Ellenzéki túlélési trükkök Szigetváron

Publikálás dátuma
2018.01.11 06:04
Fotók: Csortos Szabolcs
Fotó: /
Szinte az egész országot maga alá gyűrte a Fidesz, de akadnak községek és városok, ahol a demokratikus ellenzék irányít. Vajon miként boldogulhat egy NER-en kívüli polgármester és települése? Sorozatunk közvetkező állomása Szigetvár.

– A tehetséges szigetvári fiatalok menekülnek a városból – morogja lemondóan egy ötvenes éveit taposó pedagógus, aki húsz éve tanít a baranyai városban. – Nincs hét, hogy ne hallanék arról, melyik volt tanítványom hagyja el az országot. Ez tragédia a városnak.

A szigetváriakat arról faggattam, hogy mennyire nehéz ma egy ellenzéki vezetésű város helyzete. A kérdezettek túlnyomó többsége szerint a 10 és félezer lelkes település nem attól szenved, hogy a városvezetés ellenzéki, hanem attól, hogy elvándorolnak a fiatalok. 350-400-ra tehető a külföldön dolgozók száma, ami az aktív korúaknak ugyan csak a 7-8 százaléka, a huszonéveseknek viszont már a harmada.

A legfájóbb azonban az, ismételgetik a szigetváriak, hogy a legrátermettebbek mentek el.

A fentiekkel nem vitázik Vass Péter, a város 59 esztendős polgármestere. Vass szerint immár az alapszakmák gyakorlóiból van elemi hiány a városban, s ha jönne egy befektető, és esztergályost, lakatost, autószerelőt, kőművest, ácsot, asztalost, buszsofőrt, pincért, informatikust vagy mérnököt keresne, hiába tenné. A fővárostól 240 kilométerre lévő, nehezen megközelíthető Szigetváron 1990 után 20-25, a környező falvakban 50-80 százalékos volt a munkanélküliség, s azok a vállalkozások maradtak meg, amelyeknek az alkalmazottak alacsony bére biztosított „versenyképességet”. Az állástalanságtól és az éhbérből lett elege Szigetvár perspektivikusan gondolkodó huszon- és harmincéveseinek. Vagyis az elvándorlás okai már negyedszázada megteremtődtek, ám azt, hogy a jelenség mégis az elmúlt években gyorsult fel, Vass Péter az ország kilátástalan helyzetével magyarázza.

Három éve a kormánypártok totális vereséget szenvedtek Zrínyi városában. A nyolc egyéni helyből hetet egy civil szervezet, a Szigetvári Emberekért Egyesület (SZEE) jelöltjei szereztek meg, miközben az addig állatorvosként praktizáló Vass Péter függetlenként – balos támogatással, de kampányát saját pénzből finanszírozva – elnyerte a polgármesterséget. Az ellenzék sikerében szerepe volt annak, hogy a Fidesz semmit se tudott tenni a városért, és a város irányítóinak zavaros ügyei voltak. Az SZEE jelöltjei – akik között volt könyvtárigazgató, iskolai direktor, kultúrházvezető és vállalkozó – hitelesek voltak a szigetváriak számára, valamennyien bizonyítottak már szakmájukban és a közösségi életben.

Sokan azt várták, hogy a választáson a Fideszt legyőző szigetvári képviselők kemény kritikusai lesznek a kormánynak. Nem ez történt. Vass Péter ironikusan annyit mond, hogy jó kapcsolatban akar lenni a kormánnyal városa érdekében. A mostani városvezetés 460 millió forintos tartozással vette át az évente 2,3 milliárdból gazdálkodó önkormányzatot. A kormány megígérte, hogy a fideszes városvezetés által másfél év alatt produkált mínuszt 3-4 év alatt kifizeti. Eddig négy részletben kapott is Szigetvár 370 milliót, tudom meg Vass Pétertől, ám közben kiderült, hogy a korábbi városvezetésnek volt még további 170 milliós „sara”. A kormány nem mutat hajlandóságot arra, hogy rendezze ezt a tartozást. Ráadásul a 2008-ban átadott szigetvári fürdő miatt is volt a város egyik cégének 400 millió forint hitele, amit Vass többszöri kérésére sem vállalt át a kormány (másutt ezt is lenullázták az önkormányzatok konszolidálásakor).

