A cseh változat

Nyugaton mind többször vádolják demokráciadeficittel a közép-európai országokat, utalván arra, hogy a lengyel és a magyar kormány sorozatosan megsérti az Európai Unió alapértékeit. Immár Csehország sem cáfol rá e vádakra. Prágában nem hoztak ugyan olyan törvényeket, amelyek szembemennek az uniós normákkal, nem „reformálják meg” az igazságszolgáltatást, az állami média pedig a többi visegrádi államéhoz képest kiegyensúlyozottnak nevezhető. Mégis, ami most Csehországban zajlik, az a demokrácia megcsúfolása. Mert bár kedden megbukott a bizalmi szavazáson Andrej Babis kormánya, majd szerdán le is mondott, még akár hónapokig kormányozhat.

A háttérben az ország rossz szellemét, Milos Zeman elnököt kell keresni. Öt éve tartották az első közvetlen cseh elnökválasztást (addig a parlament döntött az államfő személyéről). Zeman úgy véli, mivel közvetlenül honfitársaitól kapta a bizalmat, több hatalom jár neki. Az sem zavarja, hogy az alkotmány erre nem ad lehetőséget: kezdettől fogva feszegette az alaptörvény korlátait. Ügyesen használta ki a belpolitikai válságot, így 2014-ben fél évig az ő jelöltje, Jirí Rusnok ülhetett a miniszterelnöki székben, függetlenül attól, hogy nem volt többsége a parlamentben. Zemannak egyetlen cél lebegett a szeme előtt: ő akarta meghatározni hazája belpolitikáját.

Most is ugyanezt teszi, gúnyt űz az alkotmányból, és ismét olyan kormányfőhöz ragaszkodik, aki nem lesz képes kormányt alakítani. De ezúttal más érdekek is vezérlik: Babis pártja, az ANO szavazóira hajt, hiszen szüksége van rájuk az elnökválasztás közelgő második fordulójában. Az alaptörvény pedig lehetővé teszi, hogy ez a bohózat még hónapokig folytatódjék. Csak akkor történne pozitív fordulat, ha Zeman helyett az uniópárti Jirí Drahost választanák meg államfőnek.

Babis egyébként azért persona non grata a többi párt számára, mert kiderült, hogy uniós pénzeket használt fel magáncélokra. Az, hogy Prágában ebből belpolitikai botrány kerekedett, jelzi: Csehország még mindig előttünk jár, ami a demokráciát illeti.

2018.01.18 07:09

Egyhetes Davis Kupát akar a teniszszövetség

Publikálás dátuma
2018.08.15 19:18
A francia Lucas Pouille szervál a 2018-as negyeddöntőben
Fotó: AFP/ Vincenzo Pinto
Csütörtökön dönt a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) a Davis Kupa jövőjéről. Az új elképzelés szerint 2019-től novemberben egy hét alatt bonyolítanák le a sorozatot.
Megosztott a teniszvilág a Davis Kupa esetleges megváltoztatásával kapcsolatban. Yannick Noah, korábbi francia világklasszis twitter oldalán elnézést kért a „névadótól”, Dwight Filley Davistől: „118 év gyönyörű év után eladják a verseny lelkét, elnézést kérek ezért, Mr. Davis” - írta Noah. A világranglistát vezető spanyol Rafael Nadal és a korábbi világelső, szerb Novak Djokovics támogatják az új tervet.
„Sürgősen változtatni kell a lebonyolításon, egyetlen játékos sem tud évente négy hetet a Davis Kupára fordítani – mondta Djokovics. - Régebben más volt a helyzet, kevesebb tornát rendeztek, a mostani nagyon sűrű versenynaptárban nincs idő arra, hogy ilyen sokáig kimaradjon valaki a körforgásból.”
„Az új versenysorozatnak semmi köze sincs a Davis Kupához, az ITF-nek meg kell mentenie a nagy hagyományokkal bíró, világszerte nagyon kedvelt tornát” - hangsúlyozta Lleyton Hewitt, az ausztrálok Davis Kupa-csapatának kapitánya.
Az ITF vezetősége Orlandóban ma dönt a Davis Kupa sorsáról, a változtatáshoz minimum kétharmados szavazati többség kell.
A Kosmos konzorcium – melynek alapítói között megtalálható Gerard Piqué, korábbi spanyol válogatott labdarúgó, az FC Barcelona futballistája – 25 évre hárommilliárd dollárt ajánlott az ITF-nek a Davis Kupa jogaiért, amibe beletartozik a verseny lebonyolításának átalakítása is.
A tervek szerint februárban lenne egy selejtezőtorna, a legjobb tizenhat válogatott - kiegészülve két szabadkártyás csapattal - pedig a novemberi döntőben egy hét alatt döntene a győztes kilétéről. A mérkőzések a korábbiakkal ellentétben már nem négy egyesből és egy párosból állnának, hanem két egyes mellett kerülne sor egy páros meccsre. A mérkőzések az eddigi hárommal szemben csak két nyert játszmáig tartanának. Madrid és Lille már jelezte, hogy szívesen megrendezné a finálét.

Ez már nem Davis Kupa

„Ha elfogadják a változtatást, akkor elvész a mágikus rész, a lényeg, ami miatt a Davis Kupa annyira népszerű volt – mondta a Népszavának Köves Gábor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. - Hívhatják Davis Kupának az új sorozatot, de ez nem az, csak viseli a nevét a régi sorozatnak. Elfogadom, hogy haladni kell a korral, Djokovics érvelésével sem lehet vitatkozni, de összességében szegényebb lesz a tenisz a hagyományos Davis Kupa nélkül.” 

Témák
tenisz
2018.08.15 19:18
Frissítve: 2018.08.15 19:28

Alonsótól búcsúzik az F1-es világ

Publikálás dátuma
2018.08.15 18:32

Fotó: AFP/ ANDREJ ISAKOVIC
Kedden jelentette be Fernando Alonso, hogy a szezon végén befejezi pályafutását a Forma-1-ben. A kétszeres világbajnok spanyol pilóta tizenhét idényt töltött el a „száguldó cirkuszban”.
Jean Todt, a nemzetközi szövetség elnöke bátor döntésnek nevezte Alonso elhatározását. „Maximális tiszteletem ezért a bátor döntésért – írta közösségi oldalán Todt. - Biztos vagyok benne, hogy a két megnyert világbajnoksághoz további címek jönnek az autósport más versenyosztályaiban.”
A legtöbbször, 77 versenyen a brazil Felipe Massa volt Alonso csapattársa. „Gratulálok, legyél nagyon boldog és élvezd az újabb kihívást – üzente a dél-amerikai pilóta. - Számomra Te vagy az univerzum legjobb versenyzője.”
A pilóták érdekvédelmi szervezetének elnöke, Alexander Wurz szintén twitter üzenetben búcsúzott el a spanyol versenyzőtől.
„Köszönöm barátom, hogy az elmúlt két évtizedben meghatározó alakja voltál az autósportnak! Hiányozni fogsz a Forma-1-nek, de annak örülünk, hogy más kategóriában velünk maradsz a jövőben is” - írta Wurz.
A Renault istálló története két világbajnoki címét Alonsóval szerezte meg, és az utolsó futamgyőzelmét is a spanyol sztárnak köszönheti. A csapat megköszönte Alonsónak a sok szép közös emléket, sikereket, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a versenyző jövőre már nem a Forma-1-ben versenyez.
Szerző
2018.08.15 18:32