Előfizetés

Vizsgálatot követelnek a venezuelai Rambo ügyében

K. I.
Publikálás dátuma
2018.01.18. 06:33
Fotó: AFP/Inaki Zugasti

A „venezuelai Rambo” kivégzését a huszadik századi argentin és chilei diktatúrákban elterjedt módszerekhez hasonlította José Miguel Vivanco, a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet régiós vezetője – jelentette az El Universal venezuelai napilap azt követően, hogy a belügyminiszter kedden elismerte: egy hétfői akció keretében végeztek hét „terroristával”, köztük Oscár Pérezzel, aki júniusban merényletet követett el több kormányzati épület ellen.

A Reuters szerdai tájékoztatása szerint ellenzéki politikusok bejelentették, vizsgálatot kezdeményeznek a kivégzés gyanús körülményei miatt. A történtek után három nappal sem tudni, hogy pontosan mi történt. A saját bevallása szerint Nicolás Maduro szocialista elnök hatalma ellen, és a demokráciáért harcoló Pérez meggyilkolásáig vérző fejjel „tudósított” a közösségi médiában a katonai akcióról. Az egyik videóban azt állította a 36 éves férfi, hogy társaival megadták magukat, de a kormány katonái nem hagytak fel az ostrommal.

Aligha fog ennél több kiderülni a jövőben a furcsa ügyről. Sokan már Pérez hét hónappal ezelőtti felbukkanását is gyanúsnak találták. Miután júniusban egy helikopterről gránátot dobott és lövéseket adott le a legfelsőbb bíróság valamint a belügyminisztérium épületére, felerősödtek azok a hangok, amelyek szerint a diktatórikus módszerekkel vezetett országban ilyen nagyszabású akciót nem lehet kivitelezni, különösen nem elmenekülni. Egyesek szerint a kormánynak érdekében állhatott a puccskísérlet, hogy elterelje a figyelmet az akkor már hónapok óta tartó Maduro-ellenes tüntetésekről, és egyúttal igazolja a demonstrációkon mindennapossá vált erőszakot.

Pérez múltja sem volt hétköznapi. Másfél évtizedig szolgált „a venezuelai FBI-ként” ismert CICPC-nél, szabadidejében színészkedett. Az egyik film kapcsán 2015-ben interjút adott a Panorama című napilapnak, amelyben így jellemezte magát: „Helikopterpilóta, katonai búvár és ejtőernyős vagyok. Ezen kívül apa, barát és színész... Olyan férfi, aki, ha kilép az utcára, nem tudja, hogy hazatér-e. A halál része az életemnek”.

"Nem akarunk zombik lenni"

Publikálás dátuma
2018.01.18. 06:07

Szerda estig több mint 11 ezren jelezték a "Ne menj suliba – demonstrálj az oktatásért!" elnevezésű megmozdulás Facebook-oldalán: ott lesznek péntek délután a Parlament előtt, hogy kiálljanak egy modernebb oktatási rendszerért. A tüntetést olyan középiskolások szervezik, akik elégedetlenek a jelenlegi oktatási rendszerrel, és ennek nem félnek hangot adni.

A diákok arra szeretnék ráirányítani a figyelmet, hogy a hazai közoktatás mind a tananyag mennyiségében és minőségében, mind pedig módszertanában elavult. Mint írták, diákkoruk nagy része felesleges anyagok túlrészletezésével telik, és nem akarnak "agyonhajszolt zombik" lenni. "Elegünk van, hogy a 19. századi egyetemes anyagot olyan részletezve tanuljuk, mintha tegnap történt volna, és hogy ezt 7, 8 vagy 9 órában kell megoldani" – fogalmaztak. Nem értenek egyet az egyentanterven alapuló oktatással sem: "Nem akarunk mind ugyanúgy viszonyulni a világhoz, mert mind mások vagyunk, ezért az oktatás se faragjon minket egy és ugyanazon mintára".

A tüntetés délután négy órakor kezdődik, a délelőtti órákban pedig fórumbeszélgetések lesznek. "Január 19-én délelőtt nem megyünk suliba, kiállva az oktatási rendszer fejlesztéséért. Ez azonban nem jelenti azt, hogy szimpla lógásra biztatunk benneteket" – írták a szervezők. Az akciónap lebonyolításában segédkező Független Diákparlament (FDP) több helyszínen szervez fórumokat, akik ezeken vesznek részt, azoknak az FDP igazolni tudja az iskolai hiányzást. Más esetekben, ha a diákok maguknak szerveznek beszélgetéseket egy iskolán kívüli helyen, akkor szüleiknek kell igazolniuk távolmaradásukat (a szülő egy tanévben három nap hiányzást igazolhat).

A tényleges részvételt ugyanakkor gyengítheti, hogy szombaton tartják a középfokú felvételi központi írásbeli vizsgáit a 8 és a 6 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá a 9. évfolyamra. Az Oktatási Hivatal szerint 9. évfolyamon az írásbelire 54 ezer diák jelentkezett, a 6 évfolyamos gimnáziumi vizsgán mintegy 8600-an, a 8 évfolyamoson csaknem 6 ezren vesznek részt. Ám a délutáni tüntetésen nem csak diákok képviseltetik magukat: tanárok, szülők, nagyszülők is kiállnak majd a fiatalok mellett.

