Thaiföld, az élet paradicsoma

Publikálás dátuma
2018.01.15 06:39
A komplexum téglalap alakú, területe 218 400 négyzetméter és négy fal veszi körül. Itt helyezkedik el a Smaragd Buddha temploma
Fotó: /
Itt mindenki megtalálja a számítását, legyen egyedülálló, szerelmes pár vagy akár egy család. Itt aztán a férfi tényleg mondhatja a kedvesének, hogy drágám, mindent megvehetsz, amit csak akarsz, hiszen az árak még mindig rendkívül kedvezőek.

Az egykori Sziám olyan óriási kultúrkincsekkel rendelkezik, hogy a legrámenősebb történelemtanár is csak ámuldozhat. Bangkokban például kihagyhatatlan a Királyi Palota. Sárkányok és démonok őrzik az uralkodó egykori rezidenciáját, melynek egy része múzeum. Egy szegmensét ma is használja a köztiszteletnek örvendő thai királyi család. A fővárosban található a világ leghosszabb fekvő buddhája, téglából készült, bevonata arany. Ha valaki kéthetes nyaralásakor minden bangkoki nevezetességet meg szeretne nézni, lehetetlenre vállalkozik. Nem csak a sok látnivaló miatt, hanem azért is, mert olyan óriási forgalmi dugók vannak a fővárosban, amelyek Budapesten még a legnagyobb hóesés idején is ritkák. A közlekedés mégsem a fővárosban, hanem Észak-Thaiföldön a legizgalmasabb. Néhány iskolában úgy döntöttek a tanárok, példát mutatnak a környezet megóvása érdekében, és elefántháton járnak dolgozni. A nagyobb üdülőparadicsomok környékén elefántfarmokat hoztak létre, ahol lehet elefántogolni, vagy megnézni a kiselefánt etetését.

Bangkokból repülővel juthatunk el Phuketre vagy Koh Samuira. Pattaya, mely kedvelt célpont a turisták körében, a transzvesztiták fővárosa. Gyönyörű mellű, hibátlan alakú férfiakat lehet itt látni, sőt van két színház, a Tiffany és az Alcatraz, ahol bemutatkoznak a nagyérdeműnek a művészek. Érdemes megnézni a híres tigrisparkot, ahol mindig születnek kistigrisek, meg is lehet őket simogatni, de a bátrabbak kis cumival is szoptathatják a mini fenevadakat.

Phi Phi szigete nagyjából Krabitól és Phukettől is egyenlő távolságra van, ott forgatták a Beach című filmet, hihetetlenül népszerű, főleg egynapos túrákra érkeznek hajókkal, lerohanják a híres Maya Bay-t, ahol a filmet is forgatták.

Hihetetlenül barátságosak a thai-ok, szinte mindent meg lehet kapni, amit csak egy turista kívánhat. A magyar pénztárcához képest az ország még mindig olcsó, bár azért az elmúlt években drágult. Thaiföld és Magyarország között a kilencvenes évek közepe óta élénk a kapcsolat, a magyar turisták egyik legkedveltebb egzotikus téli úti célja, de a 67 milliós ország számos egyéb gazdasági-kereskedelmi lehetőséget rejt. A közelmúltban kezdte meg működését itt a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ, mely a magyar vállalkozók piacra jutását segíti és a kulturális kapcsolatokért is sokat tesz.

