Thaiföld, az élet paradicsoma

Publikálás dátuma
2018.01.15 06:39
A komplexum téglalap alakú, területe 218 400 négyzetméter és négy fal veszi körül. Itt helyezkedik el a Smaragd Buddha temploma
Fotó: /
Itt mindenki megtalálja a számítását, legyen egyedülálló, szerelmes pár vagy akár egy család. Itt aztán a férfi tényleg mondhatja a kedvesének, hogy drágám, mindent megvehetsz, amit csak akarsz, hiszen az árak még mindig rendkívül kedvezőek.

Az egykori Sziám olyan óriási kultúrkincsekkel rendelkezik, hogy a legrámenősebb történelemtanár is csak ámuldozhat. Bangkokban például kihagyhatatlan a Királyi Palota. Sárkányok és démonok őrzik az uralkodó egykori rezidenciáját, melynek egy része múzeum. Egy szegmensét ma is használja a köztiszteletnek örvendő thai királyi család. A fővárosban található a világ leghosszabb fekvő buddhája, téglából készült, bevonata arany. Ha valaki kéthetes nyaralásakor minden bangkoki nevezetességet meg szeretne nézni, lehetetlenre vállalkozik. Nem csak a sok látnivaló miatt, hanem azért is, mert olyan óriási forgalmi dugók vannak a fővárosban, amelyek Budapesten még a legnagyobb hóesés idején is ritkák. A közlekedés mégsem a fővárosban, hanem Észak-Thaiföldön a legizgalmasabb. Néhány iskolában úgy döntöttek a tanárok, példát mutatnak a környezet megóvása érdekében, és elefántháton járnak dolgozni. A nagyobb üdülőparadicsomok környékén elefántfarmokat hoztak létre, ahol lehet elefántogolni, vagy megnézni a kiselefánt etetését.

Bangkokból repülővel juthatunk el Phuketre vagy Koh Samuira. Pattaya, mely kedvelt célpont a turisták körében, a transzvesztiták fővárosa. Gyönyörű mellű, hibátlan alakú férfiakat lehet itt látni, sőt van két színház, a Tiffany és az Alcatraz, ahol bemutatkoznak a nagyérdeműnek a művészek. Érdemes megnézni a híres tigrisparkot, ahol mindig születnek kistigrisek, meg is lehet őket simogatni, de a bátrabbak kis cumival is szoptathatják a mini fenevadakat.

Phi Phi szigete nagyjából Krabitól és Phukettől is egyenlő távolságra van, ott forgatták a Beach című filmet, hihetetlenül népszerű, főleg egynapos túrákra érkeznek hajókkal, lerohanják a híres Maya Bay-t, ahol a filmet is forgatták.

Hihetetlenül barátságosak a thai-ok, szinte mindent meg lehet kapni, amit csak egy turista kívánhat. A magyar pénztárcához képest az ország még mindig olcsó, bár azért az elmúlt években drágult. Thaiföld és Magyarország között a kilencvenes évek közepe óta élénk a kapcsolat, a magyar turisták egyik legkedveltebb egzotikus téli úti célja, de a 67 milliós ország számos egyéb gazdasági-kereskedelmi lehetőséget rejt. A közelmúltban kezdte meg működését itt a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ, mely a magyar vállalkozók piacra jutását segíti és a kulturális kapcsolatokért is sokat tesz.

