnek Ajkán: új tulajdonosa lett az erőműnek

Publikálás dátuma
2018.01.09 14:56
Fotó: Népszava
Fotó: /
Újra éled a remény Ajkán: talán ismét tiszta levegőhöz jutnak a helyiek, miután új tulajdonosa lett a Bakony Erőműnek.

Új tulajdonosa lett az ajkai Bakony Erőmű Zrt.-nek, derült ki a veszprémi városban kedden megtartott sajtótájékoztatón: a Veolia Energia Magyarország Zrt. megvásárolta a cég 98 százalékát. A településen és környékén élők reménykednek, a tulajdonosváltással megoldódik a levegőszennyezés, amely évek óta komoly problémát okoz a helyieknek.

- Régi gond az erőmű környezetszennyezése, ám a legnagyobb problémát a hulló pernye okozta, amelynek mennyisége az utóbbi két évben az elviselhetetlenségig megnőtt – magyarázta Schwartz Béla, Ajka szocialista polgármestere. – Miután kiderült, el akarják adni az erőművet, a cég fokozta a termelését, s ezzel a környezetterhelés is megugrott. Az előző tulajdonosi körnek hiába jeleztük, tarthatatlan a helyzet, nem reagáltak.

A nyilvános cégadatok szerint a Bakony Erőmű Zrt. részvényeit a Carbon Investment Kft., a DG Energia Holding Kft., az IFBL Szolgáltató és Vagyonkezelő Kft. birtokolta nagyjából 25-25 százalékban, a maradékon kisbefektetők és önkormányzatok osztoztak.

- Nemcsak az erőmű tulajdonosi köre, de a kormányhivatal sem foglalkozott a problémánkkal – folytatta Schwartz Béla. – Miután a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi hatóságot megszüntették, járási kormányhivatali szintre került az ellenőrzés, ám a veszprémi hivatallal nem jutottunk semmire, az előző tulajdonosi kör ugyanis jó kapcsolatban állt a kormánypártokkal. Pedig Ajka több mindent észrevételezett: jelezték például, hogy az erőmű akkori vezetése meghamisította az adatokat – az online mérések négyszer akkora terhelést mutattak, mint amit a cég elismert.

- A szállópor határérték túllépését számokkal tudtuk igazolni – jegyezte meg a városvezető -, a mikronnál nagyobb pernyére viszont nincs ilyen határérték. Ezt ki is használták: noha hivatalosan csak 120 órát lehet kikapcsolni a szűrőt, a cég szerint a felfűtési időszakra nem vonatkozik az előírás, így nem üzemeltették, s hullott a városra a pernye, mint a hó. Még bírósági eljárást is kezdeményeztünk, de a rendőrség bűncselekmény hiányában elutasította a feljelentéseinket. Csak annyit értünk el, hogy a helyzet elmérgesedett az erőmű vezetése és a város között, a vezérigazgató még a korábbi, Ajkától kapott kitüntetését is visszaküldte…

Schwartz Béla sokat remélt a tulajdonosváltástól, ugyanis az idehaza több erőművet is tulajdonló francia cég vezetői jelezték, ismerik az ajkai helyzetet.

- Megkezdtük az erőmű több lépésből álló, teljes körű átvizsgálását – mondta a sajtótájékoztatón Palkó György, a Veolia Zrt. elnök-vezérigazgatója –, célunk, hogy az ajkai Magyarország legkorszerűbb létesítményei közé kerüljön. Azt szeretnénk, ha a lehetőségekhez mérten a lehető legnagyobb arányban biomassza alapúvá válna, vagyis jelentősen csökkenteni akarjuk a széntüzelést. Keresni fogjuk azokat a hatékonyságnövelő megoldásokat, amelyek megszüntethetik a szálló por és pernye kialakulását. Valószínűleg hosszabb, többlépcsős folyamatra számíthatunk, de bízunk benne, minél hamarabb hatékony megoldásokat találunk a problémákra. Amellett, hogy az eddigi működés komoly környezeti nehézségeket okoz, a por- és pernyehullás az erőmű nem hatékony működésére is rávilágít.

Az új tulajdonos cégcsoport félszáz hazai önkormányzat több létesítményét, 85 állami és középületet, 28 egészségügyi intézményt és 31 ipari telephelyet lát el energiával, távhőszolgáltatói 11 városban 12 ezer lakás távfűtéséről gondoskodnak, emellett 109 ezer lakossági és intézményi ügyfél számára termel hőenergiát a vállalat, amelynek éves hőenergia-termelése meghaladja a 6400 terajoule-t, évente több mint 500 gigawattóra villamos energiát állítanak elő, illetve egy 42 gázmotorból álló, összesen 65 megawatt kapacitású virtuális erőművet kitevő országos rendszert üzemeltetnek. A Veolia-csoport az országban több mint 250 helyen 740 dolgozót foglalkoztat, a cég konszolidált árbevétele 2015-ben 46,6 milliárd, 2016-ban 52,8 milliárd forint volt.

