Előfizetés

Hat mérkőzést várnak a férfi kézisektől az Eb-n

H. Sz.
Publikálás dátuma
2018.01.11. 06:55
„Izgatottan várom a tornát, mert nagyon erős csoportba kerültünk, ugyanakkor felkészültünk, s alig várjuk a kezdést” Fotó: Szalm

Komoly ellenfelekkel játszik a Horvátországban pénteken megkezdődő férfi kézilabda Európa-bajnokságon a jelentős átalakuláson áteső, több rutinos játékosát nélkülöző magyar válogatott, a kiutazás előtti szerdai sajtótájékoztató ugyanakkor derűlátó hangulatban zajlott.

„Jó napot kívánok, nagyon örülök, hogy itt lehetek. Izgatottan várom a tornát, mert nagyon erős csoportba kerültünk, ugyanakkor felkészültünk, s alig várjuk a kezdést” – mondta el a nemzeti csapat élén tavaly nyár óta dolgozó Ljubomir Vranjes, aki betartotta korábbi ígéretét, amelyben vállalta, hogy idővel magyarul nyilatkozik majd. Próbálkozásával természetesen kivívta a jelenlévők szimpátiáját. A svéd tréner aztán angolul hozzátette: tisztában van vele, hogy nem esélyesként utaznak az Európa-bajnokságra, hiszen az olimpiai bajnok dánok és a spanyolok is a világ legjobbjai közé tartoznak, ám a Csehországgal kiegészülő csoportban mindhárom ellenfelüket megpróbálják legyőzni.

A célok eléréséhez ugyanakkor adott esetben akár csak a csehek megverése is elegendő lehet, amint ugyanis Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöke előzőleg elmondta, a csapattal szemben a középdöntős szereplés kivívása az elvárás. Ehhez legalább harmadikként kell végezni a kvartettben, annak ellenére is, hogy a gárda életében jelentős változások történtek: a tavalyi világbajnoksághoz képest Nagy László, Iváncsik Gergő, Iváncsik Tamás, Gulyás Péter, Zubai Szabolcs, Fazekas Nándor és Ilyés Ferenc is lemondta a válogatottságot, Nagy Kornél nem kíván szerepelni a kontinenstornán, Faluvégi Rudolf és Győri Mátyás pedig sérült. Az MKSZ elnöke ezzel együtt arról számolt be, hogy akkor jár jutalom a játékosoknak, ha legalább a nyolcadik helyen végeznek.

„Az alapvető célkitűzés, hogy hat mérkőzést játsszon a csapat, de természetesen minden plusz sikernek örülünk. Emellett rendkívül fontos, hogy a sok fiatal játékos minél több tétmeccsen minél több időt tudjon a pályán tölteni” – fogalmazott Kocsis.

Magyarország szombaton a dánok ellen kezdi meg szereplését a kontinenstornán.

Magyar taxis Londonban

Mészáros Márton
Publikálás dátuma
2018.01.11. 06:40

Nagy terv. Tíz évvel a kiköltözése után egy magyar grafikus taxiscéget alapított a brit fővárosban. Papp Zsolt és párja, Somogyi Csilla London repülőterei és a város között szállítja a magyar utasokat.

Középkorú férfi rója nap nap után a brit főváros autóútjait. Papp Zsolt nem hobbiból furikázik London szerte: magyar taxis céget alapított. Egy rosszul sikerült házasság után, 2007-ben költözött Angliába, jelenlegi párja, Somogyi Csilla ekkor már majdnem egy évtizede kint élt. Mivel nem beszélte az angolt, csak hordárként tudott elhelyezkedni abban a szállodában, ahol az asszony is dolgozott. – Otthon grafikusi állásom volt saját íróasztallal, telefonnal. Ehhez képest nagy visszalépés volt hordárnak lenni. Később ugyanitt éjszakás portás, majd egy négycsillagos étteremben pincér lettem. Hat év kellett ahhoz, hogy újra el tudjak helyezkedni a szakmámban grafikusként – meséli lapunknak Zsolt, aki mostanában ünnepelhette az első évfordulóját annak, hogy beindította a Magyar Taxi London nevű személyszállító vállalkozását.

