A pápa Chilében

Publikálás dátuma
2018.01.17. 06:34
Fotó: AFP/Eitan Abramovich

Félmillió résztvevőre számítanak a chilei látogatáson tartózkodó Ferenc pápa santiagói miséjén. A római katolikus egyházfő előzőleg az elnöki palotában elmondott beszédében bocsánatot kért a chilei papság részéről kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális visszaélésekért. A chilei hatóságok 18 ezer rendőrt mozgósítottak a pápa védelmére, ezen kívül húsz repülőgép és hét drón is vigyázza majd biztonságát. A hét végén ugyanis több templomot gyújtottak fel ismeretlenek szerte az országban. Chiléből Peruba utazik tovább a pápa. Mostani, sorrendben immár hatodik latin-amerikai apostoli látogatásának érdekessége, hogy Ferenc pápa repülőgépe útban Chilébe átrepült szülőföldje, Argentína felett. A repülőgépről küldött jókívánságában - anélkül, hogy közölte volna, mikor látogat el hazájába - arra kérte honfitársait, imádkozzanak érte. Pápaságának öt évvel ezelőtti kezdete óta ugyanis nem kereste fel Argentínát, ahol pedig nagyon sokan várják.

Szerző

Kaszáltak a szálláshelyek

Publikálás dátuma
2018.01.17. 06:26
Fotó: Shutterstock

Tavaly az év első 11 hónapjában annyi éjszakát töltöttek el Magyarországon a turisták, mint 2016-ban egész évben: a kereskedelmi szálláshelyek 2017 január és november között 6,7 százalékkal több, összesen 27,6 millió vendégéjszakát regisztráltak, amely csaknem azonos arányban oszlott meg a külföldi és a belföldi vendégek között – derül ki a KSH legfrissebb adataiból. Ennek eredményeként összesen 16 százalékkal több, 430 milliárd forint bruttó árbevételt értek el a kereskedelmi szálláshelyek, ezen belül a szállásdíj-bevétel 17 százalékkal nőtt, és meghaladta a 258 milliárd forintot.

A statisztikából az is kiderül, hogy a szállodák szobakihasználtsága immár 60 százalékos, tavaly novemberben pedig egy szállodai szoba átlagára 18 684 forint volt, ami 7,6 százalékos drágulást jelent 2016 novemberéhez képest. Ha pedig a tavaly január-novemberi időszakot nézzük, akkor az átlagos szállodai szobaár 20 025 forint volt, ami 9,7 százalékkal magasabb, mint 2016 azonos időszakában volt. Tavaly november végére egyébként 40-el nőtt a kereskedelmi szálláshelyek száma, így 2515 szálláshely több mint 77 500 szobája közül válogathattak a turisták.

Szerző

Vége lehet az ingyenes házhozszállításnak

Publikálás dátuma
2018.01.17. 06:24
Shutterstock illusztráció

Akár 15 százalékos drágulás sem kizárt a postai és a futárpostai szolgáltatások terén az idén – vetíti előre Bengyel Ádám, a legnagyobb hazai csomagautomata-hálózatot működtető Foxpost Zrt. vezérigazgatója a KSH legfrissebb adatait kommentálva. Eszerint 2017 harmadik negyedévében a szolgáltatások közül ebben a szektorban volt a legnagyobb – 9,6 százalékos - a drágulás az előző év azonos negyedévéhez képest. A Magyar Posta ráadásul áremeléssel indítja az évet: január 16-ától átlagosan 3 százalékkal drágulnak a postai szolgáltatások.

Bengyel Ádám úgy látja: a szektorban – hasonlóan a magyar gazdaság más ágazataihoz – alapvetően a munkaerőhiány jelenti az egyik fő problémát, és részben ezzel magyarázható a drágulás is. Sofőrt találni már csak magasabb bérekkel lehet, mivel sokan a jobban fizető közösségi közlekedési vállalatoknál vagy külföldön dolgoznak. Az áremelkedés másik oka, hogy az iparágban – többek között a webáruházak vevőcsalogató, ingyenes házhozszállítási kampányai miatt - olyan alacsony árszint alakult ki, ami mostanra tarthatatlanná vált. Az alacsony ár rövid távon ugyan jó lehet az ügyfeleknek, hosszabb távon azonban az elmaradó fejlesztések miatt gyengébb szolgáltatási minőséget eredményez.

Bengyel Ádám szerint hiába van két számjegyű növekedés az e-kereskedelemben, a kiszállítás volumene ezt nem tudja követni. A jövőben ezért nőhet a kevésbé költséges fix pontra – például a csomagautomatákba – történő kiszállítás. Az webáruházak pedig egyre inkább csak egy bizonyos kosárérték fölött kínálnak majd föl ingyenes házhozszállítást, de lehet, hogy még úgy sem.

Szerző