Előfizetés

Ott lesz-e Szél Bernadett? Hát Orbán?

Publikálás dátuma
2018.01.18. 10:45
A miniszterelnököt is várják jövő csötörtökön - Fotó: Tóth Gergő
Jövő csütörtökre hívta össze az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát a testület szocialista elnöke. Molnár Zsolt az MTI-nek csütörtökön azt mondta: az ülésre az érintett szervek és titkosszolgálatok képviselői mellett a miniszterelnököt is várják, hogy válaszoljon a "titokban befogadott" 1300 menekülttel és a "Soros-tervvel" kapcsolatos kérdésekre.

Az ellenzéki politikus azt mondta: az ülés összehívását a Jobbik és az LMP is támogatta. Korábban Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke azt mondta: kivonulnak a nemzetbiztonsági bizottság "Soros-tervvel" foglalkozó üléséről, ha azon megjelenik Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja, ő ugyanis szerinte Soros György érdekeit szolgálja, ezért nem szeretnék, ha fontos információkhoz jutna az ülésen.

lásd még: Kitiltaná a rezsibiztos Szél Bernadettet

"Politikai kinevezett" lehet az új amerikai nagykövetünk

Publikálás dátuma
2018.01.18. 10:28
Forrás: Youtube
A Fidesz-kormány várakozásai szerint lendületet adhat a magyar-amerikai kapcsolatoknak, hogy Washington újra nagykövetet készül Budapestre küldeni, méghozzá a befutó a republikánus kötődésű David Cornstein lehet - írja az első kézből információkhoz jutó, deklaráltan persze független Magyar Idők. 

A Fehér Ház ezt hivatalosan még nem jelentette be, a jelöltre még egy szenátusi meghallgatás is vár. A mostani jelölésre közvetlenül azt követően kerülhet sor, hogy a napokban az amerikai fővárosban tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki politikai és energetikai kérdésekben is megállapodott a washingtoni partnerekkel - írja a lap. 

A 79 esztendős David Cornstein ismert és dúsgazdag New York-i üzletember. Sikeres pályája során számos cégben, többek között a technológiai tőzsde, a Nasdaq fejlesztésében játszott vezető szerepet, de eredetileg egy nagy áruházakkal együttműködő ékszerkereskedelmi cég vezérigazgatója volt. Nevéhez fűződik a New York városának tulajdonában álló lóverseny fogadási cég felvirágoztatása is. Oda annak idején Rudi Giuliani volt New York-i polgármester nevezte ki a felügyelőbizottság elnökének. Giuliani mostanság Donald Trump egyik legszorosabb szövetségese és barátja, nem kizárt, hogy ő ajánlotta az elnök figyelmébe. Cornstein fontos tisztségeket tölt be az egyik legjelentősebb amerikai zsidó gyülekezetnek helyet adó Park East zsinagógában. Az üzletembernek nincs külpolitikai vagy diplomáciai tapasztalata, de ez nem számít, hiszen elődjei hosszú sorához hasonlóan ő is politikai kinevezett lenne.

Érdekesség: a nagyköveti poszt városmányosa 2015-ben adta el a Park Avenue-n lévő lakását, 9.15 millió dollárért.

Tavaly novemberben pedig  a Long Islandon lévő Southamptonban lévő lakhelyétől vált meg 9.25 milliót kapott érte. Az utóbbiról itt egy egész fotógaléria megtekinthető.

Három településen tartanak időközi választást vasárnap

Három településen tartanak időközi önkormányzati választást vasárnap: Szentlőrinckátán és Gerényesen polgármestert, Nemeskisfaludban településvezetőt és képviselő-testületet is választanak. 

A Pest megyei Szentlőrinckátán a korábbi polgármester, a független Nagy István lemondása miatt van szükség időközi választásra. A polgármesteri tisztségért hat jelölt indul, közülük öten - Horváthné Balázs Erzsébet, Mészáros Balázs, Németh Andrásné, Szabó Viola és Sziráczki Csaba - függetlenként, Kovács Istvánné pedig a Magyar Munkáspárt színeiben. A választói névjegyzékben 1531 választásra jogosult szerepel.

Az észak-baranyai Gerényesen szintén polgármester-választás lesz, mert a község független vezetője, Kiss Árpád tavaly októberben lemondott. A polgármesteri tisztségre csak Kiss Árpád pályázik, ezúttal a Lendülettel Magyarországért párt színeiben. Gerényes választói névjegyzékében 183-an szerepelnek.

A Somogy megyei Nemeskisfaludban azért rendeznek időközi választást, mert a képviselő-testület tavaly ősszel feloszlatta magát. A polgármesteri székért három független jelölt - Zenger Zsolt, Jani Gergely és Rubecz Lóránt - indul, a négy képviselői helyre nyolc, szintén független jelölt pályázik, hárman tagjai voltak az előző testületnek. A választáson a mintegy 150 lakosú község mintegy 80 választópolgára voksolhat.