Bükki Nemzeti Park;Noszvaj;

2018-01-15 06:15:00

Kalandos meseút Noszvajon

A Bükki Nemzeti Park déli határán, Egertől 10 kilométerre igazi gyöngyszem várja a kikapcsolódni vágyókat. A hegyvidéki üdülőfalu számos programot kínál. A falu lakosai az évszakokkal harmóniában szervezik meg minden évben természet- és családbarát programjaikat. Évente sokszor nyílnak ki a falu portáinak kapui, hogy a látogatók megismerhessék a helyiek ünnepeit, receptjeit, kertjeit.

Noszvajra beérve már messziről látszódnak a riolittufába vájt barlang- és pincelakások, melyek a település egykori szegénysorát idézik. Ha közelebb merészkedünk, nem az egykori nyomor hangulata lesz úrrá rajtunk, sokkal inkább valamiféle misztikus érzés tölt el minket. A barlanglakások jó részében ma alkotótelep működik.

Mindenképp látni kell a De la Motte-kastélyt, mely a magyar kastélyépítés miniatűr remeke. Az épület ma már szállóként működik, de egyes részei múzeumként funkcionálnak, melyek napközben látogathatóak. A műemlék épületben kiállításokat, rendezvényeket is tartanak.

A gyerekek és a játékos kedvű felnőttek nagy kedvence kivétel nélkül a noszvaji meseút, mely a szabadidő tartalmas, vidám eltöltésének jegyében született. Alapgondolata, hogy a nyaralás, pihenés ideje alatt kötetlenül végigjárható kalandtúra keretein belül játékosan, a mesék világán keresztül ismertesse meg az „úton lévőket” az adott tájegység - Noszvajon a palóc - hagyományos kincseivel, szellemiségével. A meseúton végigkalandozók észrevétlenül részesülnek a mesehallgatás, az együtt munkálkodás, az önismeret és a képzeletet is megmozgató feladatok számos pedagógiai és lélektani adományában.

Aki járt már Noszvajon, joggal nyűgözte le a fantasztikus földrajzi elhelyezkedés, a kristálytiszta levegő, az álomszép táj és a mesébe illő falucska hangulata.