Szerző
2018.01.15 06:39

May hivatala attól fél, hogy leállíthatják a Brexit-folyamatot

Publikálás dátuma
2019.01.20 14:57
Theresa May brit miniszterelnök
Fotó: AFP/ BEN STANSALL
Rendkívül aggályos képviselői törekvésekről beszélt a Downing Street szóvivője.
Theresa May brit miniszterelnök hivatala szerint rendkívül aggályosak azok a képviselői törekvések, amelyek célja a brit EU-tagság megszűnéséhez (Brexit) vezető folyamat késleltetése vagy leállítása – írja az MTI. A felhívás előzményeként több olyan képviselői törvénytervezet is nyilvánosságra került, amely halasztaná a kilépést, illetve megtiltaná a kormánynak a megállapodás nélküli Brexitet. A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit laphoz eljutott tervezetek egyike – amelyet Dominic Grieve, a konzervatív párti brit kormány volt jogi főtanácsadója készül előterjeszteni – a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye alapján zajló Brexit-folyamat felfüggesztését irányozza elő. Az 50. cikkely szabályozza, és csaknem két évvel ezelőtti aktiválása hivatalosan el is indította a Brexit-folyamatot. A cikkely alapesetben – egyéb, közelebbi határidőről szóló megegyezés híján – kétévi tárgyalási időtávlatot határoz meg. Ez március 29-én jár le, és a brit EU-tagság azon a napon akkor is megszűnik, ha addig nem lép életbe az EU-val kötött megállapodás. Az 50. cikkelyben meghatározott kétévi tárgyalási időszak meghosszabbításra van mód, ha ehhez az EU-ban maradó 27 tagország egységesen hozzájárul, az aktiválásról szóló bejelentés visszavonása ugyanakkor London szuverén joga. Ezt az EU bíróságának nemrégiben hozott végzése megerősítette. Egy másik képviselői tervezet, amelyről szintén a The Sunday Times számolt be, megtiltaná a kormánynak, hogy megállapodás nélkül léptesse ki az országot az EU-ból, és szintén a Brexit halasztásáról intézkedne abban az esetben, ha a kilépés március 29-én esedékes napjáig nem sikerülne életbe léptetni valamilyen megállapodást a Brexit feltételrendszeréről. Theresa May hivatalának szóvivője a BBC-nek nyilatkozva vasárnap „mélységesen aggályosnak” nevezte e képviselői tervezeteket, mondván: e kezdeményezések azzal a veszéllyel járnak, hogy a parlament teljeséggel leállíthatja a Brexit-folyamatot. A Downing Street illetékese szerint „életfontosságú”, hogy a választott politikusok teljesítsék a kilépésről szóló népszavazási döntést. Az alsóház a héten a modern brit parlamentarizmus történetében példátlan, 230 fős többséggel elutasította a Brexit feltételrendszeréről az Európai Unióval novemberben elért, 585 oldalas megállapodást. Az ellenzéki Munkáspárt bizalmatlansági indítványt terjesztett be Theresa May kormánya ellen, és szerdán az ellenzék által kezdeményezett voksoláson 325-306 arányban May támogatói kerültek többségbe.

Kétoldalú megállapodásra tehet javaslatot May

Theresa Maynek a megállapodás alsóházi tárgyalási folyamata közben – a kormány szándékai ellenére – elfogadott törvénymódosítás alapján három ülésnapon belül, vagyis hétfőig kell a ház elé terjesztenie a kormány új javaslatait arról, hogy a Brexit-folyamat milyen irányt vegyen. May hétfőn ismerteti a parlamentben a kormány álláspontját a továbbiakról. Ez a törvény alapján semleges hangvételű és módosítható indítvány lesz, amelyet az alsóház január 29-én tárgyal és aznap szavaz is róla. A The Sunday Times úgy tudja, hogy a kormányfő kétoldalú megállapodásra tesz javaslatot Írországnak, annak érdekében, hogy az EU-val kötött megállapodásból kikerülhessen annak legsúlyosabban bírált eleme, a backstop-mechanizmus, vagyis az a tartalékmegoldás, amelynek alapján – ha más megoldás nem születik – egységes vámügyi szabályozás lépne életbe az Európai Unió és az Egyesült Királyság között az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülésére. Liam Fox brit külkereskedelmi miniszter vasárnap közvetve megerősítette az értesülést. Fox a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: kompromisszumra lesz szükség a backstop-mechanizmus ügyében, annak érdekében, hogy el lehessen fogadtatni a Brexit-megállapodást az alsóházban. Simon Coveney ír miniszterelnök-helyettes azonban vasárnapi Twitter-üzenetében máris kizárta bármiféle olyan kétoldalú megállapodás lehetőségét Londonnal, amely eltávolítaná az ír-északír határellenőrzés elkerülését garantáló backstop-megoldást a Brexit-egyezményből.
2019.01.20 14:57

Csaknem 40 kilométert futott le mínusz 52 fokban egy olasz rendőr

Publikálás dátuma
2019.01.20 14:36

Fotó: Paolo Venturini Facebook-oldala/
Paolo Venturini a 39,12 kilométeres távot 3 óra 54 perc és 10 másodperc alatt teljesítette.
Csaknem 40 kilométert futott le mínusz 52 fokban Jakutföld északi részén Paolo Venturini olasz extrémsportoló, aki rendőr az észak-olaszországi Padovában – közölte az oroszországi régió külkapcsolatokért felelős hivatala vasárnap a TASZSZ hírügynökséggel. A Tomtor és Ojmjakon települések közötti 39,12 kilométeres távot Venturini 3 óra 54 perc és 10 másodperc alatt teljesítette. A sportembert a próbatételre egy orvosból, egy tolmácsból és egy operatőrből álló stáb kísérte el, és a szibériai vállalkozásról dokumentumfilm készül majd. A közösségi médiában rajongók ezrei által követett Venturini tavaly 75 kilométert futott az iráni sivatagban, ahol a hőség eléri a 67 fokot is. 
Szerző
2019.01.20 14:36