Kikeltek Trump ellen

Élesen bírálta Donald Trump amerikai elnök Közel-Kelet politikáját Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke. Ezzel kapcsolatos lépéseit „az évszázad pofonjának” minősítette, s azt közölte, „nemet mondunk kezdeményezéseire”. Abbász hétfőn tanácskozik a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) képviselőivel. A kétnapos tanácskozáson a közel-keleti helyzetről lesz szó. A Palesztin Hatóság elnöke egyúttal azzal vádolta Izraelt, hogy felmondta az Egyesült Államok közvetítésével a 90-es években megszületett oslói egyezményt.

Szerző

Öngyilkos terrorakciók Bagdadban

Két robbantásban több tucatnyian vesztették életüket Bagdadban. Az első közlések szerint öngyilkos terrorakciókról volt szó. 

A belügyminisztérium közlése szerint eddig 27-en vesztették életüket, további nyolcvan személy pedig megsérült. A detonációk egy építési terület közelében, a Légierő terén következett be. Ismét egyre több a terrorakció az iraki fővárosban. Szombaton Bagdadban legalább öten haltak meg egy öngyilkos akcióban. Ekkor a biztonsági erők egy ellenőrző pontjánál történt merénylet. Rendőrök mellett civilek is megsérültek. Egyetlen szervezet sem vállalta magára a merényleteket. Az iraki kormány decemberben jelentette be a harci cselekmények végét az Iszlám Állammal (IS) szemben.

Szerző

Szétveri magát a lengyel ellenzék

Publikálás dátuma
2018.01.15. 10:09
Tüntetés a lengyel fővárosban az abortuszhoz kapcsolódó korlátozások szigorításával kapcsolatos javaslatokkal szemben 2018 januá
Az ellenzék miatt bukott meg a lengyel parlamentben az abortusztörvény liberalizálása. Ezzel éppen a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) malmára hajtják a vizet.

Amikor 2016 őszén több tízezer nő vonult az utcára, hogy a művi terhességmegszakítást szabályozó törvény ellen tiltakozzanak, számos ellenzéki politikus is szolidaritását fejezte ki velük. A varsói, poznani, wroclawi, vagy krakkói megmozdulásokon is feltűntek ellenzéki aktivisták – emlékeztet rá a Der Spiegel.

Mostanság azonban sokan kezdenek kételkedni abban, hogy akkor a két ellenzéki politikai erő, a Polgári Platform (PO) és a liberális Nowoczesna (Modern) valóban annyira szívén viselte-e a nők sorsát. Szerdán az abortusz ismét a lengyel parlament napirendjére került. Első olvasatban a szejm képviselőinek arról kellett dönteniük, hogy továbbítják-e a jogszabály további szigorítását előirányozó javaslatot a törvényhozás illetékes bizottságának. A tervezet szerint az abortusz csak akkor válik lehetővé, ha a nőket megerőszakolják, s emiatt egészségügyi problémáik lehetnek. Előkerült viszint egy másik javaslat is, „Mentsük meg a nőket” címmel, amely a törvény liberalizálását irányozta elő.

Lengyelországban jelenleg a magzat védelméről 1993-ban elfogadott törvény van érvényben, amely három esetben engedélyezi a terhességmegszakítást: ha a terhesség nemi erőszak következménye, ha az anya élete veszélyben forog, vagy ha a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett.

A parlamenti bizottságban végül az a javaslat győzedelmeskedett, amely a további szigorítást irányozta elő. Emiatt komoly felelősség terheli a két ellenzéki pártot. A frakciófegyelem ellenére ugyanis a Polgári Platform három képviselője is elutasította a „Mentsük meg a nők” című kezdeményezést. További 29 honatya pedig meg sem jelent a szavazáson. A Nowoczesna esetében sem volt sokkal jobb a helyzet, hiszen egy képviselő tartózkodott, tíz pedig távolmaradt a szavazástól.

Ezzel a két liberálisnak nevezett párt legalább olyan konzervatívnak bizonyult, mint a Jaroslaw Kaczynski által irányított PiS, amely nyíltan rokonszenvez az abortusz ellenfeleivel.

Az ellenzék soraiban valóságos földrengéshez vezetett a képviselők viselkedése. A PO-nak azokat a képviselőit, akik a törvény liberalizálása ellen szavaztak kizárták a pártból. E sorsra jutott az egykori bel- és igazságügyi miniszter, Marek Biernacki. A pártvezetés emellett pénzbüntetést helyezett kilátásba azokkal a honatyákkal szemben, akik nem jelentek meg a szavazáson.

Még súlyosabb következményei lettek az esetnek a Nowoczesnánál – írja a Spiegel. A távolmaradó képviselőket pénzbüntetésre ítélték, amelyet közhasznú alapítványok bankszámlájára kell átutalniuk. A párt három ismert arca, Joanna Scheuring-Wielgus, Joanna Schmidt és Krzysztof Mieszkowski pedig bejelentették, hogy ideiglenesen – a tervek szerint egy hónapra – felfüggesztik tagságukat a pártban. „Én a Modernbe léptem be és nem egy középkori pártba” – indokolta a döntést Scheuring-Wielgus. A Rzeczpospolita napilap úgy tudja, hogy ezzel a földindulás nem ér véget, s összesen hat képviselő fordíthat hátat a pártnak.

Több politikai megfigyelő úgy véli, hogy a botrány az ellenzéki pártok végét jelentheti. Ez ugyan talán kori megállapítás – véli a hamburgi magazin, de megmutatja, miért uralja a belpolitikát a PiS. Michal Syska, a wrowlawi Ferdinand Lasselle Központ igazgatója szerint sem a PO, sem a Nowoczesna nem képes felmutatni a választóknak értékeket. A legjobb példa erre az úgynevezett igazságügyi reform. Ugyan tömegek tiltakoztak ellene, a szejm decemberben mégis elfogadta az átírt változatot. A két párt ugyanis nem volt képes arra, hogy saját javaslatot terjesszen elő.

Szerző