Amikor azt tudakoljuk tőle, honnan jött az ötlet, és miképpen futtatta fel vállalkozását, Zsolt azt feleli: az egész egy kis autóval történő hazautazással kezdődött. Élettársa és közös lányuk is elkísérte Magyarországra, a hosszú autót végén pedig arra jutottak, hogy egy tágasabb és jobb teljesítőképességű járművel gyorsabb és kényelmesebb lett volna az országközi barangolás. Tehát megvolt a cél: egy jobb autóra gyűjteni. Mivel a londoni tömegközlekedés kifogástalan és Zsoltéknak amúgy sem volt szükségük arra, hogy mindenhova autóval menjenek, kézenfekvő ötletnek tűnt, hogy repülőtéri transzferszolgáltatást indítsanak.

– Miközben a visszaút során az autóban ülve szövögettük a terveinket, egy rádióműsorban arról beszéltek, hogy körülbelül háromszázezer magyar lakik Angliában. Gondoltuk, ha ilyen sokan élnek itt, évente legalább kétszer hazautaznak, vagy a huzamosabb ideje itt élőket meglátogatják a hozzátartozóik. Ők nem feltétlenül beszélnek angolul, ezért örülhetnének, ha olyasvalaki várná őket a repülőtéren, akivel megértik egymást, így nem éreznék magukat elveszettnek – ecseteli a cégalapító. – Másrészt, az itt élőknek nem kell szabadnapot kivenni azért, hogy kimenjenek a rokonért, ezzel időt és pénzt spórolnak – egészíti ki. Zsoltnak segítségére volt grafikusi képzettsége, amelyhez weblap-fejlesztői ismeret is társult, a cég honlapját egy hét alatt elkészítette, és már két nappal azután, hogy feltette a szerverre, megérkezett az első megkeresés. Egy év alatt százötven visszatérő ügyfelet szerettek volna, valamint a körülményekhez képest legjobb helyezést a keresőkben. Úgy néz ki, mindez sikerült.

Ebben nyilván szerepet játszik az is, hogy Zsolt kezdő vállalkozóként nagymértékben részt vállal a mindennapi munkában, néha naponta nyolc fuvarja is van. A diszpécseri munkát, amely nagyjából az e-mailek és telefonok megválaszolásából, a négy környezetkímélő hibrid autó címre küldéséből áll, a párja végzi. Egy hölgysofőrjük is akad, Etelkát alapvetően a nagymamák szeretik, mert csevegős, a legkülönbözőbb témákhoz is hozzá tud szólni. A vendégek elégedettek a szolgáltatással, már csak azért is, mert a londoni transzferárak alatti összeggel dolgoznak. - Az itt élő magyarok között egyre többen élnek a lehetőséggel, de úgy gondoljuk, a szolgáltatásunk kétirányú utca. Ezért szeretnénk, hogy a Magyarországon élőkben is tudatosuljon: szolgáltatásunk ésszerű, egyáltalán nem drága alternatívája a London reptereire történő be-, illetve kijutásnak. Emiatt azt tervezik, 2018-ban bővítik transzferlehetőségeket: több, magyarok által sűrűn lakott nagyvárosban, Liverpoolban, Birminghamben, Brightonban és Manchesterben is indítanának sofőröket. Az eddigi helyszíneik, a Heathrow, Luton, Stansted, Gatwick repterek mellé pedig hamarosan bekerül egy másik londoni repülőtér, a Southend is.

Fehér Ház: oroszok a spájzban

Publikálás dátuma
2018.01.11. 06:36
Fotó: AFP/Jim Watson

Az Egyesült Államok baltikumi katonai jelenlétének csökkentését javasolta Donald Trump elnökségének első heteiben egy vezető nemzetbiztonsági tanácsadó. A stratégiai tervezésért felelős Kevin Harrington az eltitkolt orosz kapcsolatai miatt távozni kényszerült Michael Flynn tábornokkal érkezett a Fehér Házba, ám annak bukása után is meg tudta őrizni pozícióját. A katonai és geopolitikai tapasztalat nélküli „szakértő” korábban a Trumpot támogató Peter Thiel milliárdos befektetési alapjánál dolgozott. Egy volt fehér házbeli kollégája a Daily Beast honlapnak azt mondta, hogy Harrington kontraproduktívnak tartotta az Oroszország elleni gazdasági szankciókat, szerinte Putyin elnök gesztusnak tekintené a csapatkivonást. A tervet az apparátus végül elvetette, és nem tudni, hogy egyáltalán eljutott-e Trumpig.