Gyalázat

Percek alatt végigfutott az interneten a pécsi Malomvölgyi Szeretetotthon magukról megfeledkezett ápolóiról szóló történet: egy betegágyon fekvő idős asszony mellett imitáltak szexet, azután az erről készült képeket feltették a világhálóra.

Mindenkinek joga van emberi méltósága tiszteletéhez. Ezt biztosítja az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozta és Magyarország Alaptörvénye is. E deklarációk oltalmazzák a személyiséget, az önrendelkezés, a magánszféra, az intimitás védelmén keresztül. Az otthonban dolgozó emberek ezeket az alapjogokat sértették meg.

Az egészségügyi gyakorlatban a szakmai etikai kódexek szabályozzák az emberi méltóság tiszteletét. De van, aki láthatóan nem törődik ezzel, az intézet vezetése pedig szabadjára engedi a dolgozókat. Ki tudja, Pécsen megtörtént-e ez máskor is? Ez a szemlélet lengi be az idősotthon mindennapjait? Mi folyhat ott?

Erre nincs mentség. Megsértették az idős asszony emberi méltóságát, aminek a védelme az ápolói hivatás elsődleges parancsa. El kell ítélni, hogy egy védtelen és magatehetetlen beteg arcát, kiszolgáltatottságát, ráadásul pornójeleneteket idéző beállításban közreadták az interneten. Emellett számos szakmai szabály is sérült: a többi gondozottat magára hagyták a fotók elkészítése alatt.

2008 óta a szakápolást végző intézetek egy része csak szigorú szabályok szerint nyújthat ilyen szolgáltatást. A mostani béremelés is ezt támogatja. Ezért azok az intézetek, amelyek nem rendelkeznek egészségügyi ellátáshoz, szakápoláshoz szükséges jogosítványokkal, jól felkészült szakemberek nélkül maradnak. Magyarán akár még pornószínészt is alkalmazhatnak, ha rövid idejű képzésben betanítható az ápolásra. Annak ellenére, hogy minden külföldi gyakorlat minden otthon-típusban előírja a kiterjesztett hatáskörű ápolók jelenlétét.

A szeretet, az ima, a vallásosság nem váltja ki a professzionális ápolás szakmai, etikai, jogi normáit. Több diplomás szakemberre lenne szüksége ennek a rendszernek is. És ellenőrzésre is, nem csak papíron. Jelenleg ömlik a pénz az egyházakhoz, miközben azok semmilyen tekintetben nincsenek felkészülve a professzionális ellátásra, ápolásra.

Hiába szabályozta az érintett intézmény saját külön etikai kódexben az ellátás erkölcsi normáit, ha annak betartását senki sem ellenőrzi. Munkaügyi problémaként kezelni az intézet részéről ezt a történetet morális vakság, és azt gondolni, hogy azonnali elbocsájtással, további felelősségre vonás nélkül minden megoldódik, bűnpártolás.

A betegágyon fekvő idős asszonyt gondolatban magamhoz ölelem, mint egykor a 102 éves édesanyámat. Most ennyit tehettem.

2018.01.18 07:01

Hőség miatt adtak ki figyelmezetést a nemzeti ünnepre is

Publikálás dátuma
2018.08.19 08:53
Fotó: Shutterstock
Fotó: /
Hétfőn akár 33 fok is lehet, kedden pedig még magasabb hőmérsékletre számíthatunk. Itt-ott előfordulhat egy-egy zivatar is.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint vasárnap a sok napsütés mellett kevés gomolyfelhő is képződik, de csak kis eséllyel alakulhat ki zápor, esetleg zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, ugyanakkor az északi, északkeleti szél a Tiszántúlon olykor megélénkülhet, sőt záporok, zivatarok környezetében átmeneti szélerősödés előfordulhat. A csúcshőmérséklet 30 és 35 fok között alakul. Késő estére 22 és 27 fok közé hűl le a levegő.
Hétfőre, vagyis augusztus 20-ra elsőfokú figyelmeztetés van érvényben az alföldi megyékre és Budapestre a várható hőség miatt (ez azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 Celsius fokot). A helyzet kedden csak rosszabb lesz, akkor már a Dunántúl egy részére is kiterjed a figyelmeztetés. 
Hétfőn az OMSZ szerint fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk, legfeljebb délután, este északkeleten alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatar környezetében viharos széllökés is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet jobbára 30 és 33 fok között alakul.  Kedden gomolyfelhős, napos idő várható, néhol zápor, zivatar kialakulhat. Helyenként megélénkül az északi szél, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között alakul. 
2018.08.19 08:53

Elő a szelvényt! Itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

Publikálás dátuma
2018.08.18 19:41
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 33. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 7 (hét) 27 (huszonhét) 42 (negyvenkettő) 66 (hatvanhat) 80 (nyolcvan) Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 35 darab, nyereményük egyenként 1.495.330 forint; 3 találatos szelvény 3284 darab, nyereményük egyenként 17.000 forint; 2 találatos szelvény 90.840 darab, nyereményük egyenként 1575 forint. Joker: 462929  Mivel ezen a héten sem volt 5 találatos szelvény, a jövő héten várható főnyeremény:
1,363 milliárd Ft
Szerző
2018.08.18 19:41
Frissítve: 2018.08.18 20:20