Előfizetés

"Aki szegény..." - Még nagyobbra nyílt a régiós olló

V. A. D.
Publikálás dátuma
2018.01.11. 06:23
Illusztráció - Fotó: Vajda József
Továbbra is jelentős területi eltérések mutatkoznak a vásárlóerőben Magyarországon, az olló pedig tovább nyílik a legszegényebb és a leggazdagabb települések között – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzéséből.

Eszerint éppen azokon a településeken volt a legnagyobb a gyarapodás, ahol amúgy is magas az egy főre jutó vásárlóerő, vagyis a gazdagabb települések előnye tovább nőtt, a szegények pedig még jobban leszakadtak.

Az egy főre jutó vásárlóerő 2016-ban átlagosan 1,2 millió forint volt. Településtípusonként ugyanakkor komoly eltérések vannak: a legszegényebb és a leggazdagabb település között közel 3 millió forint volt a különbség. Az egy főre jutó vásárlóerő 280 településen nem haladta meg a 800 ezer forintot sem, miközben 189 településen és a főváros 12 kerületében 1,6 millió forintnál is nagyobb volt az egy főre jutó vásárlóerő.

Átlag feletti vásárlóerejű települések elsősorban Észak-Dunántúlon, illetve Közép-Magyarországon, szegényebbek Észak-Kelet-Magyarországon és Dél-Magyarországon vannak.

Farkas Flórián tart a kamupártoktól

Fel kell hívni a magyarországi cigányság figyelmét az egyre szaporodó, megtévesztő szándékú kamupártokra, ennek érdekében a Lungo Drom tájékoztató kampányt indít a következő időszakban – számolt be Farkas Flórián, a szervezet elnöke a Magyar Hírlapnak. A nyilatkozatban Farkas – aki fideszes parlamenti képviselő és miniszterelnöki biztos is egy személyben – a fideszes kormány romapolitikáját is méltatta. 

Luxusfűtés a stadionban

Eszetlen költekezésnek, értelmetlen beruházásnak és felesleges luxusnak tartja a Demokratikus Koalíció, hogy a kisvárdai stadion gyepét termálvízzel melegítik majd. A 65-70 fokos vizet a közeli termálfürdőből vezetik át, ott ezt lehűtik, ez kering majd a fű alatt, mindez több százmillió forintjába kerül az adófizetőknek. A párt tiltakozik az ellen, hogy „Seszták fejlesztési miniszter szórja a pénzünket Orbán hobbijára”. A DK azt ígéri, hogy a kormányváltás után minden stadionberuházást leállít, és a pénzt szociális juttatásokra, az egészségügyre fogja fordítani.