A fentiek okán Vass és csapata takarékossági intézkedésekre kényszerült, s ezek némelyike érzékenyen érintett a Fideszhez közel állókat. Az önkormányzat számítógépeit 2014-ig havi egymillió forintért javította egy cég, amely a választás után már 600 ezerért is vállalta volna ezt a feladatot, de a város inkább arra bízta ezt a munkát, aki ellátta mindezt 72 ezer forintért. A jelenlegi jegyző bérén elődjéhez képest évente 5 milliót(!) spórol a város, amiképp a vízmű mostani vezetőjén is (a korábbi vízműfőnök az előző polgármester nevelt fia volt). Egy fideszes politikus cége 2014-ig havi 1,2 milliót számlázott kommunikációs feladatokért, vele is szerződést bontottak, s munkája senkinek sem hiányzik.

Teljesen azért nem lehet megszabadulni a fideszes érdekköröktől: az első évben az önkormányzat beadott nyolc fejlesztési pályázatot, abból ötöt a város dolgozott ki, hármat a fideszes irányítású megyei közgyűlés által ajánlott csapat. Utóbbi mindig nyert, a város saját kidolgozású tenderei soha.

– Értettem belőle – bólint belátó mosollyal Vass Péter. – Azóta csakis a megye segítségével pályázunk. Hisz ők nyilván sokkal jobban értenek hozzá. Kérnek ugyan négy vagy öt százaléknyi munkadíjat, de nem érdekes, ha így kell ezt csinálni, hát így kell. A lényeg, hogy velük mindig nyerünk. Három év alatt 6,5 milliárdot.

Rekreációs központtal bővül a fürdő

Rekreációs központtal bővül a fürdő

A megye közvetítésével megszerzett uniós támogatások révén Szigetváron felújítják az óvodákat, a gyógyfürdőhöz rekreációs központ létesül, a közúti csomópontok korszerűsödnek, kerékpárutak és új orvosi rendelők épülnek, és elindult egy ivóvízminőség-javító program. Szigetvár ostromának 450. évfordulóján, 2016-ban a várra elköltöttek 580 milliót, így a műemléképület turisztikailag vonzóbbá vált. A következő másfél évben 700 milliót fordítanak a vár vendéglátó adottságainak javítására.

Ahhoz viszont, hogy Szigetvár idegenforgalma fejlődjön, szükség volna a gyógyfürdő milliárdos nagyságrendű bővítésére, s egy négycsillagos szállodára. Ez elképzelhetetlen magánbefektetők nélkül. Az ő szándékukat élénkítheti, hogy a város szőlőhegyén két éve megtalálták azt a zarándoktelepülést, ahol a törökök a középkorban az itt elhalálozott Szulejmán emlékét őrizték. Ha ott felépülne egy, a romokat stílusosan bemutató kiállító- és vendéglátóhely, akkor azt akár 25-30 ezer török turista is meglátogatná évente, hisz az Oszmán birodalom legnagyobb hatású uralkodóját hazájában hatalmas tisztelet övezi. A Szulejmán-kultuszra építő tervek léteznek már, megvalósításukhoz azonban 4-5 év kell, és az, hogy az M60-as sztráda ide is elérjen.

Tegyük hozzá: nem beszéltem olyan szigetvárival, aki abban bízna, hogy az idegenforgalom fejlődése önmagában léptékváltást hozhatna a városnak. Mindenki úgy véli, hogy a magyar bérek átlagát fizető, új, ipari vállalkozások is kellenek. Csakhogy az a tanult munkaerő, ami idecsalhatná a befektetőket, már külföldön dolgozik. A korábban megszólaló pedagógus – és még tucatnyi kérdezett – szerint ők már aligha jönnek haza, mert megtalálták számításaikat és jól érzik magukat odakint. Ez így látja Vass Péter is. Hozzáteszi, hogy a városban ma is van 400 állástalan, akiknek főképp a közmunka ad megélhetést, de ők a piaci alapon működő cégek elvárásainak nem felelnek meg.

Fejlesztési programra várva
A városi képviselő-testületben többséggel bíró Szigetvári Emberekért Egyesület (SZEE) elnöke, a könyvtárigazgatóként dolgozó, 42 esztendős Varga Zoltán úgy véli, hogy Szigetvár és térsége csak akkor tud kilábolni reménytelennek tűnő helyzetéből, ha a régió fejlesztésére kormányciklusokon átívelő, országos fejlesztési program készül. Program, ami valóban a térség embereinek a boldogulását keresi, s nem a „fejlesztők”-ét. Varga Zoltán – aki előbb a MIÉP, majd a Fidesz színeiben politizált, s 2006 óta civilként foglalkozik a közügyekkel – nem látja annak jelét, hogy készülne ilyen program.2018.01.11 06:04

Elküldtek egy főorvost, megszűnhet egy korszerű eljárás a kardiológiai intézetben

