Soros kitiltásáról tárgyalhat a kormány

Publikálás dátuma
2018.01.16 18:33
Plakátkampány a "Soros-terv" ellen. Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP
Fotó: /
Bár magyar állampolgárságtól szinte lehetetlen valakit megfosztani, illetve az országból kitiltani, a kormány most erre készül. Kampányban mindenképpen – ugyanis Soros Györgyöt tolná át a kabinet a magyar határon.

Egyszer már felmerült Soros György kitiltása: Pintér Sándor hozta szóba (videó!) a honvédelmi bizottság egy tavaly májusi ülésén, ám akkor maga a belügyminiszter mondta azt, hogy az Alaptörvény nem teszi lehetővé egy magyar állampolgár kitiltását Magyarországról.

A jogszabályok azóta nem változtak, az Origo értesülései szerint szerdán mégis egy olyan törvényjavaslatot tárgyal a kormány, ami lehetővé tenné Soros György kitiltását.

A kérdés az, a jogszabályi lehetetlenség ellenére miért próbálkozik a magyar származású üzletember az „országból való kizárásával" a kabinet? A válasz valószínűleg az, hogy a kormányzat számára mindegy, hogy sikerül-e kiebrudalni Sorost, vagy sem. A kabinet a választási kampányt Soros Györgyre építette, így minden lehetőséget megragad, hogy a politikai napirendet továbbra is vele tematizálja.

Emlékeztetőül: a parlament fideszes többsége elfogadott egy országgyűlési határozatot, amiben felkérte a kormányt, hogy védje meg az országot a Soros-tervtől, illetve erre nógatták a kabinetet a megyei jogú városok vezetői is. A kormány most erre a kérésre reagál a nyilvánosságban.

És várhatóan a jövőben emeli is a tétet, ugyanis minden közvélemény-kutatás azt mutatja, egyelőre csak a saját tábort lehetett mozgósítani a menekülttémával.

Pedig a kormány mindent megtett: a fiatal Orbán Viktor ösztöndíjáért is felelős amerikai-magyar üzletember nem most kerülne először célkeresztbe. Tavaly Nemzeti Konzultáció keretében mondhatott mindenki véleményt a „Soros-tervről”, később az általa alapított Közép-európai Egyetemet (CEU) is bezárással fenyegették. A civil szervezeteket szintén rá hivatkozva szokták inzultálni.

Szerző
2018.01.16 18:33

Érdemes bezárni az állatokat a tűzijáték idejére

Publikálás dátuma
2018.08.19 11:33
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels/
Valóságos sokkhatást okoz a tűzijáték az állatoknál; az augusztus 20-ai tűzijáték miatt a kutyák és a macskák elszökhetnek, de félelmükben támadhatnak is - hívta fel a figyelmet az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében. Az egyesület azt javasolta, hogy a tűzijáték idejére az állatokat vigyék zárt helyre, így a hanghatások csak tompítva jelentkeznek. Ez azt is jelenti, hogy az állatokat nem szabad az ünnepre elvinni, mert a fény- és hanghatások pánikot okozhatnak náluk. A biztonság kedvéért érdemes az állat gazdájának elérhetőségét tartalmazó bilétát elhelyezni a kutyán vagy macskán. Ha az állat elszökött, akkor érdemes a lakhelytől távolabb is, tíz kilométeres körzetben keresni - írták.
2018.08.19 11:33

Halat és kenyeret osztana a menekülteknek Iványi Gábor gyülekezete

Publikálás dátuma
2018.08.19 11:29

Fotó: Népszava/ Vajda József
A magyar állam nem ad enni azoknak, akik a tranzitzónában várják a fellebbezésük elbírálását. Az el nem ismert kisegyház bibliai szimbolikával segítene.
Három felhívást tett közzé Facebook-oldalán a Magyar Evangéliumi Testvérközösség. Az Iványi Gábor által vezetett, hivatalosan el nem ismert egyház „a Magyarország déli határán fogvatartott és szándékosan éheztetett menekült embertársainknak” szeretne minimális ellátást – naponta öt szelet kenyeret, egy halkonzervet és egy almát szeretnénk biztosítani. Azokra céloznak, akik a tranzitzónában tartózkodnak, és mivel nem először nyújtották be kérelmüket, azaz fellebbeznek, a szigorú törvény értelmében nem kapnak élelmezést sem. A Magyar Helsinki Bizottság becslése szerint ők körülbelül ötvenen lehetnek. Az augusztus 20-ra tervezett akciónak erős bibliai szimbolikája van: Máté evangéliumában olvasható, hogy Jézus csodát tett az étellel: öt kenyérből és két halból ötezer férfit, illetve az asszonyokat és gyerekeket lakatta jól.  Az első felhívás az egyház híveinek és támogatóinak szól, hogy járuljanak hozzá az akció költségeihez. A másodikat a kormánynak címezték, és felszólítják, hogy „azonnal vessen véget annak a kínzásnak”, mely „hadifoglyokkal és köztörvényes bűnözőkkel szemben is elfogadhatatlan”. A harmadik egy nyílt levél a bevett egyházak vezetőihez, amelyben csatlakozásra kéri őket a testvérközösség, illetve emlékezteti őket, hogy a státuszuk miatt „Magyarország vezetésének minden döntése mögött Önöknek is ott kell állniuk felelősséggel”.
2018.08.19 11:29