Előfizetés

Nagy változás jön a Messengerben

Publikálás dátuma
2018.01.18. 06:40
Fotó: Shutterstock

A Facebook fejlesztői egyszerűsítik a mára túlzsúfolttá (1,3 milliárd aktív felhasználója van havonta) vált Messengert - írja a hvg.hu. A fejlesztések fókuszában az app egyszerűsítése áll, hogy minden helyzetben ez legyen a legjobb választás azok számára, akik így szeretnének beszélni barátaikkal, ismerőseikkel, szeretteikkel. Hogy ez pontosan mit jelent, arra egyelőre nem tért ki David Marcus, a Facebook Messenger fejlesztéséért felelős alelnöke, de a remények szerint kevésbé lesz kaotikus. A csoportos csevegés fejlesztése sem marad ki az idei tervből: tökéletesítenék azt, függetlenül attól, hogy épp hozzá akarunk adni valakit a beszélgetéshez, vagy épp videóhívást kezdeményezünk a résztvevőkkel.

Könnyen lehet, hogy az egyszerűsítéssel még több felhasználót szereznek majd, holott a Messenger statisztikái már így is kiemelkedőek. A jelentés szerint mintegy 200 ezer csevegőbot létezik, a felhasználók pedig 500 milliárd hangulatjelet és 18 milliárd GIF-et küldtek egymásnak 2017-ben. Emellett 17 milliárd videóhívás indult, ami a 2016-os eredmény több mint duplája.

Mint megírtuk: a napokban jelentette be Zuckerberg, teljesen átalakítja a Facebook algoritmusát. Azt kívánja elérni a változással, hogy minél több bejegyzést láthassunk ismerőseinktől, családtagjainktól és minél kevesebbet az egyes cégektől, médiumoktól.

Netanjahu nagyon bízik Trump ígéretében

Publikálás dátuma
2018.01.18. 06:37
Fotó: AFP

„Az én optimista értékelésem szerint az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése gyorsabban fog megtörténni, mint ahogy azt gondolják, megítélésem szerint egy éven belül”, mondta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán. Nem tudni mire alapozza feltételezését, hiszen a Fehér Ház több tisztségviselője, maga Rex Tillerson külügyminiszter is úgy vélekedett, hogy a költöztetés 3-4 évet is igénybe vehet, biztonsági és egyéb szempontok miatt. Donald Trump 2017 december 6-án ismerte el Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosának és jelentette be az amerikai nagykövetség átköltöztetését Tel-Avivból.

Fékeznék Putyin propagandáját

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2018.01.18. 06:35

Az álhírek és a szándékos félretájékoztatás terjedését megakadályozó közös lépéseket sürgettek az Európai Parlament tagjai az EU-ba irányuló orosz propaganda hatásáról rendezett szerda délutáni plenáris vitában. A lengyel és a baltikumi képviselők különösen aktív részvételével lezajlott eszmecserén többen szorgalmazták, hogy az unió fordítson több pénzt és eszközt a nagy keleti szomszéd sikeres dezinformációs tevékenységének a megállítására és ellensúlyozására. A szélsőjobb és a szélsőbal viszonylag nagy számban szót kapott képviselői viszont azt a véleményüket hangoztatták, hogy az EU népszerűtlenségét nem lehet Oroszország nyakába varrni.

Az unió külügyi vezetése 2015. őszén hozott létre egy alig több mint tíz fős munkacsoportot az EU-ról szóló hamis és félrevezető orosz hírek leleplezésére és a tényszerű tájékoztatás előmozdítására. Az alakulat elsősorban a volt szovjet tagköztársaságokban igyekszik ellensúlyozni a Kreml támogatásával terjesztett propagandát. De az orosz hírhamisításnak az EU polgárai is áldozatául esnek, ahogyan ez bizonyítást nyert a Brexitről szóló szavazás idején, és több más európai választási kampányban.

A parlamenti vita szónokai azt kérték az Európai Bizottságtól, hogy költsön nagyságrendekkel többet a munkacsoportra, amely — egy néppárti képviselő szerint — a Kreml külföldi kommunikációra fordított 1 milliárd eurónyi költségvetésével szemben, csak 1 millióból gazdálkodik. Többen felszólították a brüsszeli testületet, hogy támogassa anyagilag is a hamis hírekkel szemben egyedül hatásosnak bizonyuló független és tényszerű újságírást. A képviselők felvetették, hogy szükség lenne a médiatulajdonlás és a politikai pártok finanszírozásának az átláthatóságát előíró közösségi szabályokra is, mivel Oroszország ezeken a csatornákon keresztül is igyekszik befolyást szerezni az EU-ban.

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője hozzászólásában felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon a kormány és a közmédia a hamis orosz hírek legfőbb fogyasztója és terjesztője.

Julian King, az Európai Bizottság biztonsági unióért felelős tagja emlékeztetett rá, hogy Brüsszelben a napokban jött létre egy magas szintű munkacsoport, amely márciusban készít jelentést arról, hogy miként lehet felvenni a harcot a hamis hírekkel szemben. Az Európai Bizottság pedig áprilisban tesz átfogó javaslatokat az online félretájékoztatás és a hírhamisítás elleni közösségi szintű lépésekre.