Előfizetés

Újabb veszélyes őrület terjed a tinédzserek körében

Publikálás dátuma
2018.01.16. 10:40
Fotó: Shutterstock
Bár könnyen, olcsón elérhető gyors megoldásnak tűnik a Xanax nevű nyugtatószer, mégsem jó módszer a szorongás oldására, mert hamar zombivá tesz - írja a Házipatika. A brit tinik körében ennek ellenére egyre népszerűbb a ráadásul addiktív gyógyszer. A cikk szerint Magyarországon hónapok óta hiánycikk a szer. 

Az online magazin információi szerint tavaly ősszel kisebb Xanax-pánik tört ki Magyarországon; hónapokig nem lehetett kapni az erős függőséget okozó szorongásgátlót. Dr. Merész Nóra, a verőcei Dunakanyar Gyógyszertár vezetője akkor azt is elmondta, legalább december közepéig nem is kapnak újabb szállítmányt, azonban hozzátette, szó sincs pánikról és a rászorulóknak aggódniuk sem kell, mert a Xanax több, azonos hatóanyagú és hatású gyógyszerrel is helyettesíthető.

Az ismert nyugtatót sokan a szorongásaik, lelki gondjaik megoldására használják, de egyre gyakoribb, főleg a brit tinédzserek körében, hogy a kannabisz és az alkohol alternatívájaként kábítószerként fogyasztják. Az angol fiatalok körében ez egyre gyorsabban terjed, mert nem tudnak mit kezdeni a szorongásaikkal, a társaik pedig ajánlanak nekik "valamit", ami segít. A Xanax rendszeres szedése, a szakértők szerint azért is veszélyes, mert gina-szerű hatásai lehetnek, azaz zombivá teszi a használót, akivel aztán bármit meg lehet tenni, ráadásul amnéziaszerű állapotot is okozhat. További részletek a HáziPatika.com cikkében.

Kortárs magyar kiállítás Rómában

Aspektusok (Aspetti) címmel kortárs magyar grafikai és kisplasztikai kiállítás nyílik pénteken a Római Magyar Akadémia galériájában.

A magyar kultúra napja alkalmából nyíló kiállítás 22 magyar kortárs művész csaknem 80 munkáját tárja a római közönség elé a Falconieri-palotában.

A Magyar Képző- és Iparművészeti Szövetség grafikai válogatása a teljesség igénye nélkül, de alapvetően a műfaj magyarországi nagymestereire koncentrál, mint Almásy Aladár, Ágotha Margit (1938-2015), Eszik Alajos, Gross Arnold (1929-2015), Gyulai Líviusz, Kovács Tamás (1942-1999), Kőnig Frigyes, Orosz István, Rékassy Csaba (1937-1998), Sárkány Győző, Somorjai Kiss Tibor, Sulyok Gabriella.

A fiatalabb generációt Takáts Márton festő- és grafikusművész képviseli, nem kevésbé érett művekkel - közölte az MTI-vel a Római Magyar Akadémia. A szobrászati anyag esetében Czér Péter, Csíkszentmihályi Róbert, Csikai Márta és Gvárdián Ferenc képviselik a kisplasztika műfajának klasszikus mestereit, miközben Rabóczky Judit, Szanyi Borbála, Erős Apolka, Oláh Katalin Kinga és Hegedűs Éva azon fiatal, progresszív szellemiségű alkotók közé tartoznak, akik a kortárs művészetben keresik a kisplasztika és a klasszikus szobrászi fogalmazásmód lehetőségeit.

A február 18-ig megtekinthető tárlatot Simonffy Márta, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének elnöke nyitja meg.

Kamion sodort el egy kerékpárost, az áldozat szörnyethalt

Kerékpárost sodort el egy kamion a 47-es főúton Algyő közelében - tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden az MTI-t. Szabó Szilvia közölte, a rendelkezése álló adatok alapján a baleset hétfőn valamivel 23 óra után történt a főút 214-es kilométerszelvényénél. A Szeged felé tartó kamion eddig tisztázatlan körülmények közt sodorta el a kerékpárost. A biciklis olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

Délelőtt a szóvivőe közölte, hogy a kamion sofőrje ellen segítségnyújtás elmulasztása vétség megalapozott gyanúja miatt eljárás indult. A férfi ugyanis nem állt meg a baleset helyszínén, néhány kilométerrel távolabb, az M43-as autópálya szegedi pihenőjében leparkolt. Az éppen arra járőrszolgálatot tejesítő rendőrök a jármű sérüléseit látva kérdőre vonták a vezetőt. A férfi azt mondta, hogy valaminek nekiütközött Algyő közelében, a 47-es főúton. A rendőrök a 47-es út 214-es kilométerénél megtalálták a törött kerékpárt, mellette az áldozat holttestét.