Publikálás dátuma
2018.09.19 16:37
A kép illusztráció, nem cikkünk szereplőjét ábrázolja
Fotó: / Kállai Márton
Elbocsátották a ritka beavatkozást végző főorvost, mert fél éve kicserélt egy mellimplantátumot. Egy kollégája is felmondott, a többiek petíciót fogalmaztak mellette.
Információink szerint megszűnhetnek az országos kardiológiai intézetben az úgynevezett minimál invazív technikával végzett műtétek, miután a főigazgató ma reggel azonnali hatállyal felmondott a Székely László sebész főorvosnak (cikkünk megjelenése előtt nem sokkal ugyanerről írt a 24.hu). Úgy tudjuk: azt az ajánlatot kapta, hogy vagy aláírja a közös megegyezésről szóló megállapodást, vagy rendkívüli felmondással kell távoznia.   Az ok: egy félévvel korábban végzett beavatkozás, amikor a szívműtét alatt a beteg sérült mellimplantátumát is kicserélték a betegnek. Úgy tudjuk: az orvos humánumból végezte egy másik, plasztikai sebésszel a két beavatkozást egy altatással. Úgy tudjuk: az esetről a műtét előtt maga tájékoztatta az intézményt, mondván, ha megoldható, hogy benn maradjon a beteg mellkasában a sérült implantátum, nem nyúl hozzá, de ha szükséges az eltávolítása, hívja a plasztikai sebészt is.  A műtét közben végül is el kellett távolítani a beültetett eszközt, és hogy a betegnek ne kelljen fél évig várnia aszimetrikus mellkassal egy újabb műtétig, pótolták a sérült implantátumot. A minimál invazív eljárás azt jelenti, hogy a főorvos öt-hat centiméteres bordaközi metszéssel cserélte ki a szívbillentyűt, ültetett be műszívet. Ezzel a technikával a beteg gyorsabban és kevesebb szövődménnyel gyógyul, mint a hagyományos eljárással, amikor a szegycsont átvágásával nyitják meg a beteg mellkasát. Ezt az eljárás az intézetben egyedül Székely László, a ma elbocsátott sebész végezte. Azt, hogy pontosan miért mondtak fel a főorvosnak Andréka Péter, az intézet megbízott főigazgatója nem akarta lapunkkal megosztani, és egyebekben sem akarta kommentálni a kialakult helyzetet. Más forrásból úgy tudjuk: fél éve kicserélt implantátum-ügy mellett közrejátszhatott az is, hogy az orvos korábban indult a főigazgatói posztért, és a vezetői pályázatot hamarosan kiírják. Úgy tudjuk: a felmondás után egyenként lehívták a főigazgatóságra Székely László munkatársait, közülük egy, aki elfogadhatatlanak tartotta az eljárást, szóban felmondott. A többiek petíciót fogalmaznak a főorvos mellett, amit a napokban át is adnak a megbízott főigazgatónak. 
Szerző
2018.09.19 16:37
Frissítve: 2018.09.19 17:52

Még pár napig marad a nyárias, meleg idő

Publikálás dátuma
2018.09.19 15:25
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Hétvégén erős hidegfront mögött zúdul ránk a hideg levegő, majd – második hullámban – a jövő hét elején újabb hidegbetörés jöhet.
Péntekig folytatódik a nyárias idő, majd hidegfrontok hoznak egyre hűvösebb, igazi őszi időt – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint csütörtökön általában csak némi fátyol-, illetve gomolyfelhőzet zavarhatja a napsütést, illetve reggel néhol vékony inverziós felhőzet is kialakulhat. Csapadék nem valószínű, és mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szeszélyes területi eloszlásban 6 és 16 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 30 fok között valószínű. Pénteken általában derült idő lesz, északkeleten lehet kevés gomolyfelhő, de csapadék ott sem alakul ki. A déli, délnyugati szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 30 fok között várható. Szombaton északnyugat felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, de az Alföldön és a Dunántúl délkeleti részén néhány órára még kisüt a nap. Reggeltől északon, északnyugaton több helyen, késő délutántól délebbre is szórványosan valószínű eső, zápor. Az északnyugatira, északira forduló szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 18 fok között várható. A hőmérséklet északnyugaton a reggeli órák után csökken, délben már 15 fok alatt valószínű, míg délkelet felé haladva egyre melegebb lesz, az Alföld déli és keleti részén 26, 28 fokos csúcsérték ígérkezik. A fővárosra és Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, az érintett területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 70 km/órát.
Vasárnap éjszaka észak felől jelentősen csökken a felhőzet, és reggeltől gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. Napközben már csak legfeljebb néhol fordulhat elő futó zápor, az északnyugati szelet élénk vagy erős lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 22 fok között várható.
2018.09.19 15:25
Frissítve: 2018.09.19 15:25