Ne féljenek elengedni gyermekeiket
Büszkék vagyunk arra, hogy a gyerekek is felelősen megnyilvánulnak az oktatási rendszerről. Szülőként az a feladatunk, hogy támogassuk őket - mondta lapunknak a Szülői Hang nevű szervezet képviseletében Miklós György. Hangsúlyozta: a szülőknek és gyermekeiknek át kell beszélniük a péntek délelőtti fórumokon és a délutáni tüntetésen való részvételt, fontos tudatosítani a gyerekekben, hogy "ez nem buli, hanem felelős kiállás". Szülőtársainak azt üzente: ha gyermekeik részt akarnak venni az eseményeken, ne féljenek elengedni őket, a tüntetésre pedig akár ők maguk is látogassanak ki.
"Minden 18 éven aluli gyereket megillet a szabad egyesülés és békés gyülekezés joga, hiszen a jogszabályok szerint ez biztosítja a gyermek helyét a társadalom aktív, résztvevő tagjaként" - írta Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő a wmn.hu-n. Arra hívta fel a szülők figyelmét, semmilyen hátrány nem érheti a gyereket, ha a törvényben biztosított alapvető jogát gyakorolja. "Abban az esetben, ha mégis ezt tapasztalja, eljárást kezdeményezhet az iskolában a diákképviseleti szervezeteknél, a fenntartónál vagy az Oktatási Jogok Biztosának Hivatalánál" - írta.

Kapcsolódó
Nem mennek suliba, tüntetni fognak

A falu, ahol tényleg csökkent a rezsi

Doros Judit
Publikálás dátuma
2018.01.18. 06:06

Szinte az egész országot maga alá gyűrte a Fidesz, de akadnak községek és városok, ahol a demokratikus ellenzék irányít. Vajon miként boldogulhat egy NER-en kívüli polgármester és települése? Sorozatunk közvetkező állomása Zagyvaszántó.

Vannak települések, ahol csodaszép szökőkutak csörgedeznek, miközben az utcák egy része még földes, murvás, aszfaltozatlan, az iskola düledezik, a fiatalok pedig menekülnek, ahová tudnak. Zagyvaszántó nem ilyen. Első ránézésre átlagos falu a 21-es út mellett, Hatvantól északra, a Mátra lábánál. Szerény településközpont, takaros, de nem feltűnő házak, jó minőségű utak. Két részre oszlik a település: az ófaluban még parasztházakat is találni, az új-telepet inkább a gyári munkások kockaházai és néhány társasház jellemzi.

Tudatos elgondolás eredménye, hogy a külsőségek helyett inkább az intézmények ésszerű működtetésére összpontosítottak, s csak olyan pályázatokon indultak el, amelyek ezt segítették elő – mondja Fekete László, az 1890 lelkes falu MSZP-s polgármestere, aki főállásban a helyi katolikus iskola testnevelő tanára. Nem is volt könnyű időpontot egyeztetni vele, hisz amikor épp nem tanít, vagy edzést tart, akkor pályázatokat készít elő, menedzsel, vízügyesekkel, katasztrófavédelmi szakértőkkel tárgyal. Nem tősgyökeres, ide nősült, hivatásos diósgyőri focista karrierjét hagyta hátra. "Szeretem a focit", mondja, s mi el is hisszük ezt a most is nyúlánk hajdani futballistának, aki ittlétének több mint negyedszázada óta edzők és sportolók generációit nevelte ki a Heves megyei faluban.

A foci segít abban is, hogy ne legyen széthúzás a különféle pártok és érdekkörök között. – Van szenior csapatunk, van szurkolótáborunk, egyikben sem kérdezik meg, ki a kormánypárti és ki az ellenzéki, hisz együtt kell működni a jó eredményért. Így van ez nagyjából az önkormányzatban is: a választások közeledtével, kampány idején olykor elhangzanak keményebb mondatok, néha felhorgadnak az indulatok, de aztán szépen elsimul minden és visszatér minden a régi kerékvágásba. Egy faluban nem lehet pártalapon politizálni, falupolitika van: ha bedugul a vízelvezető árok, a víz elönti a fideszesek és a szocialisták házait is, nem válogat – mondja Fekete László. Második ciklusát tölti polgármesterként, de szavai szerint szívesen háttérbe vonult volna, ha elődje, Oldal Alfréd marad a poszton. Ő azonban kora miatt – nyolcvan éves lesz lassan – már nem vállalhatta azt a rengeteg konfliktust, ami egy falu irányításával együtt jár.