Szerző
2018.01.15 06:39

Klubrádió: túlélési gyakorlat

Publikálás dátuma
2018.09.24 11:55
illusztráció
Fotó: Népszava/ Szalmás Péter
A Klubrádió mostantól három héten át számít a hallgatók pénzbeli támogatására. Az akció nyitányaként szombaton közönség-találkozót rendeztek.
Kérdéses, hogy a váltakozó zenés és prózai programok, vagy a bográcsban készülő ételek, netán a különféle italok vonzották a közönséget, valószínűleg mindegyik. Az viszont nem kétséges, hogy újra sikeres volt a Klubrádió immár hetedszer megtartott Szörp-Szóda Fesztiválja. Szombat délután több száz ember gyűlt össze a rádió épületének - egyébként nem túl tágas - parkolójában, hogy részese legyen az eseménynek.
Arató András, a Klubrádió elnök-vezérigazgatója nyitotta meg a találkozót és köszöntötte azokat, akik az ősziesre fordult időben is elég bátrak voltak, hogy felkeressék a szabadtéri rendezvényt. Lapunknak pedig azt is elmondta, miért éppen a szörp és a szóda szavak szerepelnek a fesztivál címében. "Azért, mert ezek kedves dolgok és mi is kedvesek vagyunk. A józanság vezérel bennünket, s ez épp olyan jelképes, mint a Klubrádió logóján szereplő zebra, amely a szabadság szimbóluma. Nem vonalas, nem lehet idomítani, nincs belőlük két egyforma" - mondta Arató.

Természetesen komolyabb dolgokról is beszélgettünk, hiszen ez az esemény hagyományosan a Klubrádió őszi gyűjtőheteinek nyitánya. Ilyenkor kérik a hallgatókat, hogy adományaikkal segítsék további működésüket és felhívásuk mindig eredményes is. Arató András ezt túlélési gyakorlatnak is nevezi. Mint mondta, átlagosan mintegy 50 millió forintot hoz az akció, amelyből évente kettő is van. Így költségeiknek mintegy harmada származik a támogatók felajánlásaiból, amiért nem tudnak elég hálásak lenni. Cserébe igyekeznek több, jobb és változatosabb műsort adni. Amire azért is nagy szükség van, mert napjainkban egyre nagyobb jelentősége van a Klubrádiónak, hiszen szűkülnek az ellenzéki - szavai szerint a független - média lehetőségei. A Klubrádió viszont még mindig vállalja a nemzeti együttműködés rendszerében a fékek és ellensúlyok szerepét, a hallgatók pedig ezt is várják tőle.
A média helyzetéről a fesztivál pódium-beszélgetésein is sok szó esett. A Hír TV-től nemrég visszatért Lampé Ágnes moderálásával három újságíró beszélt a gondokról és a célokról. Lapunk szerkesztője, Hargitai Miklós - egyben a MÚOSZ elnöke - mellett az egykori Válasz.hu - jelenleg a Magyar Hang - újságírója, Dévényi István, valamint a Klubrádió egyik munkatársa, Pikó András vett részt a sajtó-kerekasztalon. Bolgár György ezúttal is élőben, ráadásul a közönség között sétálva találkozott a hallgatókkal a népszerű Megbeszéljük című műsor különkiadásával. A rádió munkatársainak egy része főzőtudományával bizonyította, hogy nem csak egy dologhoz - történetesen a műsorkészítéshez - ért. Öt bográcsfőnök volt, két Judit - a nemzetközi lapszemléket összeállító Csernyánszky és a szerkesztő-műsorvezető, Bálint -, valamint három András - Arató mellett Pikó és egy másik műsorvezető, Borgula -, közülük Pikó lecsója győzött. Aki kulturális élvezetekre vágyott, meghallgathatta a Pa-dö-dőt, amely kuriózumként kuplékat adott elő, valamint Bornai Tibort és Karinthy Verát, továbbá a Cseh Tamás dalokat éneklő Bata Istvánt.
Arató András lapunknak azt is kiemelte, mennyire fontosnak tartják a közvetlen kapcsolatot a hallgatókkal. A Szörp-Szóda Fesztiválon ez maradéktalanul megvalósult. A sikerhez nyilvánvalóan hozzájárult, hogy senki sem ázott el. Az eső végül elkerülte a rendezvényt.            

A számlaszám

A Szabad Sávért Alapítvány számlaszáma, amelyre ezúttal is várják az adományokat: 10918001-00000068-67980006 

2018.09.24 11:55
Frissítve: 2018.09.24 12:13

Villámárvíz mosott el egy tunéziai várost

Heves esőzés előidézte áradás tarolta le az ország északkeleti részén fekvő Nábil várost, ahol a zivatarok miatt legalább négy ember életét vesztette.

Szerző

Megosztás
2018.09.24 11:41