Peches ékszerrablók

Publikálás dátuma
2018.01.13. 06:40
Fotó: AFP/Thomas Samson

Párizsban megkerült a Ritz szállóból elrabolt összes ékszer. A rendőrség azt közölte, visszaszerezték az összesen mintegy négy és fél milliót érő zsákmányt. A rablást egy öttagú banda hajtotta végre szerdán késő délután. Álarcban és fegyverekkel támadtak, az ékszerüzlet kirakatát pedig fejszékkel verték be. A tetteseknek azonban pechjük volt, hármat közülük szinte azonnal elfogtak. Ketten elmenekültek, de egyikük, aki robogóval próbált egérutat nyerni, elgázolt egy gyalogost, emiatt pedig elejtette a zsákmányt tartalmazó zsákot. A francia belügyminiszter azonban nem a rablók ügyetlenségét, hanem a rendőrök gyorsaságát emelte ki. Gérard Collomb azt mondta, büszke a profi munkára, amelyet a gyors reakció tett lehetővé. 2014 óta egyébként megszigorították a biztonsági előírásokat a környéken, miután sorozatban történtek rablások. A Ritz szállót másfél éve nyitották meg újra, négy évig építették újjá egy hatalmas tűzvész nyomán.

Szerző

Tiltakoznak a családi pótlék rendelkezései miatt

Publikálás dátuma
2018.01.13. 06:38
Anja Kopac Mrak szakminiszter ellenzi a tervezett osztrák lépést Fotó: AFP

Romana Tomc szlovén európai parlamenti (EP-) képviselő csatlakozott azon országok képviselőihez, akik az Európai Bizottsághoz fordultak amiatt, hogy az osztrák kormány csökkenteni akarja az Ausztriában munkát vállaló külföldi állampolgárok nem Ausztriában élő gyermekei után járó családi pótlékot. A dokumentumot, amelyet Tomc mellett lengyel, magyar, szlovák és román EP-képviselők közreműködésével fogalmaztak meg, kilenc ország és öt politikai frakció képviselői írták alá. Arra kíváncsiak, hogy a brüsszeli Bizottság szerint diszkriminatív-e, ha egy tagállam a külföldön élő gyermekeknek járó támogatást az adott ország életszínvonalához igazítja, illetve hogy a más tagországban élő EU-állampolgárok, akik az otthoniakkal azonos járulékokat fizetnek, ugyanolyan szociális juttatásra jogosultak-e. Anja Kopac Mrak illetékes szlovén miniszter ellenzi a kezdeményezést, és közölte: ha születik ilyen törvény, Szlovénia eljárást indít Ausztria ellen az Európai Bíróságon.

Szerző

Megosztja a társadalmat az államfő

Tegnap megkezdődött a cseh elnökválasztás első fordulója, amely ma kora délután ér véget. A voksolás nagy esélyese a hivatalban lévő elnök, Milos Zeman, ám aligha tesz szert abszolút többségre. Várhatóan a Cseh Tudományos Akadémia volt elnöke, Jirí Drahos lesz az ellenfele a második fordulóban, sok függ azonban attól is, mekkora lesz a részvétel, így meglepetések sem zárhatóak ki. Már csak amiatt sem, mert a cseh közvélemény-kutatók többször is mellélőttek már az egyes voksolások során.

A prágai kormány megalakításával megbízott Andrej Babis, a liberális populista ANO elnöke egyértelművé tette: Zemanra adja a voksát. Ez nem meglepő, hiszen a két politikus között afféle véd- és dacszövetség jött létre.

Viszonylag alacsony részvétel jellemezte a voksolás első napját, ez azonban nem meglepetés, hiszen a csehek inkább szombaton, az urnazárás előtti órákban mennek el voksolni. 2013-ban, az első fordulóban, 61,31, a másodikban pedig 59,11 százalék élt szavazati jogával. Az öt évvel ezelőtti voksolás volt az első, amelyen a csehek közvetlenül szavazhattak a köztársasági elnök személyére. A cseh gazdaság erős lábakon áll. Az üzleti élet szereplői azonban úgy vélik, a kormányzat nem fektetett be kellőképpen a gazdaságba, s a források elosztása is hagyott kívánnivalót maga után. A cseh gazdaság két tényezőtől függ nagy mértékben: az autóipartól és a német befektetésektől.

Zeman nemcsak az ANO, hanem a cseh politikai paletta lázadóinak tartott Kalózpárt és a szélsőjobboldali Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) szavazóinak támogatására is számít. Ugyanakkor a „kalózok” aligha segítik Zemant. Szavazói inkább a fiatalabb korosztályból kerülnek ki, és egyértelműen EU-pártiak.

Amennyiben Zemant újraválasztanák, az azért lenne veszélyes, mert még nagyobb lelkesedéssel támogatná, hogy Babis pártja fogjon össze az SPD-vel. Egyértelműen szélsőséges, menekültellenes formációról van szó, ami azért is sajátságos, mert a pártot irányító Tomio Okamura külföldi - japán és koreai - gyökerű. Egy lapunknak név nélkül nyilatkozó üzletember úgy vélekedett, nem is Okamurától, hanem magától Zemantól kell a leginkább tartani, hiszen rendkívüli módon megosztja a társadalmat. „Ideológiáját a Nyugattól való elfordulás, mások megalázása jellemzi” - mondta.

Szerző