Fekete Lászlón is látszik, sokkal jobban szereti a hétköznapi békét, mint a virtuskodást, és inkább a meggyőzés a fegyvere, semmint a hatalmi szó. Az együttműködést amúgy is napi szinten "gyakorolja", hiszen miután 2000 fő alá csökkent a falu lélekszáma, közös hivatalt hoztak létre a szintén 2000 lakosúnál kisebb, de Zagyvaszántónál valamivel népesebb Rózsaszentmártonnal. Sok ilyen szimbiózis alakult ki falvak között az országban, miután a mostani hatalom bizonyos lakosságszám alatt elvette az önállóságot, de a zagyvaszántói polgármester szerint az ő két településük nagyobb zökkenők nélkül képes együtt dolgozni, belátva, hogy mindkettőjüknek vannak érdekeik, amiket a lehetőségekhez kell igazítani.

Az észérvek akkor is győztek, amikor nyolc évvel ezelőtt a falu büdzséjét kellett rendbe hozni. A rendszerváltás után bezárt az itt sokaknak munkát adó selypi cukorgyár és a cementgyár, s jelentős iparűzési adóbevétel esett ki a kasszából. A változás szinte egyik napról a másikra borította fel az addigi, viszonylag kényelmes körülményeket, s ütött hatalmas lyukat a gazdálkodásukba.

Fekete László azzal vágta el a gordiuszi csomót, hogy számolt, s meggyőzte a képviselő-testületet: lejjebb kell vinniük az iparűzési adót, ha nagyobb bevételt akarnak. Igaza lett. A 2 százalékról 0,8-ra levitt adózási lehetőség több vállalkozást is hozzájuk vonzott, hatszorosára emelkedtek a bevételeik, ami helyrebillentette a költségvetést. Igaz, a kormány nem hagyta őket sokáig örülni, mert "megnövekedett adóerőképesség" címén pont annyit vesz el tőlük, amennyit pluszban beszednek, így most inkább a költségek lefaragása és az egyéb bevételek növelése hozhat némi hasznot a konyhára.

A zagyvaszántói rezsicsökkentés akár mások számára is példa lehetne: látványberuházások helyett ők az energiatakarékosságra helyezték a hangsúlyt. Noha pályázhattak volna a faluközpont csinosítgatására, nem tették, csak olyanra kértek pénzt az államtól vagy az uniótól, ami a kiadásaikat csökkentette. A közintézmények nyílászáró-cseréi, a fűtési rendszerek modernizálása, a szigetelés megoldása azzal járt, hogy jelenleg 10-15 millió forinttal kevesebb a kiadásuk évente, mint jó pár évvel ezelőtt. Napelem került például az iskolára, ami mindjárt évi egymillió forintos megtakarítást eredményezett, de ugyanitt lecserélték a nagy alapfogyasztásra beállított gázórát, így az évi 1,5 millió forintos alapdíj helyett ennek töredékét, csak tízezer forintot fizetnek. Amikor felvetődött, hogy újrahasznosított anyaggal, jelesül pellettel fűtsék az iskolát, kiszámították, hogy ez nem éri meg a falunak, mert a két plusz alkalmazott bére elvinné a hasznot: a képviselők le is szavazták az ötletet. De arra, amire nagy szükség van, akár saját költségvetésből is költenek. Ilyen volt az iskola előtti zebra kialakítása, vagy a félkarú sorompó felállítása a falut szinte kettészelő vasúti sínek egyik forgalmas csomópontjához. Nyolc évvel ezelőtt görkorcsolyával nem lett volna tanácsos végigmenni Zagyvaszántó útjain: jövőre szinte mindegyik aszfaltozott már.

A pedagógus polgármester szerint az igazán megtérülő invesztíció az, amit a gyerekekre fordítanak, s ezen a téren Zagyvaszántónak nincs oka panaszra. A katolikus egyház 70 milliót fordított a hozzá került iskola felújítására, így már – miként fogalmaz – "nem csak a legjobb, de a legszebb intézmény is az övék a térségben." A zagyvaszántói gyerekek közül többen amerikai egyetemekig jutottak, de az iskola folyamatosan tartja velük a kapcsolatot, arra ösztönözve őket, hogy hozzák vissza a jövőbeli befektetéseiket vagy üzleti partnereiket a faluba. S noha sokan elköltöznek külföldre, vagy az ország nyugati felébe, aki marad, azt igyekeznek megtartani. Itt nem kell óvónőt vagy dajkát keresni, mert már most tudják, ki lesz az az egyetemista lány, aki beáll majd a két-három év múlva nyugdíjba vonuló nevelő helyére: a falu tudatosan gazdálkodik az emberi erőforrásokkal és évekre előre terveznek.

Igaz, gyönyörű főterük még mindig nincs.

Aki akar, az dolgozhat
Zagyvaszántón Hatvan és Gyöngyös közelsége miatt gyakorlatilag nincs munkanélküliség: aki képes dolgozni, és akar is, azt tárt karokkal várja a BOSCH, az Apolló Tyres vagy épp budapesti cégek, de az alumínium öntöde is kínál lehetőségeket.
Épp ezért a közmunka programok se jellemzők, nemigen találnának rá jelentkezőket. Az itt élők rendben fizeti a helyi adókat nem kell külön behajtani azokat, így az évi 160 millió forintos költségvetésű település nagyjából kiegyensúlyozottan működik.