A cég
Az 1992-ben megalapított Bakonyi Erőmű Zrt. fő tevékenysége az energiatermelés, jelenleg nagyobb részt biomassza - faapríték és mezőgazdasági melléktermékek -, kisebb mértékben szén felhasználásával állít elő gőzt a timföldgyár és az ajkai távhőhálózat számára, emellett éves szinten 320 ezer megawattóra villamosenergiát termel. Az erőmű 285 embernek nyújt munkát, ezzel a hetedik-nyolcadik legnagyobb foglalkoztató a városban, amely adóbevételének nagyjából öt százalékát szedi be a cégtől.

2018.01.09 14:56

Elküldtek egy főorvost, megszűnhet egy korszerű eljárás a kardiológiai intézetben

Publikálás dátuma
2018.09.19 16:37
A kép illusztráció, nem cikkünk szereplőjét ábrázolja
Fotó: / Kállai Márton
Elbocsátották a ritka beavatkozást végző főorvost, mert fél éve kicserélt egy mellimplantátumot. Egy kollégája is felmondott, a többiek petíciót fogalmaztak mellette.
Információink szerint megszűnhetnek az országos kardiológiai intézetben az úgynevezett minimál invazív technikával végzett műtétek, miután a főigazgató ma reggel azonnali hatállyal felmondott a Székely László sebész főorvosnak (cikkünk megjelenése előtt nem sokkal ugyanerről írt a 24.hu). Úgy tudjuk: azt az ajánlatot kapta, hogy vagy aláírja a közös megegyezésről szóló megállapodást, vagy rendkívüli felmondással kell távoznia.   Az ok: egy félévvel korábban végzett beavatkozás, amikor a szívműtét alatt a beteg sérült mellimplantátumát is kicserélték a betegnek. Úgy tudjuk: az orvos humánumból végezte egy másik, plasztikai sebésszel a két beavatkozást egy altatással. Úgy tudjuk: az esetről a műtét előtt maga tájékoztatta az intézményt, mondván, ha megoldható, hogy benn maradjon a beteg mellkasában a sérült implantátum, nem nyúl hozzá, de ha szükséges az eltávolítása, hívja a plasztikai sebészt is.  A műtét közben végül is el kellett távolítani a beültetett eszközt, és hogy a betegnek ne kelljen fél évig várnia aszimetrikus mellkassal egy újabb műtétig, pótolták a sérült implantátumot. A minimál invazív eljárás azt jelenti, hogy a főorvos öt-hat centiméteres bordaközi metszéssel cserélte ki a szívbillentyűt, ültetett be műszívet. Ezzel a technikával a beteg gyorsabban és kevesebb szövődménnyel gyógyul, mint a hagyományos eljárással, amikor a szegycsont átvágásával nyitják meg a beteg mellkasát. Ezt az eljárás az intézetben egyedül Székely László, a ma elbocsátott sebész végezte. Azt, hogy pontosan miért mondtak fel a főorvosnak Andréka Péter, az intézet megbízott főigazgatója nem akarta lapunkkal megosztani, és egyebekben sem akarta kommentálni a kialakult helyzetet. Más forrásból úgy tudjuk: fél éve kicserélt implantátum-ügy mellett közrejátszhatott az is, hogy az orvos korábban indult a főigazgatói posztért, és a vezetői pályázatot hamarosan kiírják. Úgy tudjuk: a felmondás után egyenként lehívták a főigazgatóságra Székely László munkatársait, közülük egy, aki elfogadhatatlanak tartotta az eljárást, szóban felmondott. A többiek petíciót fogalmaznak a főorvos mellett, amit a napokban át is adnak a megbízott főigazgatónak. 
Szerző
2018.09.19 16:37
Frissítve: 2018.09.19 17:52

Még pár napig marad a nyárias, meleg idő

Publikálás dátuma
2018.09.19 15:25
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Hétvégén erős hidegfront mögött zúdul ránk a hideg levegő, majd – második hullámban – a jövő hét elején újabb hidegbetörés jöhet.
Péntekig folytatódik a nyárias idő, majd hidegfrontok hoznak egyre hűvösebb, igazi őszi időt – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint csütörtökön általában csak némi fátyol-, illetve gomolyfelhőzet zavarhatja a napsütést, illetve reggel néhol vékony inverziós felhőzet is kialakulhat. Csapadék nem valószínű, és mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szeszélyes területi eloszlásban 6 és 16 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 30 fok között valószínű. Pénteken általában derült idő lesz, északkeleten lehet kevés gomolyfelhő, de csapadék ott sem alakul ki. A déli, délnyugati szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 30 fok között várható. Szombaton északnyugat felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, de az Alföldön és a Dunántúl délkeleti részén néhány órára még kisüt a nap. Reggeltől északon, északnyugaton több helyen, késő délutántól délebbre is szórványosan valószínű eső, zápor. Az északnyugatira, északira forduló szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 18 fok között várható. A hőmérséklet északnyugaton a reggeli órák után csökken, délben már 15 fok alatt valószínű, míg délkelet felé haladva egyre melegebb lesz, az Alföld déli és keleti részén 26, 28 fokos csúcsérték ígérkezik. A fővárosra és Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, az érintett területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 70 km/órát.
Vasárnap éjszaka észak felől jelentősen csökken a felhőzet, és reggeltől gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. Napközben már csak legfeljebb néhol fordulhat elő futó zápor, az északnyugati szelet élénk vagy erős lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 22 fok között várható.
2018.09.19 15:25
Frissítve: 2018.09.19 15:25